Leves pennével

Egyszer elkezdtem már fejtegetni, hogy ha levestészta, akkor nem csak cérnametéltből áll a világ. Szerencsére. Véletlenül sem szeretném bántani a sokak által kedvelt fajtát, mert van, aki meg éppen enélkül a tészta nélkül nem tud elképzelni egy jó vasárnapi húslevest, de nekem túl vékony, és túl könnyen „kiszökik" a kanálból. Nézzünk körül, milyen egyéb lehetőségek vannak még!

penne leves.jpg

Persze, ha jól átgondoljuk a legalkalmasabbak a kisméretű tészták, hiszen kényelmesebben beleférnek a kanálba. Bár néhányan írják, hogy a spagetti is alkalmas levestésztának, ha feldaraboljuk. Valóban. Bár soha nem éreztem eddig rá késztetést. Ahogyan például a pennére sem gondoltam, mint alkotóelemre, pedig nem egy külföldi receptben látható hasonló.

A másik fontos dolog, hogy ne főzzük bele a tésztát a levesbe, mert akkor a következő napi melegítésnél már túlzottan megpuhul. Illetve túl sok folyadékot felszív, így a leves túl sűrű lehet. Kivétel a csipetke és a galuska, ami főhet a levesben. Megpirítva illetve a 8 tojásos fajták jobban bírják a gyűrődést.

Persze ott vannak a nagy és népszerű kedvencek, a csigatészta, az eperlevél, kiskocka, gyufametélt, a gyerekek vitathatatlan favoritja a betűtészta. (Felháborodtak, amikor rizzsel mertem készíteni a paradicsomlevest betűtészta helyett.)

betűtészta.jpg

A tészta kétségtelenül tartalmasabbá teszi a levest, alighanem ezért is jött az ötlet valamikor eleinknek, azon túlmenően, hogy nagyon finom is.

Ha már pennéről volt szó a levesben, ami ugyan nálunk szokatlan, de ezt a receptet talán érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:
¾ bögre répa
¾ bögre zeller
½ bögre hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál friss petrezselyem
4 ágacska kakukkfű

17 dkg csirkemell
2 evőkanál vaj
2 bögre tejszín
1 és ½ bögre penne
2 bögre húsleves lé
2/3 bögre borsó

Fűszerek: só, bors, fél teáskanál zsálya, 2 babérlevél
2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olívaolaj
½ bögre száraz fehér bor

Elkészítés:

- daraboljuk fel a hagymát, a répát és a zellert is, keverjük össze őket, majd a tegyük bele az összenyomott fokhagymát
- vágjuk vékony csíkokra a csirkét, sózzuk, borsozzuk
- pirítsuk meg a csirkét egyenletesen, szép világos barnára, majd pároljuk 5 percig, mikor kész tegyük félre a húst, de tartsuk meg az edényt
- tegyük vissza a főzőfelületre, elég olaj legyen az alján, hogy elfedje, ha meleg adjuk hozzá a zöldségeket és a zsályát, ízesítsük sóval, borssal
- süssük, gyakori kevergetés mellett, amíg megpuhulnak a zöldségek
- ha a hagyma átlátszóvá vált, tegyük hozzá a vajat és olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, kevergessük
- öntsük bele a bort, tegyük bele a kakukkfüvet és a babérlevelet, tejszínt és a húslevet, forraljuk fel
- tegyük vissza a fazékba a csirkét, tegyük bele a tésztát, újraforrásig, aztán főzzük alacsonyabb lángon 15-20 percig időnkénti kevergetés mellett, amíg megpuhul a tészta és a csirke
- vegyük ki a kakukkfüvet és a babérlevelet, kóstoljuk meg a fűszerezést, aztán tegyük hozzá a petrezselymet és a borsót
- további 3-5 percig főzzük közepes lángon
- ha kész tálaljuk