Szépségpestók: jó bőrt télre!

Izmos zöldekkel készülünk a télre: persze, az egészség, de a szépség miatt is, ugyanis a vitaminhiány nem tesz jót az arcbőrnek, és ha szeretnénk a kavargó hópelyhek közül ragyogó bőrrel kikacsintani, akkor most kell rástartolnunk a projektre.

tel06.jpg

Ha a konyhából szeretnénk javítani bőrünk minőségén, türelmesnek kell lennünk: az eredmény a bőr állapotától függően 1-2 hónapon belül jelentkezik. A legfontosabb, hogy „drasztikusan” fokozzuk a C-vitamin bevitelt, ugyanis ez táplálja a bőrben a kollagén termelődését, valamint kívül-belül hatékonyan tisztít is. Szóval, el kell mennünk citromsárgába és zöldbe, technikailag pedig jó, ha van a konyhában:

- Smoothie-makerünk, jó turmixgépünk, konyhai botmixerünk, konyhai aprítónk (amivel pestókat készíthetünk), és természetesen citromfacsarónk. A smoothie-maker azért előnyös citromkoktélok, gyümölcs- és zöldséglevek készítéséhez, mert bele tudjuk mixelni az egész zöldséget, citromot vagy gyümölcsöt a rostokkal együtt, míg a citromfacsaró elkülöníti a rostokat a létől.

Ez alapján az őszi-téli bőrszépítő kúra váza:

- Reggelenként éhgyomorra 1 nagy pohár (legalább 4-5 dl) frissen facsart citromlé vagy citrom-smoothie, mentes ásványvízzel vagy (ami a legjobb) lúgosító vízzel készítve 

- Sötétzöld növények mennyiségének emelése táplálkozásunkban legalább 30-40%-al. Elsősorban a nyers bevitelre koncentráljunk zöld turmixok és smoothie-k, valamint zöld pestók formájában, melyekben csökkentjük az olajos magvak (pl. fenyőmag) és növeljük a zöldek arányát. A parmezánnal nincs gond, a legsoványabb sajtok egyike, és tele van kalciummal. Ha nem parmezánt használunk, válasszunk hasonlóan sovány sajtot a pestóba, pl. hazai zöldfűszeres ordát vagy rikottát, de a zöldeket jól egészíthetjük ki nem állati fehérjeforrásokkal is, mint a tofu (nyers, grillezett vagy füstölt formában) és a szezámmag és a belőle készült szezámpaszta (tahini) – utóbbi kalciumban bajnok, tejmentes kultúrákban vagy azoknál, akik nem tudják megemészteni a tejet, ő kalcium első számú forrása.

- Bőrszépítő kúránk alatt törekedjünk arra, hogy étkezéseink 50-60%-át zöldségek tegyék ki párolt, grillezett és nyers formában. Próbáljuk meg újra felfedezni a forró, tápláló leveseket és ezzel együtt a növényi fehérjeforrásokat, mint borsófélék, hüvelyesek, csicseriborsó, lencse. Ezekből nagyon finom kompozíciókat készíthetünk állati redetű, zsíros sűrítők (főzőtejszín, tejföl) nélkül. Tegyük fel, fűszerezzük be a levest vagy a szószt, és amikor majdnem megfőtt, botmixerrel mixeljük a kívánt állagúra: tökéletesen be fogja sűrítieni önmagát. Ha mindenképp szükségesnek tartjuk, keverjünk hozzá egy kis szójatejszínt vagy daraboljunk bele burgonyát.

- Kerüljük a bő olajban sült, rántott dolgokat, a zsíros-fűszeres ételeket, a majonézt és a sós nassokat, magvakat (sós mogyoró). Magvakat nyers, sótlan formában fogyaszthatunk, napközben, kis mennyiségben, pl. salátákra szórva.

