Újszerű tésztatechnikák: mosogatóbarát

Egy kedves Olvasónk kommentje világított rá, hogy ez is egy szempont. Megpróbáltuk hát kifejleszteni az energia- és időtakarékos, „egylábasos” tésztafőzési módszert úgy, hogy azért ne romboljuk le teljesen a blogról kialakult képet.

One pot pasta1.jpg

Olvasónk a szép hindu hagyomány, a testvérek ünnepének „édes-krémes” tésztája kapcsán jegyezte meg, hogy „mosogatóbarát” a recept: egy lábasban készül ugyanis minden, a fűszerektől a mandulatejen, rózsavízen, pisztácián át a leheletvékony vermicelli-tésztáig. Mennyei. De hogy tudnánk ezt a mindennapos tésztafőzési gyakorlatba átvinni úgy, hogy a vermicellinél testesebb tészták is átfőjenek az összes hozzávalóval együtt, egyetlen lábasban?

Megpróbáltuk, kidolgoztuk, sikerült. A lényeg az, hogy mindent készítsünk elő és a hozzávalókat – zöldséget, gombát, hagymát, fokhagymát, olívabogyót, esetleg halat, stb. – nagyon finomra vágjuk fel, mert gyorsan át kell puhulniuk. Természetesen nem minden hozzávaló alkalmas „a technikához”, de a zöldségek többsége igen, és ha rajtuk kívül van még otthon egy kis finom sajtunk, só-bors, némi zöldfűszer a tetejére, netalán fehérbor is: már nyert ügyünk van.

Creamy-Vegetable-Spaghetti-Primavera_nn.jpg(Képek: Pinterest)

Lépésről lépésre:

1. Vágódeszkán készítsük elő a zöldségeket, hozzávalókat. Mindent finomra vágjunk fel. (A hamar átpuhulók, pl. borsó különösen jól működnek.)

2. Egy nagy lábasban, sós vízben szokásos módon főzzük ki a tésztát.

3. Egy-két perccel a főzési idő lejárta előtt húzzuk le a lábast a gázról, egy bögrét merítsünk a főzővízbe, tegyük félre. A többi vizet öntsük ki a lábasból. A tészta maradjon benne.

4. Tegyük vissza a tésztával teli lábast a tűzre, magas lángra. Löttyintsünk alá nem visszafogott mennyiségű olívaolajat. (Megértjük, ha gasztronómiailag érzékenyebb olvasóink ezen a ponton nem olvasnak tovább :)

5. Kevergessük: amikor az olaj felforrósodott, zúdítsuk a lábasba először a finomra vágott hagymát, aztán a fokhagymát és a többi zöldséget.

6. Ha van fehérborunk, öntsünk hozzá 1-2 dl-t. Várjuk meg, hogy a tészta és a zöldség teljesen beszívja a bort. Közben kevergessük tovább (1-2 perc).

7. Ha szükséges, lazítsuk a félretett tészta-főzővízzel is: így alakul ki az étel végleges állaga.

8. Végül reszeljünk bele némi ízletes keménysajtot: tudjuk, hogy a fűszersajtok (parmezán, Grana Padano) elég drágák, de kevés is elég belőlük és sűrítéshez azért jók, mert felmelegedve az ételben kevésbé szálasodnak. Nem beszélve az ízről.

9. Ezután  már csak egyet keverjünk rajta, hogy a sajt felolvadjon, őröljünk rá feketeborsot, hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel/snidlinggel/bazsalikommal és azonnal tálaljuk.

Mosogatási index: 1 lábas, 1 vágódeszka, és annyi tányér, amennyit használtunk.