Színes ünnepi tészták

col08.jpg

Kreatív, látványos, természetes: a házitésztát zöldségpürékkel festjük ünnepivé. Jópofa csatos üvegben egyedi ajándék is lehet.

Az alaptésztához szükséges: 2 bögre liszt / 2 jó minőségű, szobahőmérsékletű tojás / teáskanálnyi extra szűz olívaolaj

A liszttel kapcsolatban: használhatunk finomlisztet is, de ha egy kicsit több „tartást” akarunk adni a tésztának, használjunk finom („00-ás”) lisztet és durum (étkezési) búzadarát fele-fele arányban. Minél több durumdarával készítjük a tésztát, annál több dagasztást és nedvességet igényel. A tésztába valaki tesz egy csipet sót, valaki nem, ízlés kérdése – a só nedvességet von el és keményít, sokan ezért nem használják.

col03.jpg

A bordó tésztához szükséges: 2 bögre liszt / 1 nagy, szobahőmérsékletű tojás / teáskanálnyi extra szűz olívaolaj / 2 és fél evőkanálnyi céklapüré: a céklagumót félig főzzük meg, hagyjuk kihűlni, hámozzuk, reszeljük le, ha nincs zöldségprésünk, turmixgéppel vagy botmixerrel pépesítsük, végül szűrőn is átpréselhetjük. Ennyi céklapüré csupán izgalmas színt kölcsönöz a tésztának, ízét nem változtatja meg.

A zöld tésztához: 2 bögre liszt / 1 nagy, szobahőmérsékletű tojás / teáskanálnyi extra szűz olívaolaj / 2 és fél evőkanálnyi spenótpüré: a spenótleveleket kevés olívaolajon fonnyasszuk meg, annyira, hogy jól szét tudjuk mixelni, majd igény szerint szűrőn is préseljük át. A fagyasztott spenót is működhet, ezt egyszerűen kiolvasztjuk egy lábasban, fűszerezni nem kell.

További természetes színezékek: répapüré, sütőtökpüré, esetleg répás-sütőtökös bébiételek, vörösbor, cukrozatlan kakaópor – ezek mennyiségtől függően a tészta ízére is hatnak.

Dagasztás kézzel: Egy mély tálba szórjuk bele a lisztet, a közepébe formáljunk mélyedést, ebbe üssük bele a tojásokat. Dolgozhatunk deszkán vagy konyhapulton is. Először ujjheggyel finoman keverjük össze a lisztet a tojással, majd gyúrjunk intenzíven 10-15 percig. Ha kész, fedjük le fóliával és pihentessük 20-40 percig.

Tésztadagasztó géppel: a lisztre üssük rá a tojásokat és közepes fokozaton keverjük a tésztát addig, amíg labdává nem alakul. Ha a tészta túl lazának vagy túl száraznak tűnik, adjunk hozzá 1-3 evőkanál lisztet, ill. 1-3 evőkanál vizet, a színes tésztákhoz víz helyett zöldséglevet. Miután labdává alakult, állítsuk a keverőgépet alacsony-középfokra és dagasszuk még 5-7 percig, amíg rugalmassá nem válik. Ha kész, fóliázzuk le és pihentessük.

Amikor a tészta eleget pihent, borítsuk lisztezett deszkára, ismét gyúrjuk át, majd nyújtófával (vagy akár borosüveggel) nyújtsuk 1-3 mm vastagságúra. 

A nyújtás technikája: nyújtunk, vízszintesbe fordítjuk a tésztát, megint nyújtunk, majd az egyik felét ráhajtjuk a másikra. Ezt ismételjük addig, amíg a kívánt méretet és vastagságot elérjük. A nyújtófát és a tésztát közben persze liszteznünk kell, hogy ne ragadjon le. Ha el akarjuk kerülni, hogy tésztánk túl lisztes legyen, borítsuk le fóliával és így nyújtsuk ki. Nyújtógéppel persze gyorsabban megy, de a kézi módszernek is megvan a maga varázsa, főleg, ha mindezt egy forralt boros-barátnős karácsonyi találka keretében tesszük.

col05.jpg

Nyújtás után újból pihentessük a tésztát 15-20 percig, így könnyebb lesz felvágni. Ha ez letelt, kézzel vagy géppel vágjuk a kívánt hosszúságúra és teregessük ki: kifőzés előtt ajánlott ismét 15-20 percig pihentetni (a friss tészta főzési ideje 6-7 perc).

col07.jpg

Ha még aznap, de később akarjuk kifőzni, készítsünk aranyos fészkeket a tésztaszálakból, felhasználásig pedig tároljuk hűvös, száraz helyen. Ha viszont ajándékba szánjuk, teljesen ki kell szárítani: először hagyjuk kiteregetve egy kicsit megszikkadni, majd készítsük el a fészkeket, rakjuk tiszta terítőre és szárítsuk hűvös, szellős helyen pár napig, közben többször forgassuk át. A száradási idő függ a tészta minőségétől, vastagságától. Nagy, csatos üvegben, egy kis dekorációval, plusz egy kreatív tésztavillával igazán egyedi ajándék.

col02.jpg

Forrás>>