Vitás kérdések a tészta körül – dobjuk fel!

Ahogy az ember nézegeti a szószokat, a tésztafajtákat, a sajtokat, a főzési módszereket, ahogy az ízlések és pofonok, így ezek is nagyon különbözőek, és mindenkinek megvan a tuti tippje és módszere. Ezeket néha érdemes megfogadni, máskor érdemes saját magunknak is kísérletezni, vagy egyszerűen elindulni a „kotta" szerint, aztán a végén lesz belőle valami más.

szószos tészta.jpg

Arról például már írtunk, hogy micsoda vihar alakulhat ki akár az egyik legalapvetőbb tésztaszósz, a bolognai körül. Vagy ha az ember csak a sajt vagy olívaolaj „csatákra" gondol, hogy ki melyiket pártolja és miért. Miért jobb az olasz mint a spanyol vagy fordítva, sajtból legyen parmezán vagy Pecorino vagy éppen Gran Padano.

Most felvetünk még néhány vitára alkalmas kérdést a teljesség igénye nélkül és kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, ti mit, hogy csinálnátok, vagy melyik változatot részesítenétek előnyben. (Senki ne várjon teljes recepteket, mert jelenleg nem ez a cél.)

Legyen például egy egyszerű szósz, húsos, paradicsomos, fokhagymás, bazsalikomos, oregánós szósz, akár bolognai is lehetne..., van, aki először megpirítja a húst és úgy önti rá csak a paradicsomos szószt, mások fedő alatt órákig hagyják párolódni. Van aki viszont azért nem használ fedőt, mert úgy nem eléggé sűrűsödik be a szósz. Megint más hagyja pihenni legalább a következő napig, hogy összeérjenek az ízek.

Aztán ott a pesto szósz. Az alap az olívaolaj, a fokhagyma és a bazsalikom. Ehhez ízlés szerint lehet citrusos ízt vagy paprikát adni. De van, aki kevés olajat használ, másnál szinte úszik a bőséges folyadékban.

pestos teszta.jpg

Aztán ott vannak a tejszínes szószok, vaj, tejszín és sajt. Az Alfredohoz sok bazsalikommal és oregánóval, sőt egy kis spenóttal is feldobható. A vodkás rózsaszín szószhoz egy kis hagyma, paradicsom és persze a vodka kell a vajon és a tejszínen kívül. Az előbbihez jól mehet a fettuccini és egy kis grillezett csirke, utóbbihoz pedig a penne és akár egy kis lazac.

Szerintetek mennyire eretnek ötlet olasz tésztából ázsiai tésztasalátát csinálni? Mondjuk farfalléből vagy fusilliből. A tésztát lehűtjük egy éjszakára, aztán szezámolajjal, szezám magokkal, brokkolirózsákkal, szójacsírával és egy kis szójaszósszal összekeverjük. Persze egyéb összetevőket is lehet variálni, így darabolt földimogyorót, borsot, hagymát vagy gyömbért.

Gyümölcsök és tészta házassága? Tésztasaláta gyümölccsel is működhet, például akár makaróniból vagy farfalléből. Ananásszal, szőlővel, mandarinnal, ezek a gyümölcsök finomak például mandulaforgáccsal, diódarabokkal. Ha tovább akarjuk bonyolítani az élményt egy kis kék sajttal vagy fetával is megbolondíthatjuk.

gyümölcsös tészta.jpg

Aztán még egy lehetőség, ha nem akarunk szószt csinálni. Meg lehet grillezni néhány paprikát egészen barnulásig, nem kell félni, hogy odaég. Ha kész, bele kell tenni egy nylonba vagy tartóba kb. 20 percre és utána a külső, barna héj könnyen lejön, és megmarad a puha paprika. Ezeket a szeleteket egy kis olívaolajjal, fűszerekkel a tésztához keverjük.

Várjuk a véleményeket, ötleteket, akár a vitás kérdéseket, amikről szívesen olvasnátok!