Fregola zöldséggel

Ha valakinek elsőre nem lenne ismerős, ne lepődjön meg. A fregola nem a gyakran használt tészták közé tartozik. Ez a tésztafajta Szardíniáról származik, és talán leginkább a tarhonyához hasonlítható. Ugyanúgy kis gyöngy formája van, de már elkészítéskor megpirítják és úgy csomagolják. Durumlisztből készül.

Kiválóan használható tésztasalátába is. Egy érdekes receptet találtam, amiben zöld babbal, mazsolával és mentával házasítják, így igazán frissítő köret lehet, akár grillételek mellé, legyen az hús vagy például padlizsán vagy cukkini.  

fregola1.jpg

fregola.jpg

Hozzávalók:
negyed bögre fenyőmag, mandula darabok
2 citrom
6 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma, összetörve
másfél teáskanál só
35 dkg zöldbab
45 dkg fregola tészta (ha nincs, kuszkusz vagy tarhonya is megteszi)
1 bögre zöldborsó
2/3 bögre metélőhagyma
fél bögre friss menta

Elkészítés:
Először pirítsuk meg a magokat egy serpenyőben, de csak hogy épp aranybarnák legyenek, mindössze 1-2 percig. Ha kész, tegyük félre.

Reszeljük le a citromhéjat egy tálkába, facsarjuk hozzá a levét, majd keverjük bele az olívaolajat, a fokhagymát és a sót.

Két lábosban forraljunk vizet, az egyikbe főzzük meg a babot, de ne főzzük túl, csak kb. öt percig, hogy még ropogós legyen. Aztán szűrjük le és hagyjuk hűlni. A másik lábosban pedig főzzük meg a fregola tésztát, kb 10 perc alatt.

Egy nagy tálba tegyük bele a mazsolát és a borsót, ha megfőtt a tészta, azt is tegyük hozzá, néhány percig ne keverjük meg, hogy a borsó és a mazsola is felmelegedjen. Aztán keverjük össze a babbal és az öntettel.