Házi bazsalikomolaj

Bár kell hozzá hangulat, relatíve egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig vidítóan zöld, selymes és intenzív, és végre mi is „rajzolgathatunk” a tálalásnál, vagyis gyönyörűen lehet vele tányért komponálni.

Spajz02_bazsalikomolaj.jpg

Készítése lépésről lépésre, profi technikával:

1. Használjunk 1 nagy csokor friss bazsalikomot, válasszuk szét a leveleket a száraktól. (Más zöld fűszernövénnyel is készíthetjük: petrezselyem, koriander, stb.) A szárakat mindenképp tartsuk meg, mert bennük egyesül a legtöbb íz, vitamin, ásvány.

2. Készítsünk elő egy nagy tálat, melyet jéggel töltünk meg.

3. Forró, intenzíven sós vízbe dobjuk bele a bazsalikomleveleket kb. 20 másodpercre, ill. amíg sötétzöld színt nem kapnak.

4. Emeljük ki a leveleket egy szűrővel és rögtön tegyük át a jeges vízbe szintén kb. 20 másodpercre, közben kevergessük: ezzel a technikával a levelek megőrzik szép zöld színüket.

5. Emeljük ki a jeges vízből a leveleket és tegyük konyhai papírtörlőre, ami felszívja a felesleges vizet.

6. Ismételjük meg a fenti 3 lépést a szárakkal is, azzal a különbséggel, hogy őket 2-3 percig forraljuk a sós vízben.

7. Jöhet a mixelés: konyhai aprítógépben 1/3-2/3 arányban keverjük ki az előkészített bazsalikomot egy semlegesebb ízű, hidegen sajtolt olajjal, a videóban „Canola” (repce) olajat használnak (200 gramm bazsalikomot 600 gramm olajjal), ebben a semleges ízű olajban ugyanis jól érvényesül a bazsalikom. Persze használhatunk egy lágyabb ízű olívaolajat is.

8. Mixeljük a bazsalikomot az olajjal nagy fordulatszámon 30-60 másodpercig, sima, püré-szerű állagúra.

9. A jeges fürdőbe szórjunk jó sok sót, ettől hirtelen leesik a víz hőmérséklete és még hidegebb lesz. Helyezzünk bele egy mély acéltartályt vagy keverőtálat. Lehetőleg ne használjunk műanyagot, mert nem vezeti jól a hőt.

10. A bazsalikompürét öntsük egy lábasba és nagy lángon, habverővel folyamatosan kevergetve forraljuk 3-4 percig, majd hirtelen öntsük át a jégfürdőben előkészített keverőtálba, és ott folytassuk a keverést, amíg a püré kellően lehűl (kb. 1 perc).

11. Gyorsan öntsük át egy lezárható tartályba és tegyük a hűtőbe 24-48 órára.

12. Ha ez letelt, kétszer szűrjük át: először egy hagyományos konyhai szűrőn, másodszor egy konyharuhán, így lesz abszolút profi és selymes a végeredmény.

Tippünk: mivel a készítés során a bazsalikom óhatatlanul veszít tápanyagtartalmából, próbálkozhatunk azzal, hogy felhasználás előtt friss bazsalikomlevelet némi kész bazsalikomolajjal, alacsony fokozaton simára mixelünk, hogy a növény érintetlen vitaminjai, ásványi anyagai is képviseltessék magukat a tányérban.

Ezerarcú zöld szósz, Argentínából>>

Szűzföldek az olíván túl>>

Egy világ gasztro-dilemmái: Paradicsomszósz-saga>>