Anyák napi Caesar parmezán-kosárkában

p07_caesar.jpg

Kényeztessük az édesanyákat egy dekoratív, ünnepi tésztás Caesarral: a parmezán-kosárkákat könnyű elkészíteni, mégis látszik, hogy a kezünk munkája és remekül passzolnak az alkalomhoz és receptünkhöz, mely üdítő szigetként bukkan fel a sok minimum kérdőjeles „cézársali” tengeréből a neten…

p05.jpg

A parmezán-kosárkák készítése:

 

Szükséges hozzá: teflon serpenyő, teflon lapát, konyhai papírtörlő és egy befőttes vagy bármilyen, megfelelő formájú-méretű üveg, pohár, esetleg müzlistál, amire a sajtot kiborítjuk (ld. a videót)

pr.Jpg

A sajt: kemény, szemcsés szerkezetű, eredeti parmezánból, esetleg Grana Padanóból készíthetjük, ha lágyabb ízt szeretnénk, kevesebb mint 24 hónaposat, ha erősebb, teltebb ízre vágyunk, 24-36 hónaposat válasszunk. Mirko Margheri, a firenzei Ristorante Oliviero séfje pl. 18 hónaposat használ, de nem kell ezen sokat filózni, a technika a lényeg. Aranyszabály, hogy csak kemény, grana-típusú sajtból működik a dolog, lágy, hevítésre „szálasodó” sajttal (mozzarella, trappista) ne próbálkozzunk. A reszelhető kecskesajt szintén működhet, ha a parmezánon túl szeretnénk kalandozni.  A sajtot fűszerezhetjük is, ami tovább fokozza a vizuális élményt: mákszemekkel, finomra vágott petrezselyemmel, frissen őrölt borssal egyedivé varázsolhatjuk parmezán-kosárkáinkat.

Mennyiség: egy közepes méretű kosárhoz (mint a videóban) egy laza maréknyi, nagylyukú reszelőn lereszelt parmezán szükséges.

 

Elkészítés – kövessük a lépéseket:

  1. Közepesen magas lángon hevítsük fel a teflont.
  2. Szórjunk bele egy maréknyi parmezánt, közepre kicsit többet, mint a szélekre, hogy megszilárdulva a szélek gusztán „tüskések” legyenek.
  3. Süssük kb. 5 percig, ezalatt a sajt alsó fele aranybarnára sül.
  4. Teflonlapáttal fordítsuk meg és süssük még kb. 10 mp-ig. (Ha a megfordítást ki szeretnénk hagyni, kicsit kevesebb parmezánt használjunk, így fordítás nélkül is átsül.)
  5. A készre sült „parmezán-palacsintát” borítsuk egy üvegre, pohárra vagy müzlistálra, ha szükséges, konyhai papírtörlővel kicsit nyomkodjuk le.
  6. A sajt fél-1 percen belül megszilárdul és voilá, kész is életünk első parmezán-kosara!

crispy-parmesan-cheese-and-rosemary-cups-with-spinach-and-strawberry-salad.jpg

Egy könnyed interpretáció: parmezán-kosárkák bazsalikommal és eperrel, pár csepp olívaolajjal, balzsamecettel

 

Tésztasaláta prémium Caesar-öntettel, parmezán-kosárkában

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

 

- Személyenként 6-8 dkg gusztusos rövidtészta, pl. Gyermelyi 4 tojásos „olaszcsavart”, „csavartcső” vagy „orsó” 

- 2 római saláta, leveleire bontva, megmosva, megszárítva, vékony csíkokra tépkedve (persze vágni is lehet) 

- 5 retek, megmosva, megszárítva, vékony karikákra vágva (hagyjunk a tálaláshoz is)

- 2 evőkanál finomra reszelt parmezán + nagyobb parmezáncsíkok a tálaláshoz

- 4 gerezd fokhagyma

- 3 evőkanál fehér balzsamecet (helyettesíthető fehér borecettel) 

- 9 evőkanál extra szűz olívaolaj

- 1 evőkanál dijoni mustár 

- Fél evőkanál szardellapaszta (vagy 1 evőkanál Worcestershire szósz

- Fél citrom vagy 1 egész lime leve

- Kapribogyó, ízlés szerint

- 1 evőkanál nádcukor

- Kevés frissen őrölt tengeri só (a szardella és a kapribogyó is nagyon sós, ezért vigyázzunk vele)

