Csúcs csirkés tészta

Tagliatelle with Chicken Rosemary and Pine Nuts.JPG

Eredeti velencei recept: könnyen elkészíthető, ízekben tobzódó családi fogás, nem csoda, hogy Nigella Lawson is imádja. Évszázadokon át a velencei zsidó közösség tradicionális étele volt Sabbathkor, mi most a „frisinsal de tagiadele” leggyorsabb, konyhabarát változatát tesszük közzé, pár egészségtippel fűszerezve.

Hozzávalók:

- 1 egész csirke, megtisztítva

- A csirke sütéséhez fűszerek, zöldfűszerek, olívaolaj, citrom

- 1 zacskó fenyőmag

- 1 zacskó arany mazsola (Sultana)

- 1-2 teáskanálnyi apróra vágott, friss vagy szárított rozmaring

- Minőségi tagliatelle vagy hosszúmetélt (pl. Gyermelyi 4 tojásos hosszúmetélt)

- Tengeri só, frissen őrölt bors, 1-2 fej vöröshagyma, 1-2 fej

édeskömény, pár gerezd fokhagyma, 1-2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. Öntsünk forralt vizet a mazsolára és áztassuk felhasználásig.

2. A csirkét dörzsöljük be citrommal, kenjük át kívül-belül olívaolajjal, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, a megtisztított vöröshagyma és édeskömény-fejeket negyedeljük fel és helyezzük a csirkébe, ill. a csirke mellé a sütőtálba. Ezen kívül bármilyen zöldfűszert, fűszercsokrot használhatunk a csirke ízesítésére (rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem): a fűszernövényeket helyezzük összekötve a csirkébe, ill. a csirke mellé a sütőtálba.

3. A csirke alá öntsünk min. 2 pohárnyi vizet, hogy elég leve legyen. (A fűszerezésnél tartsuk szem előtt a víz jelenlétét, úgy fűszerezzünk, hogy a víz ne hígítsa fel a végeredményt). Amikor a víz a csirke alatt van, dobáljuk bele a fokhagymagerezdeket, véglegesítsük a fűszerezést.

4. Előmelegített sütőben süssük meg a csirkét (kb. 40-60 perc), közben egy tepsibe szórjuk bele a fenyőmagot és pirítsuk aranybarnára: figyeljünk rá, mert igen gyorsan pirul.

5. Amikor a csirke megsült, tegyük át a sütőtálból egy nagy tálalótálba, a sütőtálban összegyűlt pecsenyelét pedig öntsük egy lábasba. (Természetesen vegyük ki belőle a hagyma- és édeskömény-fejeket, a fokhagymát és a zöldfűszereket: ezeket ízlés szerint botmixerrel kimixelhetjük és hozzáönthetjük a pecsenyeléhez.)

6. Ezalatt forraljunk sós vizet a tésztának és főzzük ki „al dente”.

7. A lábasban lévő pecsenyelét kis lángon forraljuk fel, adjuk hozzá a pirított fenyőmagot, a kiáztatott, kinyomkodott mazsolát, ízlés szerint 1-2 teáskanálnyi apróra vágott rozmaringot és lassan bugyogva főzzük 5-8 percig.

chp07.jpg

8. A közben némileg kihűlt sült csirkéről fejtsük le a húst és a bőrt (nyugodtan, kézzel) és tépkedjük kisebb darabokra. A csirke csontjait – Nigella konyhatippje – zacskóban fagyasszuk le, így könnyen előkaphatjuk, amikor legközelebb csirkealaplevet kell készíteni.

9. Keverjük a lefejtett csirkehúshoz az „al dentére” főtt tésztát.

10. Majd öntözzük meg a mazsolás-rozmaringos-fenyőmagvas pecsenyelével és jól dolgozzuk össze.

chp08.jpg

11. A végén ízlés szerint hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel, facsarjunk rá pár csepp citromlevet.

Tipp: aki még tovább szeretné fokozni az élményt, a sült csirke bőrét tegye félre, csíkozza fel és egy külön serpenyőben, kevés olívaolajon süsse ropogósra, ezzel díszítse tálaláskor a „frisinsal de tagiadelét”!

 

Egészségtippek:

Lehetőleg egy étkezésnél se felejtkezzünk meg: 

1. A porciókontrollról: az agy az étkezést követően 20 perccel bocsájtja ki a „boldog vagyok és jóllakott-érzést”. Bárhogy is élvezzük az ételt, nem egészséges ezt a 20 percet is végigenni. Együnk inkább lassú tempóban, közben ásványvizet kortyolgatva, így biztos nem viszünk be több energiát, mint amennyit aztán fizikai/szellemi tevékenységeinkre elhasználunk.

2. Mind vonalainkra, mind a sav-bázis egyensúlyra jó hatást tesz étkezések előtt (és persze reggel, éhgyomorra is) egy nagy pohár citromos víz,

3. valamint előételként egy harsány zöldekből álló, ropogós saláta, egy kis olívaolajjal, citromlével/balzsamecettel. 

4. A tészta=szénhidrát, jellegéből adódóan nyugalmat, elégedettséget, boldogságérzetet vált ki. Amikor azonban úgy érezzük, hogy ez az érzés kifejezetten a tésztához vagy más boldogságot keltő csemegéhez kapcsolódik, gondolkodjunk el és igyekezzünk megvalósítani egy átfogó „újratervezést”.

Még több zsidó finomság>>

Nyári ravioli citrommal, rikottával>>

Fogyjunk együtt, tésztával>>