Chilidzsem, a kamra ördöge

Aki persze szárnyas angyalkává szelídül, amint tányérba kerül... Tüzességét természetesen savanykás és édes ízekkel harmonizáljuk, az ízek összhangja ugyanis az angyalkává válás első számú feltétele.

718e718dce73cceb7a0eac0e030c5166.jpg

A receptet Nigella Lawson weboldalán találtuk, ugyan nem ezt kerestük, hanem egy vonzó chilis-rákos, mozsárban készült pestót, de a chilidzsem elcsábított bennünket. A gazdag, vörös ízbomba kiindulópontja lehet bármilyen remekbeszabott, villámgyors tésztaszósznak, de akár mártogathatunk is bele ezerféle tapast, falatkát, izgalmas nassot. Tulajdonképpen kár is elrejteni egy szószban: érdemes arra, hogy csinos kerámiatálkában díszelegjen az asztal több, jól elérhető pontján.

Egészségi szempontból a chili kis mennyiségben hatásosan segíti lebontani a nehezebben emészthető tápanyagokat (zsírosabb húsok, hüvelyesek), arra vigyázzunk, hogy táplálkozásunkban karakteres mellékszereplőként kezeljük, mindig más – savanykás, édeskés, kesernyés – ízekhez-hozzávalókhoz társítva. Főszereplőként ugyanis, túlzott mennyiségben fogyasztva nem tesz jót az emésztőrendszernek és hosszú távon súlyos problémákat is okozhat (végbélrák). A chilire, és persze minden erőspaprikára is igaz hát az ősi mondás: kis mennyiségben gyógyszer, nagyban méreg. 

Hozzávalók:

- 15 dkg friss, megtisztított, negyedekbe vágott chilipaprika

- 15 dkg piros színű kaliforniai paprika vagy kápiapaprika (mi az utóbbit javasoljuk)

- 7 dkg cukor: ha találunk, használhatunk dzsem-cukrot, melyben eleve benne van a zselésítő gyümölcspektin, ha nem találunk, adjunk 1 kg cukorhoz 50 gramm por állagú gyümölcspektint, illetve, ha dietetikusabb dzsemet szeretnénk, használhatunk pl. Dr. Oetker dzsem-fixet csökkentett mennyiségű cukorral - tapasztalataink szerint ez nagyon jó megoldás, egyes dzsemeket szinte cukormentesen el lehet tenni így. 

(Ha pedig nem vagyunk jóban a fehércukorral, használjunk barnát, nádcukrot vagy világos melaszt, természetesen mindegyik jobb megoldás tápanyag- és egészségi szempontból, mint a fehér, amiből már mindent kisajtoltak. Persze a főzés során a tápanyagok is elillannak, de az íz még ekkor is megmarad nekünk, és e cukorkészítményeknek történetesen van íze.)

- 7 dl almaecet

Szükséges: 6 db 2,5 decis csatos befőttesüveg

Sp09_chj1.jpg(Képek: Pinterest)

Elkészítés:

1. A felvágott chilipaprikát aprítógépben zúzzuk szét, majd adjuk hozzá a kápia/kaliforniai paprikát és mixeljük a kívánt állagúra: simábbra vagy darabosabbra.

2. Egy széles lábasban, alacsony lángon olvasszuk fel a cukrot és a gyümölcspektint az almaecetben. Ne keverjük.

3. A paprikapürét kanalazzuk át a cukros almaecetbe és forraljuk fel. Ezután alacsonyabb lángon hagyjuk csendesen forrni 10 percig.

4. Vegyük le a lábast a tűzről és hagyjuk a dzsemet kihűlni, ezalatt sziruposodik, végül kialakul a kívánt állag.

5. Finoman keverjük át, majd kanalazzuk jól záródó üvegekbe. 

Grillek koronája: házi cseresznyemustár>>

Édes-csípős thai chiliszósz>>

Rostokkal a rák ellen>>

Ízekre szedtük: az ízeket>>