Francia-ázsiai tészta- és kultúrcsemegék

p12.jpg

A francia hölgyek tartanak a tésztától, mint a tűztől, ezért ami tésztarecept fellelhető a francia sajtóban, az egészség és karcsúság szempontjából is biztos befutó. Elegancia, egyediség és némi távolkeleti egzotikum: a volt gyarmat Francia-Indokínából csemegéztünk, elsősorban hölgyekre koncentrálva.

ind02.JPG

Francia-Indokína, mely a mai Laoszt, Kambodzsát és Vietnámot foglalja magába, 1887-től 1946-ig volt Franciaország része: a távolkeleti kultúra és mentalitás francia közigazgatással, oktatási rendszerrel, párizsi divattal és „art de vivre-rel” (életművészet) társulva egzotikus elegyet alkotott és sokakat vonzott az anyaországból és Ázsiából. És ha Francia-Indokína, akkor mi mást ajánlhatnánk nyári könyv- és filmélménynek, mint a Saigonban (akkori főváros, ma Vietnámhoz tartozik) született Marguerite Duras leghíresebb művét? Az 1996-ban, Párizsban elhunyt írónő testközelből ismerte Indokínát, saját életének első igazán megrázó élménye is a fülledt Saigonhoz kapcsolódik. Ebből az élményből született 1984-ben világhírű regénye, a „Szerető” (L’Amant; The Lover), mely egy 16 éves lány átváltozásának mozaikját mutatja be egy hirtelen jött kapcsolatban egy nála idősebb, Saigonban üzletelő, gazdag kínai férfival, hatalmas családi vagyon örökösével. A bizonytalan hátterű lányt nem köti semmi, a férfit a lány köti, de még inkább a kőbe vésett családi hierarchia és szabályrendszer. Az írónő valódi „kínai szerelme” – akit, miután fellépett a Saigonból Párizsba tartó hajóra, soha többé nem látott viszont – nem érte meg a regény kiadását és sikerét (2009-ig 2.400.000 eladott példány világszerte). A „Szerető” a kiadás évében elnyerte a rangos „Prix Goncourt” irodalmi díjat, a belőle készült film Jean-Jacques Annaud rendezésében 1992-ben szintén világsikert aratott. A számos félresikerült tartalmi összefoglaló ellenére a könyv és a film a lélek mély rétegeihez vezet, Marguerite Duras lényegretörő, tömör stílusában, egy már nem létező, toleranciamentes gyarmati világ szövetébe ágyazva a történetet.

Még több infó a könyvről>> 

Finomságok ex-gyarmati stílusban, a Le Figaro nyári gasztro-rovatából:

Karamellizált csirke sült tésztával, 4 személyre
Forrás>> 

nouilles02.jpg

Hozzávalók:
2 szelet csirkemell / 20 dkg tojásos hosszútészta / 2 evőkanál balzsamecet / 2 evőkanál szójaszósz / 3 kávéskanál kristálycukor: lehetőleg barna- vagy nádcukor) / 5 dkg enyhén sózott vaj / 4 evőkanál víz / 1 evőkanál rizsecet: ázsiai élelmiszerboltokban kapható / kristályos tengeri só / frissen őrölt bors / 1 szál póréhagyma / 1 kisebb szál répa / 20 gramm szárított fafülgomba / 1 evőkanál extra szűz olívaolaj / 1 evőkanál mogyoróolaj: szintén ázsiai boltokban kapható / 4xfél lime a tálaláshoz

Elkészítés:
1. Vágjuk csíkokra a megmosott, előkészített csirkemellet.
2. Egy mély tálban keverjük össze a balzsamecetet, a barnacukrot és a szójaszószt.
3. Fürdessük meg benne a csirkecsíkokat és lefedve hagyjuk pácolódni 15 percig.
4. A répát és a póréhagymát vágjuk julienne-re>>
5. Mielőtt a zöldségekhez hozzákezdenénk, a szárított fafülgombát áztassuk langyos vízbe.
6. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vaj felét, tegyük bele a répát és 2 evőkanál vizet. Nagy lángon pirítsuk 5-6 percig, sózzuk, borsozzuk. Ha kész, tegyük félre.
7. Egy másik serpenyőben ugyanígy pirítsuk 3 percig a póréhagymát.
8. Forró, sós vízben főzzük ki a tojásos száraztésztát al dente.
9. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék vajat az olívaolajjal, és pirítsuk-karamellizáljuk meg rajta a bepácolt csirkét. Közben adjuk hozzá a kiázott fafülgombát, végül locsoljuk meg 1 kanál rizsecettel.
10. Egy serpenyőben melegítsük össze a tésztát a pirított zöldségekkel, majd adjuk hozzá a csirkéhez. Finoman keverjük össze 1 kanál mogyoróolaj kíséretében. Véglegesítsük a fűszerezést is.
11. Előmelegített mélytányérban tálaljuk, alulra a tésztát és a zöldségeket, felülre a csirkeszeleteket helyezve. Díszíthetjük fél lime-mal, melyet ízlés szerint facsarhatunk a kész kompozícióra. Voilá!

Sült tészta zöldségekkel 4 személyre – könnyű főétel vagy köret
Forrás>> 

nouilles01.jpg

Hozzávalók:
10 dkg rizstészta: helyettesíthető vékony tojásos tésztával is, ez kicsit több kalória, és persze más főzéstechnikát igényel / 1 kisebb kínai kel>> / 5db mogyoróhagyma vagy kisebb fehér főzőhagyma / 2 sárgarépa / 1-2 gerezd fokhagyma / 8db „mini” cső kukorica: helyettesíthető 1 doboz konzerv kukoricával / 2 evőkanál mogyoróolaj / 1 evőkanál szójaszósz / 4 ágacska bazsalikom vagy koriander

Elkészítés:
1. Tisztítsuk meg a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát, a hagymát vágjuk finomra, a répát nagylyukú reszelőn reszeljük minél hosszabb csíkokra. A kukoricacsöveket karikázzuk fel, a kínai kelt vágjuk vékony csíkokra.
2. A rizstésztát áztassuk forró vízbe 3 percig, ha kész, csepegtessük le. (Ha tojásos száraztésztát használunk, azt főzzük ki forró, sós vízben „al dente”, majd csepegtessük le.)
3. Egy wokban vagy mély serpenyőben forrósítsuk fel a mogyoróolajat, dobjuk rá a hagymát, a fokhagymát és a répát, és kevergetve pirítsuk 2 percig.
4. Adjuk hozzá a kínai kel-csíkokat, keverjük át, pirítsuk 3 percig.
5. Adjuk hozzá a tésztát, a szójaszószt és a bazsalikomot (vagy koriandert), újból keverjük meg és pirítsuk még 2 percig. A szójaszósz sós – hacsaknem édes indonéz szójaszószt használunk –, ezért több só, fűszer nem szükséges, ill. az egyéni ízlésre van bízva (plusz chili, lime).
6. Azonnal, forrón tálaljuk.

Ăn nào – bon appétit – jó étvágyat!