Energiakímélő, ízfokozó főzéstechnikák

A sütőzacskóban jól ki tudjuk mérni az adagokat, az együtt sülő-fövő hozzávalók íze összeadódik és felfokozódik, ami garantáltan ínycsiklandozó végeredménnyel jár. Közben időt spórolunk és a konyha sem lesz csatatér  főleg, ha sütőnk voltaképp belefér egy zsákba. Vagy esetleg ő maga egy (csoda)zsák, amivel eddigi tapasztalatok szerint havi 30%-ot spórolhatunk az energián.

wonderbag2.jpg

A sütőzacskó mintha kiment volna a divatból, pedig az ízek koncentrálása mellett segít az adagok normalizálásában is, így akár tésztadiétázhatunk is vele: mondjuk, minden zacskóba 1 kisebb marék száraztésztát teszünk a zöldségek, fűszerek mellé. Persze tésztát nemigen szoktunk sütőzacskóban sütni (főzni), de szerintünk abszolút kivitelezhető a dolog, ráadásul így a tészta voltaképp a zöldségek és más hozzávalók fűszeres levében fő meg, ami csak a javára válhat. Csupán jól kell kiválasztani a típusát: ez esetben preferáltak a könnyebben átfövő, hazai lágybúza-lisztes, tojásos tészták, de persze durummal vagy teljes kiőrlésűvel is próbálkozhatunk, csak kalkuláljuk hozzá a kissé hosszabb főzési időt is.

seafood_sp.jpgTenger gyümölcsei-spagetti sütőzacskóban készítve (Képek: Pinterest)

A felmerülő kérdés persze az, hogy lehetséges-e a tésztát előfőzés nélkül elkészíteni a zacskóban – pl. ebben a finom zöldfűszeres-rákos receptben is előfőzték –, de szerintünk abszolút kivitelezhető a dolog. Egyes blogok szerint ha kevesebb vízben, gyorsabban akarunk tésztát főzni, akkor hideg vízben áztassuk elő, de ezt a javaslatot inkább mellőzzük, nem túl gusztusos. Első körben válasszunk inkább lágyabb szerkezetű, hamarabb átpuhuló tésztát, amit valamennyire el tudunk teríteni a sütőzacskó alján (pl. 4 tojásos csavartmetéltet vagy könnyen átpuhuló ázsiai rizstésztát). Azért az alján, mert ha egymásra rétegezzük a sütőzacskóban a hozzávalókat, a szaftosabbakat ajánlott a tetejére tenni, így a kisülő szaft az alsó rétegekbe vándorol és a tészta ebben a zamatos környezetben sül-fő meg (a sütőben persze össze is keveredik minden, van aki pedig alapból jól összerázza a zacskóban lévőket, mielőtt bedobná a sütőbe).

Azt is megtehetjük, hogy amikor előkészítjük az alapanyagokat (mialatt a sütő melegszik, a sütőzacskót egy mélyebb tepsibe téve hozzuk össze a dolgokat), próbáljuk a tésztát relatíve laposan a zacskó mélyére szórni és öntsünk rá egy kis vizet, alaplevet vagy bort is. Ezután halmozzuk rá a többi hozzávalót: halat vagy vékonyra vágott csirkemell-csíkokat, zöldségeket: gombát, cukkinit, padlizsánt, paradicsomot, zöldfűszereket és fűszereket, citrom/lime-gerezdet, reszelt fokhagymát, olívaolajat, mustárt, stb. Végül a zárócsíkkal zárjuk le a zacskót, ennek hiányában kössük be, a tetejét szurkáljuk meg pár helyen, így tegyük a sütőbe (ami 200 foknál ne legyen melegebb, a zacskó pedig semmiképp ne érintkezzen a sütő falával). Már várhatjuk is kíváncsian a végeredményt, ami garantáltan ínycsiklandozó, ízét tekintve pedig igen intenzív lesz – ezért ajánljuk is, hogy sütőzacskós kompozíciók esetén nagyon vigyázzunk a só adagolásával.

Wonderbags.jpgWonderbag: a zsáksütő. A gondosan bekötött masnik alatt teli fazekak lapulnak.

Miközben lázasan kutattunk környezetbarát sütőzacskók után a neten, valami sokkal „nagyobba” botlottunk: egy táskába (vagy inkább zsákba) alkotott, külső energiaforrás nélkül működő „textiltűzhelybe” Wonderbag-néven, ami megtartja a hőt, így egy igazán rövid párolás után már zárhatjuk is el a gázt vagy a villanyt és mehet az étel fazekastól a zsákba, ahol minden további energiafelhasználás nélkül készre fő. Igaz, jópár óra alatt, de nyugodtan magára lehet hagyni és mint tudjuk, a lassú főzés végeredménye a legfinomabb  a főzési idő persze a hozzávalók állagától is függ.

A videóban foglaltak szerint a káros karbonkibocsájtás 80%-a az ún. fejlett világból származik, a Wonderbag pedig nemcsak olyan háztartásokban jelent megoldást, ahol nincs a főzéshez megfelelő energia vagy nagyon nehéz beszerezni, hanem energiaforrással rendelkező háztartásokban szintén jelentősen csökkentheti a gáz/villany/fa/szén-felhasználást: az eddigiek szerint nem kevesebb, mint havi 30%-al, ha hetente 3-4-szer használják. A világ egyes részein az is fontos szempont, hogy a szűk, nem megfelelően szellőző főzőhelyiségekben a „zsáksütő” csökkenti a füstmérgezés és a tűz kialakulásának veszélyét is. Részletek az Európában is egyre népszerűbb Wonderbagről itt>>

Konyhakémia: 8 hasznos tipp>>

Design, tészta, szénhidrát>>

Tésztadiéta interaktív okosvillával>>