Instant házi gombakrémleves

Csak természetes alapanyagokból készül, egy hétig felhasználható, akár szószként, mártásként is. Valamint finom, és mindez összességében nem is hangzik oly rosszul így iskolakezdéskor, amikor az idő igazán számít.

03.jpg

Pár szó még a felhasználásról:

Ez tényleg egy sűrű, koncentrált leves, amit nem ajánlunk „tisztán” fogyasztani. A felhasználási lehetőségek viszont kifejezetten színesek: ha levesként fogyasztjuk, ugyanannyi mennyiségű meleg tejben csomómentesen oldjuk fel. Remekül működik szószként vagy „folyékony fűszerként” is, feldobhatjuk vele a serpenyős burgonyát, így egy finom, krémes gombás-burgonyás egytál lesz a végeredmény. De összekeverhetjük párolt zöldbabbal, brokkolival, kelbimbóval és persze egy marék durum masnival is – a lehetőségeknek csak fantáziánk szab határt… 

Hozzávalók 2x2,5 dl instant krémleveshez:

- 1 + 1/3 bögre nem sós zöldségleves

- 2/3 bögre tej

- 1/3 bögre liszt (gluténmentes is jó)

- 1 bögre apróra vágott friss, megtisztított gomba, pl. barna csiperke

- Fél teáskanál só, lehetőleg frissen őrölt

- Őrölt fehérbors ízlés szerint

- 1-2 gerezd reszelt fokhagyma vagy csapott teáskanálnyi fokhagymapor

- Teáskanálnyi szárított, őrölt póréhagyma

- 1-2 csipet szárított kakukkfű

- Ízlés szerint pár csipet zellermag

Elkészítés:

1. Egy mély lábasban, közepes lángon forraljuk fel a zöldséglevest.

01.jpg

2. Egy külön serpenyőben, alacsony lángon keverjük csomómentesre a tejet és a lisztet.

3. Először egy kis zöldséglevest merjünk át a tejes habarásba, keverjük simára, majd ismételjük meg. Ezután kanalanként adagoljuk a habarást a zöldséglevesbe, vigyázva, hogy a végeredmény teljesen sima maradjon.

02.jpg

4. Adjuk hozzá az apróra vágott gombát és a többi fűszert, majd közepes lángon forraljuk újra fel.

5. Vegyük le a gázt és csendesen forrva-kevergetve főzzük még kb. 3 percig, amíg kellően besűrűsödik.

6. Öntsük a kész krémlevest jól zárható üvegekbe, hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe: 1 hétig eláll és mint említettük, igen sokoldalúan felhasználható.

gkrlev01.jpg(Receptforrás & képek >>)

Tipp: tudjuk, sokan szeretik a tejszínes-krémes leveseket egy kissé savanykásan. Ez esetben a fehérecetet, citromlevet vagy fehér balzsamecetet felhasználáskor tegyük a levesbe/szószba, valamint jó sok friss zöldfűszert: petrezselymet, snidlinget, bazsalikomot, stb. javaslunk a tálaláshoz. Egy kis apróra vágott, sült bacon sem hátrányos a kompozícióba, akár levessé, szósszá vagy egytálétellé alakul a dolog.

Imádnivaló maradékok: tésztából, színesen>>

Öszköszöntő finomság gesztenyelisztes tésztából>>

Forró gombás mártogatós>>

süti beállítások módosítása