Fehér babos, baconös metélt

Tegnap este kerti partira voltam hivatalos. Végtelen mennyiségű volt az étel és ital, jó volt a társaság. Az idő pont megfelelő, és a kertben ücsörgés a többi meghívottal, meg a beszélgetések és nevetések teljesen feltöltöttek. Hazafelé menet viszont már dörgött az ég, és az éjszaka során le is szakadt. A belvárost elárasztotta a víz, döbbenet mennyiségű eső leesett pár perc alatt. 

fehér babos baconös metélt 2 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor

Másnap reggel se a katasztrofális állapotok, se az előző este eseményei miatt nem volt elég erő bennem lemenni a közértbe. Kimentem a konyhába, és kinyitogattam a szekrényeket. Konzerves fehérbabot találtam. Nézegettem egy darabig, majd fogtam a konzervnyitót, és belevágtam. ;)

 

Hozzávalók:

  • 300 g Gyermelyi vékony metélt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 doboz fehérbab (konzerv)
  • 100 g bacon
  • 1 db citrom leve és héja
  • 1 tk cukor
  • petrezselyem
  • bazsalikom
  • só, bors
  • olívaolaj

 

fehér babaos baconös metélt 1 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor

 

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

A bacont serpenyőben kisütjük, majd félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben megdinszteljük a felkockázott hagymát és fokhagymát, majd hozzáöntjük az átmosott babot. Hozzáadjuk a citrom levét és lereszelt héját, és 3 dl vizet. Hagyjuk, hogy rottyanjon a keverék. Közben hozzáadjuk a cukrot, sót, bazsalikomot, petrezselymet ízlés szerint. Miután 5-10 percet főtt a babos keverék, levesszük a lángról és az egészet összeturmixoljuk. A babos mártást összekeverjük a tésztával, majd rászórjuk az összetört bacon-t és maradék petrezselymet. Jó étvágyat!

 

Ti készítettetek már babból mártást? És milyen ízesítéssel?

 

- KockacZukor -