Sonkás rakottas

Az úgy volt, hogy látogatók jöttek hozzám vacsoraidőben. Bár nem a vacsora volt a találkozás oka és indoka, tudtam, hogy a vendégek ebben az időben már megéheznek. Gyorsan készítettem egy rakottast, amiben volt szalonna, sonka, trappista, besamel. Mire a fotóstársak beléptek az ajtómon, már illatozott az egész lakás, sőt lehetett is tálalni!

Sok mosoly, jó beszélgetés, finom bor. Hát mi kell még egy hétköznapi estére? :)

sonkás rakottas 1. kész 1000.jpegFotó: KockacZukor 

Hozzávalók:

200 g Gyermelyi nagy kocka

20 dkg angolszalonna

10 dkg főtt füstölt sonka

60 g vaj

3 evőkanál liszt

3 dl tej

3 dl tejföl

25 dkg reszelt trappista

szerecsendió

só, bors

 

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

Az angolszalonnát és a sonkát vékony csíkokra vágjuk.

A sajtot lereszeljük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk.

Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és barnulásig pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a fűszereket és a tejfölt. Összedolgozzuk.

A kivajazott tálba teszünk egy réteg tésztát, majd egy réteg sonkát, illetve egy réteg besamelt és reszelt sajtot. Ezt a rétegezést megismételjük.

Előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt megsütjük.

sonkás rakottas kész 2. 1000.jpegFotó: KockacZukor

Melyik rakott étel a családod kedvence? :)

 

- KockacZukor -