Tápláló tészták: édesen

fruity04.jpg

Elkezdődött az iskola és a tízórais csomagok ideje: finom, egészséges, aktivitást, koncentrációt biztosító tésztákat ajánlunk gyümölccsel, magvakkal, mézzel és egy kis konyhai kreativitással.

A tízórai lényege, hogy fenntartsa a figyelmet és a koncentrációt a következő étkezésig, ezért természetes, „jó” cukrokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagnak kell lennie. Az alábbi technikával igazán csábító kompozíciókat készíthetünk bármelyik korosztálynak, akár egy jópofa bentó-dobozban>>: 

1. Minőségi, tápanyagokban gazdag tojásos vagy durum tésztát főzzünk ki „al dente”, majd hagyjuk kihűlni. Gyerekeknél részesítsük előnyben a színes, különleges alakú tésztákat (pl. Gyermelyi „mesetészta” vagy a háromszínű zöldséges orsó).

2. Ezalatt gyümölcsöket (szilva, barack, alma, körte, akár keverve) tegyünk fel egy lábasban, zsiradék hozzáadása nélkül, takaréklángon, nagyon lassan párolódni. Fűszerezzük ízlés szerint pár szem szegfűszeggel, citromkarikával, vaníliarúddal, fahéjjal. Fehér cukrot ne tegyünk bele, egyrészt a gyümölcsök természetes cukortartalma kellő édességet biztosít, másrészt a finomított fehér cukor üres kalóriabomba, amiben sem vitamin, sem ásványi anyag nincs, ráadásul erősen savasít. Sűrűn kevergessük meg, amikor krémesre párolódott, vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük el a tésztával, tegyük tízórais dobozba és készítsük be a hűtőbe, másnap reggelre. A tészta mennyisége fejlődésben lévő, folyamatos fizikai/szellemi aktivitást végző szervezet számára lehet akár 10-12 dkg is, míg felnőtteknek (tevékenységi szinttől függően) 6-8 dkg tésztát javaslunk, és egy ilyen tízórai után már csak egy könnyű, salátás ebédet.

3. Reggel a gyümölcsös tésztakompozíció tetejét locsoljuk meg egy kis mézzel, szórjuk meg pár szem mandulával, mogyoróval, napraforgómaggal, szezámmaggal – ezeket természetesen sótlanul és pörköletlenül vásároljuk meg, ha intenzívebben szeretjük az ízüket, akkor mi magunk süssük aranybarnára a sütőben. A mézet pedig mindig szobahőmérsékleten használjuk fel, mert hő hatására veszít több száz áldásos hatóanyagából. 

Gyerekek számára tökéletes tízóraik még az „édes pestókkal” készült tésztakompozíciók is>>

Porciókontroll trendi tésztaeszközökkel>>

Fogyjunk együtt, tésztával>>

Mindent az egészséges tésztafogyasztásról>>