Gombakultusz a királyok kertjében

kgf04.JPG

Hatalmas gombaszobrok felállításával ünnepelték október 13-án a „Nemzeti Gombanapot” a londoni Királyi Botanikus Kertekben (Kew Gardens): az alkotók szerint a gomba varázslatos lény, mely képes felébreszteni gyermeki énünket. Közzétesszük a britek kedvenc konyhatündére, Nigella Lawson fenomenális gombás tésztáját is, melybe főzés nélkül kerül a gomba.

agygomba_papsapka.jpgVörös agyra emlékeztet a papsapkagomba, mely hamis kucsmagombaként is ismert. Extravagáns, de vigyázni kell vele, nem fogyasztható.

A Királyi Botanikus Kertekben található a világ legnagyobb szárított gombagyűjteménye, ennek ellenére az ott dolgozó gombafenomének is hangsúlyozzák, hogy mennyire keveset tudunk erről a titokzatos, nem növény-nem állat organizmusról. Egyikük szerint a gomba valójában egy „kifordított gyomor”, mivel saját táplálékán belül él, enzimeket bocsájt ki, hogy lebontsa a számára szükséges tápanyagokat, amiket aztán újra elnyel. Fajtái hihetetlen szélsőségek között mozognak és egyeltalán nem mindegyik olyan kedves és barátságos, mint a vargánya, a csiperke vagy a jópofa óriáspöfeteg. A  „süket macskagombát” például jó ízűnek titulálták azok, akik valaha kóstolták, nagy hátránya, hogy a fogyasztás után 1 héten belül halált okoz. Egy másik, a kutatók által csak „zombiként” emlegetett fajtárs rovarokat öl, mégpedig úgy, hogy „belenő az agyukba” és szétrobbantja őket… A pozitívumokhoz visszatérve, a gomba alap-építőköve a természetes környezetnek, a növényzet 70-90%-a közvetlenül függ tőle, mivel biztosítja az ásványi anyagok és a víz sikeres felvételét. Mint említettük gombáról szóló bejegyzésünkben, táplálkozási szempontból igen fontos és sokszor méltatlanul mellőzött: rengeteg vitamin, köztük az őszi-téli időszakban fontos D (napfény) vitamin, egy sor ásványi anyag, rost, fehérje található benne, szénhidráttartalma alacsony, felhasználása pedig végtelenül sokszínű. A fűzfavesszőből font, kortárs gombaszobrok – melyek kifejezetten az Angliában őshonos, ehető fajtákat népszerűsítik – osztatlan sikert arattak Londonban, az alkotó Tom Hare és a Királyi Kertek gombakutatói legnagyobb örömére. (Nigella receptjét ld. a képek alatt.) 

kgf12.jpg

kgf09.jpg

kgf11.jpg

kgf06.jpg

 

Nigella gombás metéltje citrommal, fokhagymával, kakukkfűvel

Hozzávalók 4-6 személyre:

- Személyenként 8-10 dkg minőségi hosszútészta (pl. Gyermelyi 4 tojásos hosszúmetélt)

- 23-25 dkg barna csiperke megtisztítva: először kis kefével távolítsuk el a szennyeződéseket, majd mossuk meg folyóvízben, ne áztassuk

- Extra szűz olívaolaj

- 1 gerezd zúzott fokhagyma

- 1 citrom leve és lereszelt sárga héja

- 4 ágacska friss kakukkfű lecsipkedett levelei

- 1 csokor petrezselyem, finomra vágva

- 2-3 teáskanál frissen reszelt parmezán

- Frissen őrölt tengeri só és feketebors

Elkészítés:

1. Nagyon vékonyan szeleteljük fel a gombát és egy tálban keverjük össze az olívaolajjal, a sóval, a fokhagymával, a  citrom levével és héjával, valamint az illatozó kakukkfű-levelekkel.

2. Főzzük ki a tésztát forró, sós vízben „al dente”, ha kész, egy kis főzővízzel együtt merjük át a tálba és jól keverjük össze a gombával.

3. Adjuk hozzá a petrezselymet, a parmezánt és a frissen őrölt feketeborsot, még párszor jól forgassuk át és tálaljuk.

Receptforrás>>

Még több csodaszép őszi tészta>>

Vágyak mestere: a szarvasgomba>>