A kólás csirke sírjára

Úgy gondoltuk, latin-amerikai sorozatunkat egy egzotikus, sötét melasszal készült profi páccal zárjuk, közben a szintén Latin-Amerikában és az USÁ-ban hódító kólás csirkét is eltemetjük, örökre. Amennyiben Olvasóink nem hallottak még a kólás csirke nevű gasztronukleáris-támadásról, maradjon is ez így, akik pedig hallottak már róla, esetleg floridai vagy környékbeli barátoktól, virtuálisan véssék fel a pác receptjét a kólás csirke sírkövére, és lehetőleg az eltévelyedett barátokat is mentség meg a feketén fortyogó pokolfajzattól…

Sp20_blackstrap.jpg

Nem tudnánk a tükörbe nézni, ha nem próbálnánk megmenteni Olvasóinkat a kólától és társaitól így a tomboló nyár kellős közepén. De télen sem gondoljuk másképp.

A cukros-szénsavas italok valójában teljesen értelmetlenek, a szomjat nem oltják, viszont drágák – minden létező szempontból –, ugyanis rendszeresen fogyasztva az egészséget biztosan rombolják, és ezért még fizetünk is. Hirtelen nagy mennyiségű, villámgyorsan felszívódó, finomított (=vitamin és ásványi anyag-mentes) cukrot löknek belénk, jó adag szénsav és mesterséges adalék társaságában. A felsoroltak közül mindegyik káros: a gyorsan felszívódó cukor csak akkor kell a szervezetnek, ha hirtelen „helyzetbe kerülünk” és prompt egy igen fontos, nagy fizikai vagy szellemi energiát igénylő kihívás előtt állunk, amire azonnal kell az energia. Ez esetben indokolt a gyorsan felszívódó szénhidrát (amit a tevékenység során el is égetünk, vagyis nem maradnak bennünk felesleges kalóriák), de egy természetes cukrokat tartalmazó gyümölcslével, turmix-szal, smoothie-val, valamilyen mézes-magos szelettel vagy egy kocka jó minőségű csokival ez esetben is jobban járunk. Mindig érdemes törekedni arra, hogy a cukros valami, amit megeszünk-megiszunk, valódi tápanyagokat (vitaminok, ásványok) is tartalmazzon, ne csupán magát az "üres" cukrot. A cukor íz-pszichológiája>>

A szénsavról: a finomított fehér cukor mellett ő is erősen savasítja a szervezetet, felborítja a vér érzékeny PH-értékét, hosszú távon „eszi” a csontokat, az ízületeket.

Mesterséges adalékok, ízfokozók, színezékek: nem is fokozzuk, Olvasóinknak bizonyára a könyökén jön ki összes egészségtelen, savasító hatásuk, külön-külön és együtt is. Igen, tudjuk, hogy a szénsavas üdítők folyamatos „megújuláson” mennek át, és szinte már álmosan unalmasnak hatnak a nyárról nyárra megjelenő újabb és újabb „diétás”, „cukormentes”, „adalékmentes” variációk: mi ennek ellenére – lehet, hogy unalmasan – egészség, gyümölcs és főleg smoothie-pártiak vagyunk, ugyanis itt nemcsak az egészség játszik szerepet, hanem az élvezet is: színek, látvány, változatosság, kreativitás és az, hogy tartjuk a természet ritmusát. Nincs olyan nap, hogy az ember ne tudna egy új, fantáziadús gyümölcsturmixot vagy smoothie-t készíteni csábító idénygyümölcsökből vagy akár zöldségekből  utóbbiakat akár jól el is lehet rejteni a smoothie-ban, ha pl. zöldségfóbiás családtagjainkkal szeretnénk megitatni ezt-azt.. (Jó gyümölcsturmixot hazánkban is sok helyen lehet kapni, smoothie-készítőt, ún. „smoothie-makert”, amihez zárható-vihető smoothie-poharak is tartoznak, már nem, de azért egy kis kutatással ez is fellelhető). Rostokkal a rák ellen>>

Sp20_smoothie.jpgCsábító nyári smoothie-variációk (Képek: Pinterest) 

