Egy kis őszi francia

Félreértés ne essék, megmaradunk a gasztronómiai étvágygerjesztőknél. Ráadásul egy olyannál, aki kivételesen nem a Spájzba, hanem az asztal közepére kívánkozik, abszolút főszereplőként.

01.jpg

A langyos-gombás camembert valójában egy ínycsiklandozó előétel, aki desszertet megszégyenítő módon csábító és abbahagyhatatlan. A történelmi hűség kedvéért: eredetileg egy különleges francia-svájci sajttal, Vacherin Mont-d’Orral készül, mely kizárólag szeptembertől áprilisig érhető el a termelőknél. De nem kell a lehetetlenre vállalkoznunk, camembert-rel is pompás lesz a végeredmény.

Hozzávalók:

- Fél pohár durvára tört dióbél

- 1 evőkanál dióolaj

- 1 kerek doboz, szobahőmérsékletű camembert sajt

- 45 dkg ízletes erdei gomba, megtisztítva, apróra vágva

- 1 fej igen finomra vágott mogyoróhagyma

- 2 evőkanál durvára vágott, friss petrezselyem

- 2 nagy zsályalevél, finomra vágva

- Frissen őrölt só és feketebors

- Teljes kiőrlésű pirítós, a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. A diót terítsük egy tepsire, pirítsuk aranybarnára (kb. 7 perc). Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 300 fokra.

2. A camembert bontsuk ki a csomagolásból, vegyük le róla a papírt, majd tegyük vissza a fadobozba, így helyezzük tepsire vagy sütőrácsra és az előmelegített sütőben süssük addig, amíg forró és lágy nem lesz (kb. 10 perc). Vigyázzunk, mégis fadobozról van szó - inkább csökkentsük a sütő hőmérsékletét és többször ellenőrizzük a sülő sajtot.

3. Ezalatt egy serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel a dióolajat. Tegyük bele a gombát, sózzuk-borsozzuk. Fedjük le, vegyük alacsonyabbra a lángot, és pároljuk készre (kb. 5 perc). Ekkor vegyük le a fedőt és kevergetve pirítsuk aranybarnára, még 3 percig.

4. Adjuk hozzá a mogyoróhagymát és pároljuk együtt a gombával, amíg át nem puhul (2 perc).

5. Keverjük bele a petrezselymet és a zsályát, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.

6. A langyosra sült sajtot csúsztassuk egy tányérra. A pirított diót keverjük el a fűszeres gombával és borítsuk rá. Teljes kiőrlésű pirítóst kínáljunk hozzá. Bon appétit!

(Kép & receptforrás >>)

Még több francia, éjfélkor>> 

Szexi párizsi tojásreggeli>>

Kreatív házi sajtbefőttek>>