A nyár leghódítóbb tésztája: töltött óriáskagyló

shell06.jpg

Olyan, mint egy igazi nyári kaland: izgalmas, sokoldalú, nem túl bonyolult, nem tart sokáig, viszont emlékezetes. A töltött óráskagyló tökéletes partitészta, szexi falat randivacsorán vagy akár az est fénypontja klasszikusan, finom szósszal együtt sütve. Bemutatunk két abszolút kedvencet és pár extra töltelék-tippet.

Az általunk ismert óriáskagyló a hazai piacon az egyik bejegyzésben is említett prémium összetételű tésztából: első osztályú durumbúza-őrleményből készül. Vigyázzunk, hogy az óriáskagylót semmiképp ne főzzük túl, mert a töltésnél szét fog szakadni. Ha csipegetős partitésztának szánjuk, töltés előtt főzzük ki és hagyjuk kihűlni. Amennyiben klasszikusan, szósszal együtt sütőben sütjük, akkor először félkészre kell főzni a tésztát, a töltés előtt hagyni langyosra hűlni, majd megtölteni, megfürdetni a szószban és lefedve összesütni.

Aida-Mollenkamp-Stuffed-Shells-with-Chorizo-Recipe.jpg

(photo © Aida Mollenkamp)

Klasszikus óriáskagyló rikottával és spenóttal, fűszeres paradicsomszószban

(Javaslatunkat csípős, macho verzióra ld.: lent)

Hozzávalók 4 személyre:

2 zacskó óriáskagyló-tészta
1 nagy fehérhagyma finomra vágva
1-2 gerezd fokhagyma, lereszelve
60-80 dkg áttört, konzerv paradicsom (100%-os, ízesítetlen paradicsomból)
Kb. 10 dkg spenót- vagy mángoldlevél, összevágva
40-50 dkg (2 doboz) rikotta: alacsony zsírtartalmú túróféle, már hazai márkát is találunk a boltokban
1 bögrényi (15-20 dkg), alacsony nedvességtartalmú mozzarella lereszelve
1 nagy tojás enyhén felverve
Extra szűz olívaolaj
1 csapott evőkanál barnacukor
Frissen őrölt tengeri só (lehetőség szerint)
Frissen őrölt feketebors
Natúr konyhai zöldfűszer-keverék (pl. Vegeta Naturella)

Elkészítés:

1. Főzzük sós vízben a tésztát 3 perccel kevesebb ideig, mint a csomagoláson van. Ha kész, szűrjük le, hagyjuk langyosra hűlni.
2. Serpenyőben, kevés olívaolajon, pici csipet sóval dinszteljük az összevágott spenótleveleket csupán 1 percig. Ha kész, tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
3. Olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, öntsük hozzá a paradicsomot, adjuk hozzá a barnacukrot, a reszelt fokhagymát, sózzuk-borsozzuk és alacsony lángon, olykor megkeverve főzzük min. 10 percig. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni.
4. Egy sütőtálat kenjünk ki olívaolajjal, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
5. Keverjük össze a rikottát, a reszelt mozzarellát, a megdinsztelt spenótot és a felvert tojást. Fűszerezhetjük egy csipet natúr zöldfűszer-keverékkel.
6. Töltsük meg az óriáskagylókat.
7. A kész paradicsomszósz felét merjük a sütőtál aljába, helyezzük rá a megtöltött óriáskagylókat, majd a szósz másik felével borítsuk be.
8. Fedjük le alufóliával és süssük 25-30 percig, amíg a tészta teljesen átsül és a szósz csendesen forr.
9. Tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig pihenni. Meghinthetjük egy kis apróra vágott snidlinggel, petrezselyemmel.

