Alaptól balzsamosig: 8 variáció salátaöntetre

3:1 arányú olaj és ecet, ezen kívül citrom, méz, bors, mustár, fűszerek: az alapokat mindenki ízlés, kreativitás szerint variálhatja. Mi pár ötlettel is fűszerezünk.

salataontetek.jpg

(A megadott mennyiségek kétszemélyes salátákra vonatkoznak.)

Alap-vinaigrette:

- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

- 2 evőkanál ecet, de nem balzsamecet (fehér- vagy vörösborecet, almaecet, étkezési ecet, stb.) A receptforrás azért használ több ecetet a szokásosnál, mert a további öntetek egy részénél is ezt a vinaigrettet veszi alapul és a plusz hozzávalók között karakteresebb marad a salátaöntet íze, ha eleve egy kicsit savanykásabb. Magyarul, a salátaönteteket nyugodtan „túlfűszerezhetjük”, kissé eltúlozhatjuk az arányokat, így lesz igazán zamatos a végeredmény, ugyanis a nyers, nedvességben gazdag zöldségek, gyümölcsök könnyen magukba szívják az ízeket.

Az önteteket mindig az üres salátástál alján keverjük ki (ha fából van a tál, előzöleg megdörzsölhetjük egy gerezd fokhagymával is), ezután forgassuk bele a zöldségeket-gyümölcsöket, és ne fordítva. Ha van időnk, jót tesz az öntetnek, ha egy alkalmas üvegben (pl. befőttesüvegben) összerázva készítjük el, majd legalább 10 percig lezárva pihentetjük, hogy a szárított fűszernövények aromája kibomoljon. Ha letelt az idő, felhasználás előtt újból jól rázzuk össze vagy keverjük át és mehet a salátástál aljába.

- Csipet só, lehetőleg frissen őrölt tengeri

- Frissen őrölt feketebors

1. Olasz vinaigrette:

- Fenti alap-vinaigrette vörösborecettel készítve

- Fél teáskanál reszelt fokhagyma

- Csapott teáskanál szárított olasz fűszerkeverék

- Csipet durvára tört szárított, csípős paprikapehely (vagy chilipehely)

2. Bacon-vinaigrette:

- Alap-vinaigrette „Canola” olajjal vagy kukoricaolajjal és almabor-ecettel készítve

- 1 evőkanál száraz, sós bacon-morzsa

- Csapott evőkanál finomra vágott (lila vagy fehér) hagyma

- 1 csipet őrölt zellermag (ill. olyan natúr konyhai zöldfűszer-keverék, amiben dominál a zeller)

- Teáskanálnyi fűszeres, barna magos mustár

- 1-3 teáskanál barnacukor

Ajánlott: erős, karakteres ízű salátákhoz, pl. endívia, rukkola

3. Mustáros öntet:

(Újabb variáció kedvencünkre, ld. Spájz-rovatunk mustáros bejegyzéseit.)

- A fenti olasz vinaigrette

- 1-2 teáskanálnyi fűszeres, barna magos mustár (pl. Dijoni) vagy sárga és barna mustárok keveréke

- 1-3 teáskanál méz

Ajánlott: erős, karakteres ízű salátákhoz, pl. endívia, rukkola

Édeskésebb variációja ajánlott: káposztasalátához

4. Krémes vinaigrette:

- Fenti alap-vinaigrette

- 2-3 evőkanál házi majonéz, natúr joghurt vagy a kettő keveréke. Ajánljuk a Spájz-rovatunkban publikált katalán fokhagymamajonézt is (aioli), ezzel természetesen fokhagymás jelleget is ölt a krémes öntet.

5. Parmezános-borsos öntet:

- Krémes vinaigrette

- 1 evőkanál reszelt parmezán

- Frissen őrölt feketebors

6. Krémes-fokhagymás öntet:

- Fenti krémes vinaigrette (ajánljuk aiolival készíteni)

- 1 gerezd préselt vagy reszelt fokhagyma

- Frissen őrölt feketebors

- Ízlés szerint csipetnyi olasz fűszerkeverék

7. Citromos vinaigrette:

- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj (opcionálisan: citromos olívaolaj)

- 3 evőkanál frissen facsart citromlé

- Csapott teáskanál szárított oregáno

- Csapott teáskanál reszelt fokhagyma

Ajánlott: friss, ropogós spenótsalátához

8. Balzsamos vinaigrette:

- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

- 1 evőkanál balzsamecet

- Csapott teáskanál reszelt fokhagyma

- Ízlés szerint csipetnyi olasz fűszerkeverék

Ajánlott: erős, karakteres ízű salátákhoz, pl. endívia, rukkola

Mustáros mártogatósok, dipek, pácok>>

Különleges, extra-fehérjedús salátamű>>