Édes tészta

Eddig aránylag keveset foglalkoztunk az édes tésztákkal, mert ugye egy mákos, diós tésztáról nincsen nagyon mit írni, mert egyszerű, azon múlik mit is szórunk rá, de lehet a dolgot ennél egy kicsit jobban is cifrázni.

lasagna_edesseg2.jpg

Desszertek között viszonylag ritkán találunk olyat, amihez száraztésztát használhatunk fel. Hiszen ha az édes tésztákról beszélünk, akkor inkább a nudli, a palacsinta, a császármorzsa stb. jut eszünkbe, ezek pedig inkább az otthon készített tészta kategóriájába illeszkednek.

De találtam egy receptet, amihez remekül fel lehet például használni a fekete szedret, ami jelenleg nagy mennyiségben érik a kertünkben, ellenben nyersen megenni elég savanykás. Nem baj, legyen belőle édes étel, süti helyett most mondjuk tészta, bár a formában már szinte egy cukrászati alkotás rejlik.

A következő recept az amerikai tészta szervezet harmadik díját is elnyerte. (www.ilovepasta.org) Michael Stambaugh receptje.

Hozzávalók:


12 lasagna lap
4 bögre ricotta
1 bögre cukor
8 kivi, 4 bögre eper, 4 bögre fekete szeder
mandulaforgács

Mostanában ezeket a piros-fekete nyári bogyós gyümölcsöket eléggé csereszabatosan használom, ha az egyik épp nincs otthon, akkor jó lesz helyette a másik is a sütibe. Persze az így egy kicsit más lesz, de legalább lehet kísérletezni. 

Sőt ricotta helyett lehet csokit is használni, és  azzal együtt szintezni, hogy adjunk a kalóriáknak.  

Elkészítés:

Főzzük meg, szűrjük le a tésztát a csomagolás utasításai szerint, majd tegyük félre.
Keverjük össze a ricottát fél bögre cukorral, tegyük félre.
Daráljunk le két kivit két evőkanál cukorral.
Az eper felével és két kanál cukorral tegyük ugyanezt. Majd ismételjük a szederrel is. Mindegyiket pürésítésig. (Amit nem pürésítettünk, azt tegyük el, szeleteléshez.)
Először tegyünk a tepsi aljába 3 tésztalapot, terítsük rajta szét a ricotta harmadát. Tegyünk rá kivi pürét, majd tegyünk a tetejére kivi szeleteket is. Rátesszük az újabb adag tésztát, majd az előző tevékenységet ismételjük, eperrel majd szederrel. Végül tegyük a tetejére a maradék lapokat, jól csomagoljuk be, és tegyük hűtőbe éjszakára. Tálalás előtt szórjuk rá a maradék cukrot, majd a pirított mandulaforgácsot is.