A túrós csusza sorsa

túróscsusza1.jpg

Mihez kezd Túrós a nagyvilágban? Összejön karamellizált hagymával, kavar balzsamecettel, fokhagymaporral, mogyoróhagymával, habzsolja az életet. Charlie, egy magyar származású amerikai srác gyanútlanul publikálta gyermekkora kedvencét az allrecipes.com-on. Lefordítottuk, mi történt Túróssal ezután.

(A kép forrása: nyamm.hu>>

Charlie eredeti „Hungarian turos csusza”-receptje

Hozzávalók 8 személyre:
- 1 zacskó tojásos tészta
- 3 és fél füstölt szalonna-csík
- 2 bögre sour cream (tejfölnek fordítjuk, bár nem egyezik meg teljesen az általunk használt tejföllel)
- 1 doboz cottage cheese (lágyabb, mint a magyar túró, amihez az amerikai „farmer’s cheese” áll a legközelebb)
- Só

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
2. Forró, sós vízben főzzük ki a tésztát „al dente”.
3. Serpenyőben, közepes lángon süssük ropogósra a szalonnát, ha kész, csepegtessük le, morzsoljuk szét és tegyük félre.
4. A kifőtt tésztát tegyük sütőtálba, keverjük össze a tejföllel, borítsuk rá a túrót, szórjuk meg a szalonnamorzsákkal, sózzuk és süssük össze (kb. 3-5 perc).

Kommentek & Túrós sorsa:

„Szuper! Ez az igazi, semmit sem kell változtatni rajta! A sütést ki is hagyhatjuk, elég, ha tűzhelyen összemelegítjük a tésztát a túróval és a tejföllel. A lányom is imádja.”

„Bocs az alacsony értékelésért, de attól, hogy az amerikaiaknak ez így tetszik, még nem túrós csusza. Elsősorban azért, mert „cottage cheese” nem létezik Magyarországon. Mi „túrót” használunk, ami egy kicsit szilárdabb. A tésztát pedig nem a tejföllel keverjük össze, hanem a túróval, a tejföllel pedig beborítjuk az egészet, mielőtt a sütőbe tennénk. Vagy előre összekeverjük a túrót a tejföllel, és úgy kerül a tésztára.”

„Nem hittem volna, hogy ennyire finom. Tettem bele egy kis füstölt paprika (fűszert) és Lawry fokhagymaport is. Mmm!”

„Charlie, ez tök jó. Nem tettem bele szalonnát, mert nem volt otthon, viszont egy kommentelő javaslatára feldobtam egy kis karamellizált hagymával. Tettem bele egy kis balzsamecetet és barnacukrot is, ahogy pirítottam, hogy kihangsúlyozzam a hagyma édességét, meg hogy jó színe legyen. Ja, és teljes kiőrlésű tésztát használtam. Végül kb. olyan lett, mint a tésztapuding, amit nyaraláskor Prágában ettem.”

„Rögtön megakadt a szemem rajta, amikor tojásos tészta-recepteket kerestem a neten. Végül a tejföl felét, a szalonna dupláját használtam, és tettem rá snidlinget is. A legeslegjobb köret lett belőle! Egy csomó munka, de minden másodpercet megér. Tényleg sztár kaja!”

„Autentikus, mintha csak a nagyim csinálta volna. Én durum masnitésztát használtam a tojásos helyett, meg egy csomó plusz szalonnát.”

„Finom étel, bár a receptben feltüntetett sütési idővel valami nincs rendben: nekem 5 perc sütés után teljesen hideg volt, 10 perc után langyos. Szerintem legalább 30 perc kell neki.”

„Anyukám csinálta ezt gyerekkoromban, aztán elfeledkeztünk róla. Kicsit unalmasnak tűnt, ráadásul olyan dolgok kellenek bele, amiket nem tartunk itthon. Mindegy, megpróbáltam újra, kellemes meglepetés volt: szalonna nem volt otthon, úgyhogy maradék füstölt kolbászt használtam, valamint laktózmentes túrót és tejfölt, meg egy kis borsot is.”

„Nagyon finom lett, de egy kicsit változtattam rajta: zsírmentes túrót és csökkentett zsírtartalmú tejfölt használtam, és mindennek csökkentettem a mennyiségén. A lehető legkevesebb kalóriával szeretek főzni, nekem egyszerűen minden túl soknak tűnt a receptben. A bacon mellett – amit nem használok túl gyakran – mogyoróhagymát is tettem a tetejére, és sok frissen őrölt borsot. A sütést kihagytam, a tűzhelyen hoztam össze az egészet. Nagyon jó lett!”

„Szuper! Aki könnyedebben szeretné készíteni, szalonna helyett használjon Lite Spam-et (csökkentett kalóriatartalmú, többféle húsból készült húskonzerv), ugyanúgy szét lehet morzsolni és kisütni serpenyőben. Több hús, kevesebb zsír! A végén a sütőben sütés kihagyható, kivéve, ha ropogósan szeretjük a tetejét.”

„Extra mennyiségű szalonnát tettem bele, csak ez mentette meg. Addig nagyon uncsi volt, a só segített ugyan rajta valamennyit, de nem volt íz, amit kihozzon. Azért jó, hogy könnyen elkészíthető kaja.”

„Magyar vagyok, imádom ezt az ételt. Mindig igazi túrót teszek bele (farmer’s cheese), és kb. 2 evőkanálnyi kisült szalonnazsírral is meglocsolom a főtt tésztát, hogy jobb íze legyen. Jo etvagyat mindenkinek a fini turos csuszahoz!”