Miután megnyugodtunk, hogy kellően (de megérdemelten) befeketítettük a kólát, elmeséljük, hogy miért pont ő agresszivitásunk tárgya. Sajnos, az USÁ-ban és Latin-Amerikában – tudomásunk szerint különösen Mexikóban és Kubában – van egyfajta kultusza a pokolbéli kólás csirkének, láttunk már egy-két szemlesütött szakácsot, aki bevallotta, hogy bizony ő is kólával készíti a „dolgot”, ami valójában egy húsos ragu, amit (jó sok) kólában, barbecue-szósszal és különböző adalékokkal főznek, szinte teljesen elfőzve alóla a kólát, hogy a végén tényleg valami sűrű, cukros, fekete ragacs maradjon a lábasban. A „valamit” aztán leginkább – szintén teljesen tápanyagmentes és erősen savasító – fehér rizzsel tálalják, zöldség nuku.

A mi konstruktív javaslatunk az lenne, hogy tanulmányozzák és fogadják meg Florida egyik leghíresebb séfje, Norman Van Aken megközelítését, ugyanis ő igen harmonikusan integrálta Latin-Amerika ízeit az afrikai hatásoktól a kreol konyhán át Jamaikáig és Puerto Ricóig ún. „New World Kitchen”-koncepciójába, mely első könyvének címe is egyben.

Mint előző bejegyzésünkben említettük, a latin konyhában kedvelt (nálunk is kapható) világos és sötét melasz lényege az íz mellett az, hogy nem csupán üres cukrokat tartalmaznak, mint a finomított fehér cukor, hanem – mivel a nádmelasz a nádcukor gyártásakor keletkezik –, természetes tápanyagokban (vitaminok, ásványok, esszenciális aminosavak) gazdagok – olyannyira, hogy arc- és hajpakolásokat is készítenek belőlük – és persze nem tartalmaznak mesterséges adalékokat. A világos melaszt úgy használhatjuk édesítésre, mint a mézet, a sötét vagy fekete melasz (amivel az alábbi grillpác is készül) pedig képes produkálni sokkal minőségibb és egészségesebb formában azt az édességet, „ragacsosságot”, amiért a csirkét egyesek kólával főzik.

Édes-savanykás floridai grillpác fekete melasszal (kb. 4 és fél bögre lesz belőle)

Hozzávalók:

- 1 és fél bögre fekete melasz

- 3/4 bögre spanyol sherry-ecet vagy vörösbor-ecet

- 6 evőkanál frissen facsart citromlé

- 3/4 bögre kreol mustár (ízletes, minőségi sárga mustárt válasszunk)

- 1 és fél bögre minőségi konzerv paradicsom

- 3 gerezd fokhagyma, lereszelve

- 2 erőspaprika vagy chilipaprika, kimagozva, finomra vágva

- csapott teáskanál cayenne-i bors

- 1 és fél teáskanál frissen reszelt gyömbér

- 1 és fél teáskanál reszelt citromhéj

- csipet apróra vágott, friss kakukkfű

- csipet frissen reszelt szerecsendió

Sp20_grilled eggplant_molasses.jpgFekete melaszos páccal grillezett padlizsán, fetával 

Elkészítés:

Konyhai aprítógépben jól mixeljük össze a hozzávalókat, pácolás előtt tegyük lefedve, 1 órára hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. Lehetőleg 1 egész éjszakán át tartsuk a pácban a grillezni való húsokat és zöldségeket, másnap, a jól felforrósított grillen hamar zamatosra sülnek (sülés közben is kenegessük a szeleteket a páccal). Ha nem használjuk fel rögtön, jól lezárt üvegekben, hűtőben 1 hónapig is eláll: hideg nyári levesek, tortillák, tapasok, falatkák tetejére csepegtetve, de salátaöntet-alapnak is egy élmény…

A nyár legmustárosabb BBQ-szósza - a tainó indiánok barbacoájának világhódító útja>>

Karibi világsüti: a kreol démon>>

Itality: a raszta lélek gasztronómiája>>

A legkisebb fiú meséje karibi módra>>

Dinnye, nagyon másképp>>