Grill cukkinipesto, tökmaggal

Szokatlan és szokatlanul finom 5 perces kence, mely langyosan és hidegen, pirítóssal, nyári tésztasalátákhoz, sült zöldségek töltelékéül is fenséges. 

zucch.jpg

Hozzávalók 2 pohárnyi mennyiséghez:

- 2 közepes méretű cukkini, hosszában félbevágva

- Maréknyi koriander (vagy petrezselyemzöld), durvára vágva

- Zöld színű erőspaprika ízlés szerinti mennyiségben, apróra vágva

- 2 gerezd fokhagyma

- Negyed pohárnyi tökmag (előzőleg sütőben vagy serpenyőben kicsit átpiríthatjuk)

- Negyed pohárnyi extra szűz olívaolaj és/vagy hidegen sajtolt tökmagolaj

- Fél zöldcitrom leve

- Só & bors, lehetőleg frissen őrölve

- Opcionálisan: reszelt keménysajt, parmezán

Roast Zucchini Pesto.jpg(Képek: Pinterest) 

Elkészítés:

1. A cukkiniszeleteket fürdessük meg egy kis olívaolajban, fűszerezzük ízlés szerint zöldfűszerekkel (pl. majoranna, tárkony), enyhén sózzuk-borsozzuk és grillrácson vagy előmelegített sütőben süssük puhára.

2. Hűtsük langyosra, majd konyhai botmixerrel a többi hozzávalóval keverjük krém-állagúra. (Pár szem tökmagot hagyjunk a tálaláshoz.)

3. Végül adjuk hozzá a parmezánt, a kész cukkinipestóval pedig töltsünk sült zöldségeket, tönkölypalacsintát, kenjük pirítósra vagy keverjük össze maréknyi langyos durumtésztával. A tetejére szórjunk pirított tökmagot, locsoljuk meg pár csepp zamatos tökmagolajjal.

Tökéletes, klasszikus házipesto>>

Mozsár, a mágikus stresszoldó>>