Szendvicsötletek pitában

Magyarországon is egyre népszerűbbek a pita kenyerek, amiket elsőként leginkább a gyroszosok, falafelesek hoztak be. Manapság azonban egyre több helyen lehet kapni nagyáruházakban is, és különböző töltelékekkel remek, a megszokottól eltérő szendvicsek készítésére adnak lehetőséget.

zöldséges pita.jpg

Személy szerint mi is nagyon szeretjük, a gyerekek is megkedvelték, és nagyon lelkesek, amikor felsorolom, mondjuk a reggeli opciók között. Maga a kenyér elkészítése sem túlzottan bonyolult, leginkább a kelesztés az, ami időt vesz igénybe, meg persze kicsit más kemencében és az otthoni sütőben sütni. Ha valaki rákeres a neten számtalan magyar nyelvű receptet is találhat, ha házilag szeretné elkészíteni.

Megtölthetjük egyszerűen felvágottal, sajttal és zöldségekkel, de egy kicsit kevergethetünk is, hogy még finomabb végeredményt kapjunk a kezünkbe. (Nekem az egyik kedvenc egzotikus összetevőm az avokádó, ami például egy ilyen egzotikus kenyérbe illik is, az pedig egy egészen különleges folytatás, ha egy kis fenyőmag és madársaláta is kerül a szendvicsbe. Persze kis fűszerezéssel egyetemben. A másik kedvenc a hummusz, sajt, paradicsom kombó.)

A kitérő után visszatérve a alkotási folyamathoz, ami amúgy nem vesz igénybe pár pernél többet. (A receptben pedig szintén benne van a kedvencem, az avokádó.)

Hozzávalók:

1 konzerv csicseriborsó vagy fehér bab
1-2 evőkanál víz
5-6 dkg reszelt pecorino sajt
2 teáskanál citromlé

1 csipet chili
2 evőkanál olívaolaj
Bors
1 fél avokádó (szeletelve)
1 kis kígyóuborka (szeletelve)
Pita kenyér (finoman megpirítva)

Elkészítés:

Keverjük össze a csicseriborsót, a vizet, citromlevet, sajtot, chilit. Konyhai robotgéppel pürésítsük, amíg teljesen krémes állagú nem lesz. A folyamat közben adagoljuk hozzá az olívaolajat is. Ha kész a krém fűszerezzük.

Kanalazzunk a pitába a krémből, majd tegyük bele az avokádó és uborka szeleteket, illetve egyéb zöldségekkel is bővíthetjük a kínálatot. Kicsit sózzuk, borsozzuk, hogy legyen íze, és már csomagolhatjuk is, akár uzsonnának, vagy ebédre a munkahelyre.