Toptojás: a legjapánabb

Tamagoyaki, vagyis festői japán tojástekercs, számunkra totálisan ismeretlen készítési technikával és hozzávalókkal. Azért belevágtunk:

tam05.jpg

1. Üssünk fel 2 nagyobb tojást.

2. Adjunk hozzá egy kevés „dashi alaplevet”, ehhez a „dashi” por vagy kocka formájában kapható az ázsiai boltokban, delikátokban. A vele készült alaplé sok japán étel: a miso-leves, a különböző hús- és erőlevesek, tésztás levesek elengedhetetlen hozzávalója. Lágyan verjük fel a tojásokat a dashival.

3. Tegyünk hozzá apróra vágott újhagymát, sárgarépát, mogyoróhagymát.

4. A sütéshez kell egy speciális, téglalap-formájú teflonsütő, a videóban 18x13cm-eset használnak.

5. Kenjük ki a teflont olajjal, forrósítsuk fel, majd öntsük bele a tojás 1/3-át.

6. A tojást terítsük szét a serpenyőben, a buborékokat szúrjuk ki.

7. Amikor a tojás félig megsült, egy konyhai spatulával palacsintaszerűen hajtogassuk fel, a kész tekercset pedig toljuk át a teflon másik végébe.

8. Újból kenjük ki olajjal és öntsük bele a tojás következő 1/3-át.

9. Amikor félig megsült, a már kész tekercsnél kezdve hajtogassuk fel, így a két réteg egyesül.

10. Ismételjük meg az utolsó 1/3-al. A spatulával végezzük el a végső simításokat a tekercsen.

tam03.jpgEgy hagyományos kerek teflonnal is sikerrel járhatunk... (Fotók: Pinterest)

Tálaljuk:

- Ponzu szósszal: citrusos, fanyarkás ízű japán szósz, ami „mirinből”, vagyis alacsonyabb alkohol-, és magasabb cukortartalmú rizsbor-ecetből, katsuobushi-pehelyből (=erjesztett és szárított tonhal) és tengeri hínárból készül, az eddig felsoroltak alkotják a „ponzut”, mely szójaszósz hozzáadásával nemesül „ponzu szósszá” (a szójaszósztól lesz barna színű)

- Reszelt daikonnal: Kelet-Ázsiában őshonos fehérretek, ami a japán konyhában is biztos helyet vívott ki magának (Savanyúság, egészség: a moo, alias daikon világa>>)

- Finomra vágott újhagymával (no comment)

Bár ez így abszolút befogadhatónak tűnik, a végeredmény pedig nemcsak egzotikus, de igen gazdaságos is, az alsó videóban íme inspirációként egy bámulatos tamagoyaki-technika egy japán séf interpretációjában (a tojásba a 180 ml alapleven kívül 3 gramm só, 30 gramm cukor, 1 evőkanál mirin és 1 evőkanál szaké is kerül).

Ötcsillagos mélabú: gasztro-körforgás japán módra>>