Tüzes nyári málnadzsem

A málnával kapcsolatban általában nem chilire és erőspaprikára asszociálunk, ez a formabontó dzsem a bizonyíték arra, hogy a két vörös ízbomba valójában igen ütős páros. Ha jól eltaláljuk az arányokat, az erőspaprika nem elnyomja, hanem még elevenebbé varázsolja a málna ízét, egy kis forróságot, egzotikumot csempészve kedvencünk zamatos gyümölcsösségébe. Sajttálak, könnyű húsok koronája lehet, de málnás pitébe is fenséges, ha új utakon akarunk járni…

Sp16_chilis malna7.jpg

Hozzávalók kb. 13 dl dzsemhez:

- 5 bögre friss málna

- 2-3 erőspaprika vagy chili

- 1 zöldcitrom leve

- 3 bögre nádcukor/barnacukor (az eredeti receptben 6 bögre szerepel, de ezt túl soknak tartottuk: ha zselésítőt vagy dzsem-fixet használunk, még tovább csökkenthetjük a cukor mennyiségét a gyümölcs javára)

- Fél evőkanál sótlan vaj

- Gyümölcspektin vagy dzsem-fix a befőzéshez

Szükséges: kb. 10 db 1-1,2 dl-es, csavaros tetejű befőttesüveg

Sp16_chilis malna6.jpg(A kép forrása>>)

Elkészítés:

1. Egy tálban finoman törjük össze a málnát, majd öntsük egy nagyobb lábasba.

2. Az erőspaprikát vágjuk apró darabokra. Ha extra csípősre szeretnénk a dzsemet, a magját hagyjuk benne.

3. Keverjük össze a málnát az erőspaprikával, a cukorral és a lime frissen facsart levével.

4. Nagy lángon forraljuk fel, alkalmanként megkeverve.

5. Keverjük el benne a gyümölcspektint vagy dzsem-fixet (utóbbit használjuk a zacskón lévő instrukciók szerint).

6. Újra forraljuk fel és főzzük még 1-2 percig.

7. Vegyük le a tűzről, a habot szedjük le a tetejéről.

8. Kanalazzuk befőttesüvegekbe úgy, hogy egy nagyon kicsi (3-4 mm-es) rést hagyunk a dzsem és a tető között. A tetőt jó szorosan csavarjuk rá.

Amennyiben dzsem-fixet használunk, nem szükséges dunsztolni, a megtöltés után fejjel lefelé állítsuk egy konyharuhára a dzsemes üvegeket és hagyjuk kihűlni. Ha pektint használunk, dunsztolhatunk,  bár valaki ekkor sem teszi.

Dunsztolás:

- A dzsemes üvegeket állítsuk egy nagy lábasba, engedjünk rá vizet, a víz alul legalább 6 cm-re fedje be az üvegeket.

- Forraljuk fel, majd hagyjuk forrni nagy lángon 10 percig.

- Vegyük ki az üvegeket, lefordítva tegyük konyharuhára, hagyjuk kihűlni.

- Ellenőrizzük a tetőt: ujjunkal nyomjuk meg a közepét, ha visszapattan, nincs elég szorosan lezárva, ez esetben hűtőben tároljuk a dzsemet. Ha nem pattan vissza, tökéletes a zárás, a tüzes málnadzsem már mehet is a spájzba.

A tüzes málna párja: édes-csípős barack gyömbérrel>>

Gyümölcsös mustár észak-olasz módra>>

Dinnye, nagyon másképp>>

Édes-tüzes thai chiliszósz>>