- Jól tisztít, fertőtlenít kívül-belül a friss gyömbér is, amit már bármelyik bevásárlóközpontban beszerezhetünk. Kiskanállal kapargassuk le a héjat, karikázzuk fel, öntsünk rá forró vizet és hagyjuk állni 10 percig: hatásos tea mind bőrtiszításra, mind emésztésre. A lekapart gyökérrel arcunkat is átmaszírozhatjuk, rendkívül pezsdítő, emellett gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású.

Citromos kelpesto

Hozzávalók:

- 25 dkg leveles kel (vagy más energikus, sötétzöld téli leveles zöldség) megmosva, durvára vágva (A leveles kel nálunk annyira nem népszerű, kel-fanatikusok 2012-ben, Párizsban mozgalmat indítottak azért, hogy Európa is újra-felfedezze a rendkívül vitamindús és olcsó téli zöldséget. Kel-projekt>>)

- 4 gerezd fokhagyma

- 1/3 pohár extra szűz olívaolaj és lehetőség szerint pár evőkanál citromos olívaolaj

- 3 evőkanál frissen facsart citromlé, lehetőleg rostokkal együtt

- 1/3 pohár magféle, akár előzőleg átpirítva (így intenzívebb az íz): fenyőmag, dió, mandula, szezám, stb.

- Opcionálisan: ízlés szerinti mennyiségű parmezán vagy más, sovány keménysajt, de sajtmentes zöld pestót is készíthetünk, amit a tálalásnál grillezett tofukokckákkal, orda- vagy rikottamorzsákkal szórunk meg, de meglocsolhatjuk 1-2 evőkanálnyi szezámszósszal is, annak érdekében, hogy a „zöld hónapok” közepette se veszítsünk fehérjét és kalciumot. Húsmentes fehérjebajnokok>>

- Kevés frissen őrölt tengeri só és fehérbors

- 1-2 teáskanál aranybarnára pirított köménymag

tel01.jpg(Kép: Pinterest)

Elkészítés:

1. A hozzávalókat az olaj felével tegyük az aprítóba és lassú fokozaton, pihenőkkel mixeljük ki. Ügyeljünk rá, hogy az aprító és a benne lévők semmiképp ne melegedjenek fel, mert akkor veszítenek tápértékükből (az aprítót a pesto készítése előtt célszerű hűtőbe tenni és megfelelően lehűteni). Persze dolgozhatunk klasszikusan, mozsárban is, ami a tápanyagok megőrzése szempontjából a legjobb módszer. (Mozsár, a mágikus stresszoldó>>

2. Lassan öntve keverjük a pestóhoz a maradék olajat, véglegesítsük a fűszerezést.

/Ha tésztával esszük, ajánljuk az extra magas fehérje- és rosttartalmú, szénhidrátcsökkentett Gyermelyi DiVita-termékcsalád, mely speciális módszerrel, a gabona „aleuron” rétegéből kivont, prémium minőségű lisztőrleményből készül. Könnyen megismerjük a boltokban, mivel szinte sötétbarna színű./

Citromos articsókapesto

Hozzávalók:

- 1 konzerv articsókaszív

- 4 gerezd fokhagyma

- 1/3 pohár extra szűz olívaolaj és lehetőség szerint pár evőkanál citromos olívaolaj

- 1/3 pohár hideg vízzel leöblített pisztácia

- 2 evőkanál frissen facsart citromlé, lehetőleg rostokkal együtt

- Fél citrom sárga, reszelt héja

- 1/3 pohár friss petrezselyemlevél vagy rukkola

- Frissen őrölt só és fehérbors ízlés szerint

- Tipp: só helyett használhatunk sóban eltett kapritermést is (Sópótlás, finom ízekkel>>)

tel04.jpg(Kép: fooddonelight.com)

Elkészítés: apritógéppel vagy mozsárban, a fentiek szerint.

Tiltott & szexi: a növény, amibe Obama is belehabarodott>>

Céklával az izmokért és a jó hangulatért>>

Csúcsegészség: őszi detoxikálás brokkolival>>

Fehérjedús salátamű>>

Barna- és aranykölessel a csontokért, szép hajért>>