Toptojás: a legzöldebb

Vadítóan zöld mediterrán tojástorta, amitől legszívesebben kirohannánk a rétre. Görög elemekkel.

Legzoldebb.jpg

1. Ha ismerjük a vadon termő tavaszi zöldeket, szabaduljunk ki és gyűjtsük be őket. Ha nem ismerjük, ne kísérletezzünk: vegyünk egy adag rukkolát, spenótlevelet, madársalátát, vízitormát, leveles kelt és ami még szembejön, lényeg az intenzív zöld szín és hogy ropogjanak, nyikorogjanak a frissességtől a levelek.

2. A legnagyobb serpenyőnkben pároljunk vékonyra vágott póréhagymát nagy mennyiségben, majd dobjuk rá a zöldeket és pároljuk tovább lassú tűzön, fedő alatt, olykor megkeverve.

3. Egy mély tálban verjünk fel 6-8db (lehetőleg minőségi, bio/háztáji/mélyalmos) tojást, majd keverjük hozzá az átpuhult zöldeket és 15-20dkg sajtot. Használhatunk kétféle típusú sajtot: görög fetát mindenképp, és egy keményebb, aromás, reszelhetőt kiegészítésként (pl. Parmezán). Rick Stein a videóban a „Kefalotyri”-sajtot ajánlja a feta mellé, ami egy ciprusi, kemény, juh és/vagy kecsketejből készített, intenzíven sós sajt. A tojást azért nem sózzuk előre, mert a belekerülő sajtok is elég sósak.

4. A párolt zöldekkel és a sajttal elkevert tojáshoz adjunk hozzá 1 maréknyi durvára vágott, friss mentát is – akinek nem szíve csücske a menta, használjon petrezselymet/friss bazsalikomlevelet/snidlinget. Végül fűszerezzünk: frissen őrölt só, bors, esetleg pirospaprika, de előtte kóstoljunk, nehogy elsózzuk a művet.

5. Öntsük az egészet egy teflon sütőtálba és süssük 180 fokon kb. 45 percig.

6. Jöhet a piknikkosár, a fehérbor, és rohanás a rétre…

Egészségtipp: a friss zöldekben lévő klorofill az egyik legértékesebb tápanyagunk, összetétele igen hasonló az emberi vér hemoglobinjához. Míg a klorofillban a magnézium a középső atom, vérünkben a vas, szervezetünk pedig képes „kicserélni” a klorofill középső atomját vasra, ezért a klorofill igen jó vérképző. Emellett tele van oxigénnel, az oxigéndús környezet pedig elősegíti a „jó”, és hátráltatja a „rossz” baktériumok jelenlétét a szervezetben, valamint lúgosít, méregtelenít, segítségével csökkenthetőek a gyulladások, gyorsul a sebgyógyulás, csökken a vér koleszterinszintje. A klorofill áldásos hatásait legintenzívebben nyers zöldekből nyerhetjük ki, ezért jó, ha van egy turmixgépünk, „smoothie-makerünk” vagy botmixerünk, amiben némi lúgosító víz vagy szénsavmentes ásványvíz hozzáadásával zöld turmixokat, italokat tudunk készíteni. Kombinálhatjuk a nyers zöldeket almával, naranccsal, friss citrommal is, hogy hamarabb megbarátkozzunk az ízükkel.

Mire ihlette Salvador Dalít és a világ építészeit, képzőművészeit a tojás?>>

(A kép forrása: Pinterest)