Toptojás: a legszexibb

Vasárnap reggel párizsi hangulatban, egy ellenállhatatlan croque-madame társaságában. Kívül ropogós, belül forró és krémes a tojásételek koronázatlan királynője, melyet könnyen, gyorsan, ezerféleképp készíthetünk el.

Kulturmetelt1_croque madame.jpg

A croque-madame teremtéstörténetének első állomása – mi más? – a croque-monsieur, a világ leghíresebb melegszendvicsének színre lépése volt,a legenda szerint 104 éve, egy párizsi kávéház étlapján: az alapváltozat azóta is grillezett sonkával, Gruyère vagy ementáli sajttal és béchamel-mártással készül. A croque-monsieur pályafutásának száz éve alatt persze több, ma már „classicnak” számító variáció született: provanszi (paradicsommal és provanszi fűszernövényekkel), Auvergnat (auvergni kéksajttal), Tartiflette (burgonyával és krémes Reblochon-sajttal), Gaugnet (Goudával és Andouille-kolbásszal), Croque Boum-Boum (bolognai szósszal), Croque Señor (paradicsomos salsával), norvég (sonka helyett füstölt lazaccal), hawaii (ananásszal).

A croque-monsieur női párja és egyben fő konkurenciája, a croque-madame legfontosabb ismertetőjele, hogy tojással készül, ez lehet tükörtojás vagy posírozott tojás, melyet a párizsi kávéházakban a croque-monsieur tetején gusztán elterülve szolgálnak fel. Vitatható források szerint az elnevezés idősebb hölgyek ódivatú kalapjára utal, mi úgy gondoljuk, hogy a tojással – különösen a croque-monsieur tetején elterülővel – kapcsolatban több, kellemesebb asszociáció is lehetséges, így tavasszal maradjunk például a természet újjászületésénél.

Croque-madame kosárkák tojással, sajttal, sonkával, béchamel-szósszal, muffinformában készítve: 

1. Készítsük el a béchamel-szószt: 1 evőkanál vajat melegítsünk fel, tegyünk hozzá 1 evőkanál lisztet, habverővel keverjük össze. Lassan adagoljunk hozzá 2 dl tejet, keverjük csomómentesre. Reszeljünk bele szerecsendiót, bolondítsuk tovább kiskanálnyi dijoni mustárral, kevés őrölt fehérborssal. Ha kész, tegyük félre (kb. 5 perc).

2. Készítsük elő a kenyeret: szeletelt fehér helyett használhatunk barnát, teljes kiőrlésűt is, lényeg, hogy puha legyen (vágjuk le a héját), és hogy ki tudjuk nyújtani a szeleteket, kb. fele vastagságúra. A nyújtás után kenjük meg mindkét oldalukat olvasztott vajjal.

3. Az előkészített kenyérszeletekkel béleljük ki a muffinformákat, tegyünk rá 1-1 sonkát, majd óvatosan üssünk bele 1 kisebb tojást (vigyázzunk, hogy a sárgája egyben maradjon) és tegyünk a tetejére 1 evőkanál béchamel-szószt. Reszeljünk rá finom, érett sajtot (Gruyère, Cheddar, Pannónia, ementáli), végül kenjük meg a kenyérkosárkák csücskeit olvasztott vajjal.

4. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig, ha kevésbé lágyan szeretjük a tojást, 20 percig.

A croque-madame igazi ezerarcú nő, akinek újabb és újabb arcait fedezhetjük fel vasárnap reggelenként: aki nem fogyaszt húst tejtermékkel együtt, készítheti sonka helyett grillezett gombával, cukkinivel, spárgával, de párolt brokkolival, kelbimbóval, karfiollal is nagyon finom. A sonkát helyettesíthetjük jó minőségű halkonzervvel (tonhallal, lazaccal) is. A rusztikus ízek szerelmesei sonka helyett használhatnak 1-1 szelet bacont, aki pedig már korán reggel tűzzel ébred, szórja meg a tojást egy kis chilipehellyel. Bevalljuk, mi a zöld madame-ok rajongói vagyunk, kedvencünk (saját alkotásaink közül) az avokádós: a sonkát kihagytuk, viszont egy szép nagy tojást ütöttünk a kenyérkosárkákba, az olvasztott vajat reszelt fokhagymával keverve használtuk, a béchamel-szószból épphogy cseppentettünk rá (dietetikai megfontolásból), a tetejét pedig füstölt sajttal szórtuk meg. 20 percig sütöttük, majd langyosra hűtöttük, óvatosan felvágtuk a sült sajtot a tetején és alácsúsztattunk 1-1 szép, krémes, érett avokádószeletet, melyet előzőleg enyhén sóztunk-borsoztunk és megfürdettünk egy kis olívaolajban, citromlében. Végül bőségesen megszórtuk apróra vágott snidlinggel, az élményt pedig egy korty száraz pezsgővel öblítettük le…

Hölgyek: habcsókot reggelire?!>>

Eper & romantika...>>

Égetnek kívül-belül: szexi termofűszerek>>