Sajtos tészta másképp – sörrel

A sajtos makaróni a világ egyik legegyszerűbb mégis igen ízletes és nagyon egyszerű étele, bár ezt is lehet különbözőképpen cifrázni, volt is már rá példa itt a blogon. Ez a tészta szintén sajtos, de nem makaróni és nem csak egyszerűen sajtos, ettől lesz különleges.

sajtostészta1.jpg

A sörtől, a háromféle sajttól különleges íze lesz. Kellemes, laktató vacsora, akár egy lazább tévézős estére. Meg pláne, ha ünnepek után már tele vagyunk a sok hússal, édességgel. Könnyűnek éppen nem nevezném, ellenben finom. 

Hozzávalók:

½ kg valamilyen apró tészta, lehet szarvacska vagy kagyló
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
¼ l tej
¼ l sör
25 dkg reszelt cheddar sajt
12 dkg reszelt gouda sajt
20 dkg reszelt romano sajt
¼ teáskanál paprika
Bors, szerecsendió (csipetnyi a fűszerezéshez)
10 dkg zsemlemorzsa
Egy csokor petrezselyem

Elkészítés:

Tegyünk oda forrni vizet a tésztának, de a szokásosnál kicsit rövidebb ideig főzzük, mert a folyamat végén még egy kicsit sülni is fog a sütőben. (Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.)

Először reszeljük meg a sajtokat, hogy meglegyen a megfelelő előkészítés. Aztán készítsünk rántást a vajból és a lisztből, kevergessük két percig, amíg aranybarna nem lesz és forrni kezd.

sajtos2.jpg

Majd folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a tejet és a sört. Majd adjuk hozzá a cheddar és a gouda sajtot, keverjük, amíg meg nem olvad. Vegyük lejjebb a hőt, és kevergessük további 5-6 percig, amíg a szósz nem kezd sűrűsödni egy kicsit. Ez után fűszerezzük a borssal, paprikával és a szerecsendióval.

Ha kész a tészta, szűrjük le, majd tegyük egy tűzálló tálba, öntsük rá a sajtszószt, keverjük össze. Szórjunk a tetejére zsemlemorzsát, még egy kis paprikát, romano sajtot. Süssük a sütőben 25-30 percig, majd amikor szépen megsült frissen szórjuk meg petrezselyemmel.

sajtos3.jpg

(via)