Alma-körte jam pirított dióval

Savanykás alma, édes körte, ropogós dió, és mindezt képzeljük el… hogy min vagy miben, Olvasóink fantáziájára bízzuk, egyébként is túl hosszú lenne a sor.

05.jpg

Hozzávalók 8x2,5 dl-hez:

  • 4 bögre apró darabokra vágott, savanyú alma
  • 4 bögre apró darabokra vágott édes, érett körte
  • 1 bögre durvára tört dióbél, előzőleg sütőben megpirítva (kb. 10 perc)
  • 3 klementin (magtalan mandarin) meghámozva, apró darabokra vágva (helyettesíthetjük naranccsal, savanykásabb ízek kedvelői citrommal vagy lime-mal, kesernyésebb dzsemeket kedvelők pedig grapefruit-tal – érdemes a citrusokat 1 napig váltott vízben áztatni, hogy minden lemenjen a héjról, ami nem odavaló. Angolos reggeli dzsemek kedvelői így a gyümölcs héjából is faraghatnak bele.)
  • 1/2 pohár frissen facsart citromlé
  • 2 zacskó gyümölcspektin (2x3 dkg vagy használjunk pl. Dr. Oetker dzsemfixet és kövessük a csomagoláson lévő instrukciókat)
  • 4 pohár barnacukor
  • Csapott teáskanál őrölt fahéj, ízlés szerint: pár csipet ánizs
  • Opcionálisan: 1 zacskó forró feketeteában kiáztatott, nagyszemű aranymazsola

01.jpg(Képek: Pinterest)

Elkészítés:

1. Egy mély lábasban tegyük fel az almát, körtét, klementint, citromlevet magasabb lángon. Kevergessük, várjuk meg, míg felforr, majd vegyük lejjebb a gázt és kevergetve, fedő nélkül főzzük 10 percig.

2. Keverjük el benne a gyümölcspektint. Újból forraljuk fel nagy lángon, adjuk hozzá a barnacukrot, a fahéjat és a mazsolát. Vegyük alacsonyabbra a gázt és kevergetve főzzük még 1-2 percig.

3. Vegyük le a tűzről, ha szükséges, szedjük le a tetejéről a habot. Keverjük el benne a pirított diót.

4. Töltsük 8 db előkészített, sterilizált (2,5 dl-es) befőttesüvegbe, a tetején 1,5 cm-nyi helyet hagyva. Rázogassuk meg, hogy eltűnjenek belőle a levegőbuborékok, majd egy tiszta konyharuhával törölgessük át az üvegek peremét, végül jól zárjuk le őket.

4. Az üvegeket helyezzük egy nagy lábasba, öntsük fel vízzel, hogy ellepje, majd forraljuk fel a vizet. Forrástól számítva 10 percig hagyjuk benne az üvegeket, majd vegyük ki, szárítsuk meg őket és tegyük végső helyükre, a lassan őszi színeket-ízeket öltő Spájzban.

vegan.jpg

Paradicsomi gyümölcsös rózsazselé>>

Házi gyümölcsmustár>>

Marokkói citrombefőtt-fűszer>>