Szexi tavaszi raviolik, Gordon után szabadon

r06.jpg

Biztosíthatunk mindenkit, egy káprázatos ravioli-vacsorához tényleg nem kell más, mint elolvasni a bejegyzést és bemenni a konyhába. Gyakorlat sem, de a fantázia azért jól jön. Gordon pedig őrködik felettünk.

Gordon Ramsay egyébként biztos a fejéhez kapna, ha tudná, hogy frenetikus spenótos-rikottás-fenyőmagos ravioliját összeraktuk egy másik nemes vaddal, az új-zélandi Nourish Magazine szarvasgombás receptjével, sőt, a dolgot saját mástésztás linkjeinkkel tetéztük. Persze mindez rakoncátlan fantáziánk csapongása csupán: bár a mástészta egy remek friss titán gasztroblog, azt azért nem gondoljuk, hogy Gordon belőlünk táplálkozik, tökéletes magyarsággal tallózva és üvöltve át a neten (mestere, Marco Pierre White szavaival: this is how Gordon’s coping with stress, you know…), egyenesen piruló arcunkba>>. De ez már tényleg más tészta, a gasztropszichológia asztala. 

Alapok – Gordon hiperaktív raviolija:

Viccet félretéve, nem annyira a rabszolgamunka: gyúrás, nyújtás, töltés, stb. foglalkoztatott minket (kint süt a nap, csicseregnek a madarak, reméljük, jövő héten sem esik friss hó), hanem az a bizonyos fess tojássárgája, amit a töltelékek közepébe egy elegáns mozdulattal belecsúsztatunk, majd ráhajtjuk a tésztát, körbevágjuk és a raviolit úgy főzzük ki, hogy a tészta „al dente”, a töltelék fűszeresen krémes, a tojássárgája pedig kellemesen folyós legyen – mindez pedig egyetlen kozmikus pillanatban sűrűsödjön össze pontosan akkor, amikor belevágunk a tányéron gőzölgő alkotásba. Randivacsorák partizánjai tudják, hogy a hatás garantált, a selymesen folydogáló tojássárgája sínre rakja az estét.

1. lépés: készítsük el a ravioli tésztáját Jenny Steffens receptje szerint, ez mindig biztos pont 

2. lépés: döntsünk a töltelékről - elismerjük, a videókban is ötcsillagos töltelékek vannak, de késői medvehagyma-szezon lévén, javasoljuk, hogy amíg lehet (és május elején még lehet!) használjuk ki a lehetőséget és készítsünk egy fergeteges medvehagymás-gombás-rikottás raviolit pontos főzési technikával, szemkápráztatóan tálalva. Ha esetleg nincs medvehagymaforrásunk és nem kapunk a piacon sem, helyettesíthetjük bármilyen karakteres ízű, frissen vágott zöldfűszerrel>> (petrezselyem, snidling, oregánó, bazsalikom, kapor, koriander stb.) Medvehagymaszezon: mikor, hol, mire jó a Mecsek erdeinek vitaminbombája?>> 

A medvehagymás-gombás töltelék elkészítése: Először dinszteljük meg az apróra vágott gombát olívaolaj és vaj keverékén, kevés sóval, borssal, kakukkfűvel, majd tegyük félre hűlni. Egy zacskó rikottát jól keverjünk ki apróra vágott medvehagymával, a gombával, fűszerezzük frissen őrölt borskeverékkel, melyben van piros-, zöld- és fehérbors is, a sóval viszont csínján bánjunk, kóstoljunk előtte. Szerecsendiót is reszelhetünk bele. Fedjük le, felhasználásig tegyük félre.

Pár gondolat a ravioli-töltelékekről: mint a Nourish Magazine főzővideójában is látható, az alaphoz (pl. rikotta) kell egy dinamikus ízhordozó komponens, ami náluk a spenót és a szarvasgombakrém, a mi receptünkben pedig a medvehagyma és a fűszeres dinsztelt gomba. A kombinációknak csak fantáziánk szabhat határt, szerintünk remekül feldobják a ravioli-töltelékeket a különböző pestók (készíthetünk medvehagymás pestót is), a pesto francia kistestvére, a pistou, és a szintén mediterrán-francia finomság, a tapenade. Lényeg, hogy az alapot és az ízhordozót jól hozzuk össze.

3. lépés: a tésztát a pihenőidő letelte után nyújtsuk 1-3 mm vastagságúra, a tölteléket töltsük papírzacskóba és kis halmokban, körkörösen nyomjuk a tésztára, kb. 5 cm-es távolságban.

4. lépés: a töltelékhalmok közepébe finoman csúsztassuk bele az előzőleg szétválasztott tojássárgákat úgy, ahogy a Nourish Magazine videóreceptjében látható:

5. lépés: Kenjük meg a tésztát felvert tojássárgával.

6. lépés: Hajtsuk a félretett tésztalapot a töltelékek tetejére, jól nyomkodjuk le és vágjuk ki a raviolikat. Nem kell a szabályosságra törekedni, az esetleges formák sokkal izgalmasabbak.

Főzés: egy nem túl mély lábasban forraljunk sós vizet, finoman helyezzük bele a raviolikat, majd rögtön vegyük le a lángot, hogy csak enyhén bugyogjon. A főzési idő a tészta vastagságától függően 2-4 perc. Amikor a raviolik felemelkednek a vízben, rögtön merjük ki őket.

Tálalás: csepegtessük le a raviolikat és tálaljunk. Normál esetben forró zöldfűszeres vajban fürdetnénk meg őket (ld. sütőtökös ravioli zsályás vajjal), de mivel itt most a tojássárga funkcionál szószként, nem tesszük. A tojássárga szerepe még – amellett, hogy ne főjön túl –, hogy összesimítsa az ízeket, ebben segít neki a végső akkordként a raviolira hintett kiskanálnyi reszelt parmezán is. A tálalásnál vessük be magunkat, melegítsük langyosra a tányért, szórjuk meg apróra vágott zöldfűszerrel, leheletnyi pirospaprikával, ugyanezekből, valamint frissen őrölt borsból a ravioli tetejére is juttathatunk, de kreatív megoldás így tavasszal a friss csírákból komponált dekoráció vagy a virágszirom is. 

Borajánlatunk: Légli Banyászó Olaszrizling

r07.jpgFotók copyright © CristalArt on flickr>>

 

 

Hasznos tippek szexi vacsorákhoz>> 

Hasznos tésztaeszközök>>

Hasznos tésztafőzési technikák>>

Szexi színes pasta>>

Orfűi medvehagyma kincseskönyv Nagy Bandó András szerkesztésében>>