Aida-Mollenkamp-Stuffed-Shells-with-Chorizo02.jpg

(photo © Aida Mollenkamp)

Macho verzió csípős-fűszeres kolbásszal: használhatunk minőségi magyar paprikás kolbászt vagy spanyol chorizót. A szósz készítésekor a serpenyőbe először kevés olívaolajat öntünk, majd szétmorzsolt kolbászt szórunk rá, 2 percig sütjük, ha kész, majdem az összes kisült zsírt leöntjük róla, a sült „kolbászmorzsákat” viszont a serpenyőben hagyjuk, ezen dinszteljük meg a hagymát. Innen a fentiek szerint folytatjuk tovább. (A szósz ízvilágát tovább mélyíthetjük, ha napon aszalt paradicsomszeleteket is főzünk bele.)

melograno frutto aperto.jpg

Felejthetetlen falatok: gránátalmás óriáskagyló balzsamos-mandulás husi-mix-szel

1. Főzzük ki az óriáskagylót „al dente”, ha kész, hagyjuk langyosra hűlni.
2. Darált csirke- vagy pulykahúst dinszteljünk puhára olívaolajon, kevés sóval, natúr konyhai zöldfűszerrel, 1-2 gerezd reszelt fokhagymával. Semmiképp ne fűszerezzük túl. Amikor kész, keverjünk el benne 1 dl mandulatejet (pl. Dr. Ritter), ha ezt nem sikerül beszereznünk, édeskés rizstejet vagy kókusztejet használjunk. A selymes, enyhén édes ízre szükségünk van ehhez a kompozícióhoz. 1-2 percig főzzük lassú tűzön kevergetve, majd zárjuk el a gázt, fedjük le és hagyjuk langyosra hűlni.
3. Egy zacskó mandulapelyhet szórjunk sütőlapra és pirítsuk aranybarnára. Ha kész, a felét törjük durvára (konyharuhába csomagolva, húsklopfolóval).
4. A húst konyhai mixerrel (ha nincs, kézileg) keverjük össze 1 csokor apróra vágott petrezselyemmel, 1 evőkanál extra szűz olívaolajjal (lehet narancsos olívaolaj is, ha hozzá tudunk jutni), 1-2 evőkanál balzsamecettel (használhatunk gyümölcs-, pl. málnaecetet is, ha be tudjuk szerezni). Variáció: petrezselyem helyett használhatunk apróra tépkedett madársalátát is.
5. Töltsük meg az óriáskagylókat.
6. Fejtsünk szét egy gránátalmát (már minden nagyobb bevásárlóközpontban kapható és ha nem vagyunk túl sokan, csak egyet kell belőle megvenni) és a magjait szórjuk a töltött óriáskagylókra.
7. Engedjük szabadjára fantáziánkat és tálaljunk alternatív tárgyakon – bármilyen szabálytalan alakú (előzőleg persze alaposan megtisztított) fém-, üveg- vagy fafelület izgalmas lehet: rendezzük el rajta a töltött óriáskagylókat, szórjuk meg az egészet gránátalma-magvakkal, az egészben hagyott, pirított mandulapehellyel és a maradék petrezselyemmel (ha madársalátát használtunk a töltelékhez, akkor azzal).
8. Tovább fokozhatjuk az élményt, ha minden gránátalmás óriáskagylóra egy vékony szelet friss vagy aszalt fügét is teszünk! Az aszalt fügét előzőleg áztassuk ki vörös gyümölcsteában.
9. Kínálhatjuk langyosan és hidegen, mi langyosan szerettük. Kísérőnek leginkább rozé pezsgőt vagy egy igazán jó rozé bort ajánlunk hozzá, pl. a telt aromájú dél-balatoni IKON-t vagy a gyümölcsös, félédes Balla rosé cuvée-t.

Rose-champagne-infinite-bubbles.jpg

További felejthetetlen óriáskagylókhoz ajánljuk az alábbi bejegyzésekben szereplő töltelékeket:

Pestók Genovától Szicílián át az Alföldig>>
Tipp: ha pestót használunk töltelékként, előzőleg főzzünk ki egy-két maréknyi bármilyen tésztát, miután langyosra hűlt, vágjuk apróra, keverjük el a pestóval és így töltsük meg az óriáskagylókat.

Karibi hangulat: egzotikus avokádós kompozíciók>>