Szilvás tésztacsoda

01.JPG

Amilyen egyszerű, olyan pompás ez a hűs tésztadesszert: inkább csináljunk belőle pont annyit, amennyi elfogy, különben – tésztadiéta ide vagy oda –, addig szobrozunk majd a hűtő előtt, amíg az üres tál vissza nem kacsint ránk az éjszaka közepén.

08.jpg
Dübörög a szilvaszezon, használjuk ki a természet e „jó” cukrokban, B-, A- és C-vitaminban, luteinben, vasban, antioxidánsokban gazdag gyümölcsét egy könnyen elkészíthető, varázslatos „réteges desszert” formájában, melyet elsősorban napközbeni fogyasztásra ajánlunk, amíg várható szellemi/fizikai tevékenységeinkkel le tudjuk pörgetni az általa szolgáltatott értékes energiát. De bocsájtsunk meg magunknak akkor is, ha este, egy Tokaji sárga muskotály mellett esünk édes bűnbe vele…

05.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

- Kb. fél kiló szilva

- 1-2 karika citrom

- 1 fahéjrúd (ill. pár csipetnyi őrölt fahéj)

- 2-3 szem szegfűszeg

- 2 doboz rikotta

- Igény szerint kevés görög joghurt

- Méz

- 1 citrom lereszelt sárga héja

- Ízlés szerint 1 kiskanálnyi apróra vágott, friss vagy szárított citromfű és pár citromfű-levél a tálaláshoz

- Fél-1 zacskó, előzőleg muskotályos borban kiáztatott arany mazsola

- 1-2 evőkanál pirított mandulapehely a tálaláshoz

- 1 zacskó kisebb alakú, minőségi tojásos tészta (pl. Gyermelyi 8 tojásos rövid szélesmetélt)

- Igény szerint kevés természetes növényi zselésítő, ha biztosra akarunk menni a rikottakrém halmazállapotát illetően (agar-agar>>)

 

Elkészítés:

1. A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk félbe, szórjuk egy lábasba.

2. Mindenféle zsiradék nélkül tegyük fel a citromkarikákkal, a fahéjrúddal és a szegfűszeggel, és nagyon lassan, fedő alatt, takaréklángon, olykor megkeverve pároljuk krémesre.

3. Ezalatt enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát.

4. Amikor a tészta megfőtt, merjük át a kész párolt szilvába egy kis főzővízzel együtt (keményítőtartalma jól szilárdít), keverjük össze, majd hagyjuk hűlni. (A citromkarikákat, a fahéjrudat és a szegfűszeget természetesen vegyük ki belőle.)

5. A rikottát keverjük ki a mézzel, a borban áztatott mazsolával, a reszelt citromhéjjal és 1 teáskanál apróra vágott citromfűvel. Igény szerint lazíthatjuk egy kis görög joghurttal, de ne legyen folyós. Ha biztosra akarunk menni, adjunk hozzá növényi zselésítőt, de ha jól találjuk el a szilvás tészta és a rikottakrém sűrűségét, ez elhagyható.

6. Egy hosszúkás jénai tálat öblítsünk ki hideg vízzel, majd rétegezzük le a szilvás tésztát és a rikottát.

7. Alufóliával lefedve, legalább egy napig hűtsük a hűtőben.

8. Ha ügyesek voltunk, ki tudjuk borítani egy tálalótálra, de semmit nem von le az értékéből, ha ez a manőver nem sikerül.

9. Szórjuk meg pirított mandulapehellyel, díszítsük citromfű-levéllel, tálaljunk, és fogadjuk az ovációt…

 

Őszi tipp: a szilvát nem pároljuk, hanem mély tepsiben, alufóliával lefedve a sütőben sütjük krémesre, egy kis muskotály, fahéjrúd, szegfűszeg és pár szem aszalt szilva társaságában.