Édes-csípős barackbefőtt

Nem szimpa nyári desszert, inkább pezsdítő ízesítő, kiegészítő, kreatív spájzbavaló. Lemixelve finom mártogatós, öntet, dip is lehet belőle, de ez csak pár lehetőség a sok közül.

Sp19_canned peach.jpg

Hozzávalók:

2-4 kisebb gyömbérgyökér, meghámozva, vékony csíkokra vágva (bármelyik bevásárlóközpontban kapható)

3 kg barack: sárga vagy sárga és őszi keverve (kb. 18 darab)

1 édesebb hagyma, negyedekbe vágva (salotta vagy fehér főzőhagyma)

1 érett kaliforniai/kápia paprika, csíkokra vágva

6 bögre barnacukor

8 db szegfűszeg

4 fahéjrúd

1 teáskanál mustármag vagy magos mustár

Másfél teáskanál őrölt vagy tört pirospaprika: ízlés szerint csípős vagy édes és csípős keverve

2 és fél bögre almaecet

2 és fél bögre víz

1 csipet só

(Ha azt szeretnénk, hogy 3 hétnél tovább elálljon, üvegenként csapott kávéskanál nátrium-benzoát, pl. Dr. Oetker)

Elkészítés:

1. Készítsünk elő egy nagy tál jeges vizet. A barackokat tisztítás után tegyük lobogó, forró vízbe 30-60 mp-re, majd emeljük ki és rögtön tegyük át a jeges vízbe. Ezután könnyen eltávolíthatjuk a héjukat, ha ez megtörtént, magozzuk ki és vágjuk félbe őket.

2. Egy nagy lábasban tegyük fel a vizet, almaecetet, csipet sót, barnacukrot és a fűszereket (mustármag, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, pirosparika), forraljuk fel, majd vegyük alacsonyabbra a gázt és főzzük még kb. 5 percig.

3. Adjuk hozzá a barackot, a csíkokra vágott kaliforniai/kápia paprikát és a hagymát. Újból vegyük magasabbra a lángot, forraljuk fel. Majd vegyük alacsonyabbra a gázt és csendesen, kevergetve főzzük még kb. 5 percig, vagy amíg minden hozzávaló kellően átpuhul.

4. Gusztán rendezzük el a barackot, a paprika-csíkokat és a fahéjrudakat egyenlő arányban 4 előkészített, fertőtlenített csatos üvegben, majd öntsük rá a levet. Hagyjuk kihűlni, majd tároljuk hűtőben: 3 hétig eláll. Gasztroajándéknak is ideális!

Sp19_apr dip3.jpg

+Tipp: ez az egzotikus barackbefőtt nyári grillek, húsok tökéletes kiegészítője. Ha asztali dip-et (mártogatóst) szeretnénk készíteni belőle, konyhai darabológépben pépesítsük, ízlés szerint gazdagítsuk finomra vágott lilahagymával, apróra vágott friss kápiapaprikával, szórjuk meg snidlinggel/citromfűvel/korianderrel, pirított mandulapehellyel.

Pezsdítő, szexi fűszerek>>

Kencék az érzékeknek>>

Forró-édes thai chiliszósz>>

Grillek koronája: házi cseresznyemustár Észak-Olaszországból>>

Tüzes málna>>