Tésztadesign a Ferrari tervezőjétől

pasta design_gg05.jpg

Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, BMW, Bugatti, Lamborghini… és a Marille-tészta. Giorgetto Giugiaro olasz tervezőmérnököt 1999-ben „az évszázad tervezőjének” választották, tésztafronton mégsem sikerült maradandót alkotnia. Vajon miért?

GG_3_Ferrari GG50_2005.jpg

1983-ban egy olasz tésztamanufaktúra, a Barilla-csoporthoz tartozó Voiello úgy döntött, megtöri a hagyományos tészták egyeduralmát és elkészíti a modern pasta italianát”. A tervezésre az Italdesign alapítóját, Giorgetto Giugiarót kérték fel. 

pasta design_gg03_marille.jpg

Giorgetto Giugiaro ugyanolyan lelkesedéssel állt neki a tésztatervezésnek, mint egy Ferrari-karosszériának: a cél az volt, hogy az új pasta elegendő szószt szívjon fel, de ne ázzon el, térfogatnövekedése fövés közben relatíve nagy legyen, emellett pedig természetesen legyen rendkívül dekoratív és étvágygerjesztő. A „Marille”-nak keresztelt végeredmény minden kritériumnak megfelelt, mégsem aratott sikert a piacon.

pasta design_gg04.jpeg

Egyes elemzők szerint a kudarc technikai része az, hogy a hullámos szerkezetű Marille a felületek találkozási pontjainál nem fő át ugyanannyi idő alatt, mint a tészta többi részén, valamint, hogy (a hagyományos rigatónival ellentétben) a Marille bordázata belül van és ettől is idegenkedtek a fogyasztók.

paola-antonelli-moma.jpg

Paola Antonelli ételdesign-szakértő, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma „Építészet és Design” szekciójának kurátora szerint a tészta egy azon hagyományos ételeink közül, amely totálisan ellenáll a kortárs designnak, olyan comfort food, melyet egyszerűen lehetetlen individualista művészeti szinten újraalkotni. A tészta „alázatos műremek”, melyet generációk hosszú sora tökéletesített, ezáltal igen mély, archaikus kapcsolatban állunk vele. Hasonló, évszázadok (ezredek) alatt formálódott, kultúrahordozó étel pl. az indiai samosa – egy finom, ropogós tészta, melyet ezerféle töltelékkel készíthetünk –, és a mexikói churro is, ami kicsit hasonlít a magyar csörögefánkhoz.

Marille-with-peas.jpg
Antonio Carluccio receptje: zöldborsós Marille>>