- Frissen őrölt feketebors

- Mivel tésztát teszünk bele, a pirítóskockákat most kihagyjuk, de ízlés szerint gazdagíthatjuk a salátát főtt vagy posírozott tojással>>, zsenge grillcsirkével, sült bacon vagy pancetta-csíkokkal, egzotikus ízek kedvelőinek ajánljuk a leheletvékony, szárított szardella-csíkokat vagy a szardella olajban eltett változatát (ez esetben viszont a szardellapaszta helyett inkább Worcestershire szósszal készítsük az öntetet, ez a fűszereken kívül kisebb mennyiségben tartalmazza a szardellát). Hogy megőrizzük a végeredmény könnyedségét, az eredeti Caesarhoz>> képest kihagyjuk a 2 perces  főtt tojást is, az indok ismét a tojásos tészta jelenléte. 

c01.jpg 

Elkészítés:

 

  1. Egy mély, lehetőleg fa salátástál belsejét dörzsöljük meg egy gerezd fokhagymával.
  2. Őröljünk egy kis tengeri sót a tálba, dobjunk rá 4 fokhagymagerezdet és törjük addig, amíg a sóval összeállva pépes lesz.
  3. Adjuk hozzá a balzsamecetet, a citromlevet, a nádcukrot, a dijoni mustárt, a szardellapasztát (vagy Worcestershire szószt), a kapribogyókat, az őrölt feketeborsot és a reszelt parmezánt.
  4. Fedjük le, fél óráig hagyjuk pihenni. Közben főzzük ki a csigatésztát sós vízben, „al dente”, amikor kész, szűrjük le, hagyjuk langyosra hűlni. Mialatt a salátaöntet pihen, készítsük el a többi extrát is, amit még a salátába/ra elképzeltünk: főtt vagy posírozott tojás, utóbbi elegánsabb, különösen a zöldfűszeres változat / szárított szardella / grillcsirke, persze vagy-vagy alapon.
  5. A salátaöntetbe a pihenőidő leteltével finoman keverjük bele az extra szűz olívaolajat.
  6. Készítsük el a parmezán-kosárkákat a fentiek szerint.
  7. Az előkészített római salátát és a retket borítsuk bele a salátástálba és jól forgassuk össze az öntettel.
  8. Keverjük bele a főtt tésztát is.
  9. Végül töltsük a tésztás Caesart a parmezán-kosárkákba.
  10. A tálalást a kreativitásra, a fantáziára és az ünnepi hangulatra bízzuk, lényeg, hogy alkossuk asztalra mindazt, amit számunkra anyák napja jelent!

c03.jpg

Egy kis salátakémia: a salátákat nemcsak az íz miatt készítjük valamilyen hidegen sajtolt olajjal (extra szűz olívaolaj, tökmagolaj, dióolaj, stb.) és ecettel (ill. citromlével, narancslével, lime-lével), „hivatalosan” 2-1 arányban: a zöldségekben, gyümölcsökben lévő vitaminok egy része zsírban oldódó, ezért egy bármilyen egyszerű, de kiváló alapanyagokból készült öntet – melynek alapja az említett hidegen sajtolt olajok valamelyike –, a tápanyagok felszívódásában segít, az ecet és más savanykás összetevő pedig az olaj ízét hozza össze a saláta többi szereplőjével. Az olaj és az ecet (vagy savanykás ízhordozó) után pedig továbbléphetünk a kettő harmóniáját fokozó édeskés ízek irányába, mint pl. a méz és az édes-fűszeres mustárok, amiket aztán még tovább fokozhatunk a hozzájuk illő pirított magvakkal, aszalt gyümölcsökkel. A végeredmény: saját, kreatív, izgalmas salátareceptek, melyeknek csak a fantázia szab határt.

 

Borajánlatunk: Dúzsi Kékfrankos Rosé / Budai Sauvignon Blanc

 

Jamie Oliver szuper tippjei kreatív salátákhoz, a tisztítástól az öntet elkészítéséig>>