Házi tormakrémek, szószok

A torma karcsúsít, segíti az emésztést, jó hatással van az ízületekre és nem utolsósorban pezsgő, izgalmas alapanyag. Könnyű vele bánni, a belőle készült szószt is ezerféleképp használhatjuk fel, nem mellékesen a hajdúsági tormából készült finomságok a leghétköznapibb estét is felforrósítják…

Sp03_torma.jpg

„A retek megéri a súlyát ólomban, a cékla ezüstben, de a torma értéke csak aranyban mérhető…” – hangzott a delphoi orákulum életvezetési tanácsa az elcsigázott Apolló: az ifjúság, a gyógyítás és a költészet istene számára. 

Az egyiptomiak évezredek óta használják a tormát afrodiziákumként, gyógy- és fűszernövényként, a görögök fájós fejüket, hátukat borogatták vele, valamint nemi energiájukat igyekezték felpezsdíteni, a zsidók számára pedig a széder-esti vacsora – az Egyiptomból való szabadulás éjszakájának ünnepe – elengedhetetlen „keserűfüve” mintegy háromezer éve.

Európában legnagyobb fogyasztói hagyományosan a németek, az osztrákok és a lengyelek, hazánk hajdú-bihari tormaföldjeiről is sokat exportálnak nekik. A hajdúsági torma hungarikum, amit 2004-től az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelöléssé nyilvánított. Bár Közép-Európában eleve voltak vad változatok, Magyarországon a torma termesztéséről a 17. századtól kezdve találhatóak feljegyzések, a Hajdúságba pedig valamikor a 19. század elején kerülhetett. Az 1920-as évek elején egy lelkes tormarajongó honfitársunk Ausztriából hozatott „ízes-nemes” tormát, honosította, majd a termelésbe sorra bekapcsolódtak a hajdúsági falvak is: így alakult ki a mai tormarégió. 

Alapszabály a torma előkészítésénél: a torma a mustárfélék családjába tartozik, csípőssége csak lereszelve jelentkezik, ekkor szabadulnak fel a benne lévő, „allil-izotiocianát” nevű illóolajok. Az ecet leállítja ezt a folyamatot és stabilizálja az ízt, tehát minél lágyabb ízű tormát szeretnénk, annál előbb kell a reszelt tormához adni az ecetet

Az „alaptorma” készítésének lépései (1 db 20-25 cm-es tormával számolva):

1. Hámozzuk meg a tormagyökeret, vágjuk fel kisebb szeletekre. Jól szellőző helyiségben ajánlott a műveletet végezni.

2. Tegyük aprítógépbe 1-2 evőkanál vízzel. Pépesítsük.

3. Tegyünk hozzá 1 evőkanál fehér ecetet (az almaecet is remek választás), és egy csipet sót. Pépesítsük újra.

4. Kanalazzuk jól záródó befőttesüvegbe: 3-4 hétig eláll.

(Reszelhetjük is a tormát, ha nincs aprítógépünk.) 

Ízesítés:

Az alaptorma ízesítésének csak fantáziánk szab határt, kísérletezzünk szabadon. A rendszeres tormafogyasztás segíti az emésztést, a karcsúsodást, a torma világa pedig igen sokszínű: egyeltalán nemcsak a húsvéti főtt sonkához illik, hanem sült zöldségek, halak, fantáziadús salátaöntetek, sajtok, tojásételek, tapasok, trendi wrapek, tésztasaláták és nem utolsósorban levesek karakteres fűszere lehet. Kikeverhetjük reszelt almával, céklával, dióval, egy kis mézzel, házi majonézzel, joghurttal, mustárral, snidlinggel, petrezselyemmel, rukkolával… Némi joghurttal lazítva akár egy gyors, párolt brokkolival vagy kelbimbóval készült tésztasaláta kreatív öntete lehet. A langyos, brokkolis-tormaszószos tésztasaláta tetejét pedig egy kis pirított sonkával szórhatjuk meg...

Whiskys tormaszósz:

Igazi ínyencség, ajánljuk különleges alkalmakra vagy akár a mindennapokban: garantált, hogy a leghétköznapibb estét is feldobja. Robusztusabb sültekhez szokták társítani, mivel a torma hatékonyan segíti a hús emésztését.

Hozzávalók: 1-másfél evőkanál alaptorma (ld. fent) / 2 evőkanál mennyiségű, apróra vágott mogyoróhagyma / kb. 60 milliliter diósabb izű whisky / 2 dl tejszín / 1 evőkanál vaj 

Sp03_torma2.jpg(Kép: Pinterest)

Elkészítés:

1. Forrósítsuk fel a vajat.

2. Dobjuk rá a hagymát, de ne pirítsuk túl. Maradjon áttetsző.

3. Öntsük hozzá a whiskyt, hagyjuk kissé redukálódni, hogy koncentrálódjanak az ízek (kb. fél perc).

4. Öntsük bele a tejszínt, közben kevergessük.

5. Végül adjuk hozzá az alaptormát, pár percig kevergetve forraljuk.

/Videóreceptet ld. itt>>/

Whisky hiányában készíthetjük konyakkal, calvados-szal vagy egy diósabb-gyümölcsösebb ízű fehérborral is. A különféle tormaszószok kedvelt fűszerei még a babérlevél és a szegfűszeg, velük is kísérletezzünk bátran.

Vess véget az unalmas salátáknak! Nyúlkajából ínyencfalat: a salátaöntet evolúciója>>

Fokhagymával fertőzések (és démonok) ellen>>

Hétköznapi luxus: pisztáciapesto>>

Karamelltől rózsán át kenderig: 2018-as íztrendek>>