Tészták 12 perc alatt

Ha fáradtan esünk haza a munkából, de még nem ettünk egy rendeset aznap, vagy a család nyújt be igényt egy meleg vacsorára, akkor az egyik legkézenfekvőbb alapanyag-választás a tészta. Pláne, ha egy negyedórán belül elkészíthető. Sorozatunk első részében a legegyszerűbb lehetőségeket tálaljuk fel, amelyek a legkönnyebben elkészíthetők, és a legkevesebb hozzávaló szükségeltetik hozzájuk. (A 12 percet pedig nagyjából számoljuk.)

vajas paradicsomos.jpg

Vajas-paradicsomos tészta

Ennek a tésztának a különlegessége, hogy a paradicsomszósz olívaolaj helyett vajjal készül, és a szószba egy kis cukrot teszünk, ez így egy kicsit édesebb és krémesebb lesz, mint a szokásos paradicsomszószunk.

Főzzük meg a tésztát bő, sós vízben. Fusillival vagy rövid makarónival a legjobb. Amíg a víz forr és a tészta fő, készítsük el a szószt. Tegyük egy serpenyőbe a paradicsomkonzervet (lehetőleg jó minőségű, egész paradicsomból), és öntsük bele a levet is, ami rajta van.

Majd tegyünk hozzá 2 evőkanál vajat, kevergessük, amíg elolvad. Ízesítsük 2 teáskanál cukorral, sóval és borssal és friss vagy szárított bazsalikommal. (De nem kell sok, hogy ne vegye át az uralmat az édeskés íz felett.)

Ha kész a tészta, szűrjük le, és keverjük a paradicsomszósszal.

Fetuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo.jpg

Nagyon egyszerű és nagyon finom, és bár sokan tejszínes formában ismerik, eredetileg azonban ehhez az ételhez is elégséges a vaj, sőt eredetileg is így készül. Mindkét változat elkészíthető ízlés szerint, a lényeg, hogy frissen tálaljuk, mert a szósz úgy a legjobb, ha nem áll sokáig.

Egy nagy fazékban bő, sós vízben főzzük meg a fetuccine tésztát. Egy serpenyőben pedig olvasszuk meg a 3-4 evőkanál vajat. Ha megolvadt zárjuk el a gázt. (Ha tejszínesen készítjük, akkor öntsük az olvadó vajhoz a főzőtejszínt, és keverjük, amíg egyneművé nem válik, és vegyük takarékra, amíg fő.) Ha megfőtt a tészta, nem kell leszűrni, hanem amúgy csöpögőn keverjük a vajhoz.

Gyújtsuk meg újra a gázt a serpenyő alatt, tegyük bele a parmezán felét, és a tésztát addig kevergessük a vajas, sajtos szószban, amíg jól fel nem veszi. Ha kell, tegyünk még hozzá a tészta főzővizéből, majd a maradék sajtot és megint keverjük.

Amint kész, tálaljuk és szórjuk meg frissen őrölt borssal. Ha a tejszínes változatott készítettük, akkor pedig őrölt szerecsendióval.

Spagetti fokhagymával, olívaolajjal és chilivel

spaghetti fokhagymával, olívával és chilivel.jpg

Bármilyen egyszerű is, az ízek harmóniája nagyon finom tésztát tud a végén kiadni, és ráadásul, aki nem egy nagy szószkedvelő, annak is ízleni fog. Alapvetően mindössze négy összetevője van, hat, hogyha a főzővizet és a sót is hozzászámoljuk.

A lényeg, hogy jó minőségű és friss alapanyagokat használjunk. Jó olívaolajat, friss fokhagymát (véletlenül se konzervet vagy krémet), és szárított vagy friss chili paprikát. Ha valakinek úgy esik jól, reszelhet rá egy kis parmezánt vagy tehet rá friss petrezselymet is, de az nem feltétlen tartozék.

Ahogy az előzőekben is, amíg forr a víz és fő a tészta, egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat (5 evőkanál) közepes lángon. Amint forróvá válik, adjuk hozzá a fokhagymát (5-6 gerezd, félbe vagy finomra vágva) és még mielőtt barnulni kezdene dobjuk bele a chilit (1 kis chili paprika vagy egy evőkanál szárított). Sisteregnie kell.

Adjunk hozzá 3-4 evőkanál forró főzővizet, és tegyük félre, amíg a tészta elkészül. (Ha fél fokhagymákat tettünk bele, akkor ezeket vegyük ki.) Ha al dentére megfőtt a tészta, szűrjük le, és keverjük a szószhoz, legalább 2 percig, hogy jól befogja a tésztát. (A titka, hogy ne barnuljon meg a fokhagyma, ne főjön túl a spagetti és bánjunk bőkezűen a chilivel.