Még néhány szó a paradicsomról

A paradicsom bármilyen változatban darabosan vagy pürésítve rengeteg tésztaétel alapvető összetevője. Nem egyszer szóltunk már róla különböző összefüggésekben. Most még néhány praktikus tudnivalót szedtünk össze.

paradicsom_fóliázva.jpg

Először is, hacsak nincs romlófélben, akkor inkább szobahőmérsékleten tároljuk a frissen érett paradicsomot, ne pedig hűtőben. Ugyanis a fridzsiderben leáll azoknak az enzimeknek a termelődése, amik a zöldség ízéért felelősek, és az állaga is megváltozik.

Ha pedig már megvágtuk a paradicsomot, még mindig tárolhatjuk szobahőmérsékleten, ha a vágott felét műanyag fóliával befedjük, ezzel a felével lefelé egy kistányérra tesszük. A másik felét viszont nem bugyoláljuk be. Így még körülbelül két napig eláll.

A paradicsomot nem csak megenni jó, hanem ha megégetjük a kezünket a konyhában, ha nincs más kéznél, akár jó hűsítőnek szolgál az égett felületre. Műanyag fóliával lehet rögzíteni a szeleteket az égett testrészen.

(Szintén ilyen hasznos gyógyító lehet, akár vágásra, akár égésre az aloe növény. De egyes hozzászólások szerint, akik mint írják tapasztalati úton tesztelték is ezeket, a tojásfehérje, a hagymakarika és a méz is jó hatással lehet a fenti sérülésekre. Egy még érdekesebb és őszintén szólva meglepő vélemény szerint a cayenne bors jó lehet kisebb vágott sebekre, csak be kell szórni vele az elvágott ujjat, és a fűszer kis sapkát formálva megállítja a vérzést.)

paradicsom_pürésítő.jpg

A paradicsomot akár házilag is pürésíthetjük, az eszközünk akkor igazán jó, ha könnyen elválasztja egymástól a héjat, a magokat és a pürét, amire valójában szükségünk van, és ezért nem kell mindig megállni és kiszedni a maradékot, hanem a folyamat megy „magától", vagyis a tekeréstől előre. Persze mosogatni kicsit macerás, de már a préselésnél időt spóroltunk.