Forró sajtos-gombás mártogatós

Egy kis ínyencség őszi estékre azoknak, akik szeretnek mártogatni, sütőben megpörkölődött sajtfoszlányokat ropogtatni, és persze imádják a gombát.

queso.jpg

Tipp: kukoricakenyérrel vagy tortillával az igazi. A receptet a „quesók” közé sorolhatjuk, mely egy igen népszerű sajtos mártogatós Mexikó északi tartományából, Chihuahuából (queso=sajt). Sok fajtája van, a „queso flameado” pl. Tequilával készül és flambírozva tálalják.

Hozzávalók 2-4 személyre:

- 1 evőkanál olívaolaj

- 1 evőkanál vaj

- 1 közepes főzőhagyma, apróra vágva

- 1-2 gerezd fokhagyma, durvára vágva

- Fél kg gomba (lehetőleg többféle), megtisztítva, feldarabolva

- 1 teáskanál szárított kakukkfű

- Só & fehérbors, lehetőleg frissen őrölve

- 1 evőkanál finom mustár

- 1/3 bögre száraz fehérbor

- 12 dkg minőségi krémsajt vagy lágy kecske/juhsajt

- 1/2 bögre krémes natúr (görög) joghurt vagy tejföl

- 1 zacskó mini mozzarella-golyó

- 1/4 bögre reszelt, aromás keménysajt (parmezán vagy kemény füstölt sajt)

- 1 tojás sárgája

- Opcionálisan: szárított erőspaprika vagy chilipehely, ha tüzesebbre szeretnénk

mushr queso2.jpg (Képek: Pinterest)

Elkészítés:

1. Az olívaolajat és a vajat együtt forrósítsuk fel egy nagyobb serpenyőben.

2. Dobjuk bele a főzőhagymát és pirítsuk addig, amíg karamellizálódni kezd (kb. 20 perc).

3. Adjuk hozzá a gombát és pirítsuk kevergetve kb. 20 percig.

4. Tegyük bele a fokhagymát, a kakukkfüvet és a chilipelyhet (ha használunk), pirítsuk együtt a gombával 1-2 percig.

5. Sózzuk, borsozzuk.

6. Öntsük bele a fehérbort és kevergetve főzzük addig, amíg teljesen eltűnik a gombában.

7. A kész gombaragu felét pürésítsük mixerrel.

8. Keverjük ki a tojás sárgáját, a krémsajtot, a natúr joghurtot és a reszelt keménysajtot egy sütőedényben.

9. Adjuk hozzá a pürésített gombát, a maradék gombaragut, végül a mozzarellagolyókat, keverjük össze, közben kóstoljuk, véglegesítsük az ízesítést.

10. 180 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Ha kész, hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel, mártogassuk ki meleg lepénykenyérrel, egy pohár finom fehérbor társaságában…

Sütőtökös-fokhagymás őszi kence>>

Színes, serpenyős mexikói quinoa-egytál>>