Sütőtökös-fokhagymás őszi kence

Szeptemberben beköszönt a sütőtökszezon, ez a kence pedig háziravioli-tölteléknek és asztali mártogatósnak is kiváló, sőt, minél tovább várunk vele, annál jobban összeérnek az ízek. Ha kibírjuk.

süt4.jpg

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök, félbevágva, kimagozva, húsát kockázzuk fel
  • 1 egész fej fokhagyma, hámozatlanul, félbevágva
  • Fél-1 zöldcitrom leve
  • 4 evőkanál szezámmag
  • Frissen őrölt tengeri só
  • Frissen őrölt feketebors
  • 1-2 teáskanál kurkuma
  • 1 ujjnyi friss, héjától lekapart gyömbérgyökér
  • Kávéskanálnyi őrölt chilipaprika
  • Kevés vaj és barnacukor
  • 1 csokor friss koriander vagy petrezselyem

süt6.jpg(Képek: Pinterest)

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a vajjal enyhén megkent, kevés barnacukorral megszórt sütőtök-darabokat.

2. A félbevágott, hámozatlan fokhagymát csomagoljuk fóliába, tegyük a sütőtök mellé.

3. A szezámmagot is terítsük egy kisebb tepsire, majd együtt toljunk be mindent a sütőbe.

4. A szezámmagot vesszük ki először, mikor aranybarnára pirult (kb. 10 perc).

5. A sütőtököt és a fokhagymát süssük jó puhára, krémesre: kb. 50 perc.

6. Ezután vegyük ki, hagyjuk őket langyosra hűlni. Ekkor a fokhagymát kibonthatjuk a csomagolásból, az átsült gerezdeket pedig egyszerűen kinyomhatjuk a héjból.

7. Miközben a sütőtök és a fokhagyma hűl, a szezámmagot konyhai darálóval daráljuk le, szintén krémesre. Kevés olívaolajjal, citromlével lazíthatjuk, hogy könnyebben tudjunk vele bánni.

8. Majd mindent: szezámmag-krémet, sütőtököt, fokhagymát, reszelt gyömbért zúdítsunk egy mixerbe és keverjük simára. Közben sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kurkumát és az őrölt chilit, végül a zöldcitrom levét – ez utóbbit inkább csak keverjük bele, hogy a hő ne ártson a C-vitaminnak.

9. A kész művet kanalazzuk egy tálba, fedjük le, hagyjuk összeérni az ízeket. Felhasználás előtt keverjük össze apróra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel.

Tipp: ha asztali mártogatósnak szánjuk, süthetünk hozzá kápiapaprikát: a paprikákat vágjuk fel, spricceljük meg olívaolajjal, süssük át úgy, hogy kicsit megfeketedjen a bőre, majd a sütőből kivéve tegyük nylonzacskóba izzadni. 5 perc múlva könnyen ledörzsölhetjük a paprika bőrét, húsát pedig apró kockákra vágva keverjük bele a sütőtökös mártogatósba.

Még ínyencebb: a kész dipbe keverjünk apró gyümölcsdarabokat, lehetőleg frisset. Remekül illik hozzá az ananász, a mangó, a sárgabarack.

Mindennek a teteje: tálaláskor hinstük meg kiskanálnyi reszelt parmezánnal vagy valamilyen intenzívebb ízű füstölt sajttal, remekül passzolnak egymáshoz.

Egészség: ebben a kencében minden együtt van: ásványok, vitaminok a sütőtökből (A, B-vitamin, lutein, karotin, vas, cink, réz, kalcium, kálium, foszfor), növényi fehérje és még egy jó adag kalcium a szezámmagból, az őrölt kurkuma, a gyömbér és a chili pedig nemcsak ízlelőbimbóinkat, de ízületeinket is felforrósítja. De kipróbálhatjuk ezzel a meleg hangulatú, híres egyiptomi fűszerkeverékkel is, amit mi mogyorós interpretációban készítettünk el: Az ősz íze: dukkah>>

Technika: lazábban készítve finom, rostos levessé, sűrűbben egyfajta sütőtök-humusszá alakíthatjuk.

süt5.jpg

Finom őszi háziravioli sütőtökös töltelékkel és zsályás vajjal>>

Forró, szexi fűszerek>>

Marokkói mártogatósok>>