Édes bűnbeesés: mazsolapesto

Néha muszáj kirúgni a hámból, magunkba szívni az ősz minden zamatát, hogy kibírjuk a sötétet és a frontokat. Ebben nyújt hatékony pszichológiai támogatást a kapris-citromos mazsolapesto.

rais03.jpg

A bűnbeesés szinte mindig édes ugyan, ez a pesto viszont nem kizárólag édes és pont ezért szeretjük: szinte thai konyhához méltóan édes, sós és savanykás egyszerre, de akár a csípősséget is belecsempészhetjük. Használjuk bármibe és báhogyan, amire inspirál: klasszikus pestóként akár egy adag formabontó gesztenyelisztes házitésztával, sült zöldségek, gyümölcsök, húsok, halak töltelékeként, falatkákhoz, házitapasokhoz vagy „tisztán” elnyalogatva a takaró alatt vagy egy illatos őszi pikniken…  Ez az izgalmas ízvilág fedezhető fel egyébként egy általunk tavaly közzétett nagy velencei klasszikusban, a középkori szefárd zsidó alapokon nyugvó „frisinsal de tagiadelében” is. 

fall picnic2.jpg(Képek: Pinterest)

Hozzávalók kb. 3/4 csészényihez:

- Negyed pohár sós kapribogyó

- 1 citrom 

- Negyed pohárnyi friss, apróra vágott petrezselyemlevél

- 1 evőkanál felaprított mogyoróhagyma

- 3 evőkanálnyi aranymazsola vagy különböző mazsolák keveréke (előzőleg muskotályos borral kevert feketeteában kiáztathatjuk)

- 1-2 evőkanál tokaji sárga muskotály vagy más hasonló jellegű, gyümölcsös-muskotályos bor

- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj (jól működik a citromos ízesítésű is)

- Teáskanálnyi méz

- Frissen őrölt feketebors és szárított chilipehely ízlés szerint

- Só nem szükséges, a kaprival sózunk

Elkészítés:

1. A kaprit áztassuk fél óráig hideg vízben, hogy megszabaduljunk a felesleges sótól.

2. A citrom felének sárga héját hámozzuk le, vágjuk fel. Reszelhetjük is, de vigyázzunk, hogy csak a sárga rész kerüljön a pestóba.

3. Az olívaolaj kivételével az összes hozzávalót tegyük konyhai darabológépbe (a citromlevet ízre mérjük, de min. 4 teáskanálnyi szükséges), és folyamatos keverés mellett, az olajat lassan hozzácsorgatva pürésítsük. Persze botmixerrel vagy akár mozsárral is dolgozhatunk.

4. A kész mazsolapestót felhasználás előtt érdemes lefedve, hűvös helyen pihentetni 1 órát. Hűtőben 1 napig minimum eláll.

Hétköznapi luxus: pisztáciapesto>>

Fűszerek királynője: marokkói citrombefőtt>>

Katalán fokhagymamajonéz>>