Édes-tüzes thai chiliszósz

A thai konyha harmóniája semmihez sem fogható: az édes, csípős, sós és savanykás határán billegve tökéletesen olvaszt magába minden ízt. Példa erre ez a zamatos, édes-csípős chiliszósz, amiben az összes többi íz is jelen van, mi pedig egy vidám nyári tésztasalátába kombináltuk, karamellizált barackkal és kápiapaprikával.

thai chili sauce.jpg

A finom sópótlók kapcsán inspirálódtunk a villámgyorsan elkészíthető szószra, amelyben a sós ízt a bejegyzésben is említett halszósz képviseli. Szerencsére már szinte minden bevásárlóközpontban megtalálhatjuk a hozzávalókat, keresgéljünk a nemzetközi gasztro-részlegen.

1 pohár szószhoz szükséges:

- fél pohár minőségi, édes thai chiliszósz

- negyed pohár kókusztej

- 2 evőkanál halszósz

- 1 lime frissen facsart leve

- 1 evőkanál sós mogyoróvaj

- 2 gerezd reszelt fokhagyma

- 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér

Elkészítés:

Egy kisebb lábasban, alacsony lángon kevergetve pároljuk a hozzávalókat, amíg a mogyoróvaj teljesen bele nem olvad a szószba, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni és felhasználásig lefedve tegyük hűtőbe. Pácként is fenséges.

chils01.jpg(Kép & receptforrás>>

Ötletek:

Öntetként használhatjuk pl. édes-chilis csirke- vagy halsalátába, avokádós wrap-be (vékony kukorica-tortilla, nálunk a tavasz sztárja volt), valamint mindenbe, amibe megkívánjuk – akár ázsiai, dél-amerikai vagy abszolút „fúziós” hangulatban vagyunk. A hazai ízvilágot kedvelők is örömüket lelik majd benne, a legegyszerűbb dolgoknak is teljesen más színezetet ad. 

Nyári tésztasaláták tekintetében személyenként 8 dkg durum-masnival vagy DiVitával számoljunk. Főzzük ki a tésztát "al dente", amikor langyosra hűlt, keverjük össze:

- sütőben karamellizált őszibarack-gerezdekkel (a barackot alufóliába csomagolva vagy lefedve, előmelegített sütőben süssük-pároljuk kb. 15 percig, majd kevés barnacukorral szórjuk meg a tetejét és felső lángon karamellizáljuk)

- apróra vágott, sült kápiapaprikával (a paprikát némi olívaolajjal meglocsolva süssük meg sütőben vagy nyílt lángon, ha kivettük, tegyük pár percre nylon-zacskóba „izzadni”, így könnyen ledörzsölhetjük a héját)

- fűszeres, grill csirkemell-csíkokkal vagy akár grill zöldséggel (padlizsán, cukkini, kelbimbó, batáta)

- és a thai chiliszósszal

Végül szórjuk meg apróra vágott korianderrel vagy petrezselyemmel, csepegtessünk rá egy kis lime-levet (ők az íz mellett a hőérzékeny C-vitamin jelenlétéért felelnek): fantasztikus ízélményben lesz részünk!

Alaptól balzsamosig: 8 fantasztikus salátaöntet>>

A citrom rejtett arca>>

Chilidzsem, a kamra ördöge>>