Kapros cukkini

Egy spájzbavaló, amit felesleges beharangozni: önmagáért beszél. Íze a legborúsabb télbe is becsempészi a nyarat.

zucch3.jpg

Hozzávalók 2X1 liter elkészítéséhez:

1 kg kisebb méretű cukkini

12 szál friss kapor

4 evőkanál só (lehetőleg szemcsés tengeri)

2 evőkanál barna magos mustár

1 teáskanál koriandermag

1 teáskanál kapormag

Negyed teáskanálnyi szárított sáfrány

4-5 gerezd fokhagyma, félbevágva

4 friss chilipaprika vagy erős pirospaprika hosszában félbevágva

2 és fél bögre fehérborecet

Negyed bögre cukor

zucch1.jpg(Képek: Pinterest) 

Elkészítés:

1. A cukkinit vágjuk ízlés szerint karikákra vagy hosszú csíkokra. Tegyük mély lábasba, adjunk hozzá 2 evőkanál sót és 4 bögre jeget. Öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Fedővel fedjük le és áztassuk 2 órán át, majd öntsük le róla a vizet.

2. A friss kaporszálakat és a többi fűszert osszuk szét 2 db, 1 literes befőttesüvegbe.

3. A fehérborecetet, a cukrot és 2 evőkanál sót forraljunk fel 1.25 bögre vízzel egy nagyobb serpenyőben. A felvágott cukkinit kisebb adagokban tegyük a serpenyőbe, hagyjuk főni a lében kb. 2 percig, majd konyhai csipesszel emeljük ki és tegyük át a befőttesüvegekbe. (A cukkini akkor jó, ha enyhén aranybarna színt kap és kissé átpuhul, de rugalmas marad.)

4. Végül a főzőszirupot is osszuk szét a két befőttesüvegben úgy, hogy kb. 2 cm üres helyet hagyunk a tetején.

5. Zárjuk le a befőttesüvegeket, töröljük át a fedőt és 10 percre tegyük őket egy mély lábasba, forrásban lévő vízbe.

6. Felbontás előtt legalább 1 hétig érleljük!

Ötlet: nemcsak savanyúságként, hanem botmixerrel pürésítve, joghurt és fűszerek (mustár, citromhéj, citrombors, apróra vágott friss kapor, parmezán, füstölt sajt, stb.) hozzáadásával krémlevesként, öntetként, mártogatósként is nagyon finom.

zucch_dill soup_n.jpg(Fotó: Alaina Sullivan)