Nass tiniknek: pasteli

Pisztácia, szezám, méz és pár évezredes konyhai tapasztalat: már Hérodotosz is ezen a görög energiaszeleten pörgött.

02.jpg

A magvaknak nagy kultusza van a Közel-Keleten, ami logikus: a forró, száraz éghajlaton a hús ritkább, ünnepi étel, inkább a tejéért tartották-tartják a kecskét és a juhot, a napi fehérjét és a fő tápanyagokat sajtból, olajos magvakból, hüvelyesekből, zöldségekből viszik be. A pisztácia és a szezám virágkora ősidők óta töretlen az égei-tengeri szigetektől Indiáig, fogyaszthatjuk őket pestóként, szószként vagy asztali mártogatósként, ha pedig mézzel gyúrjuk össze, az eredmény egy híres ógörög energiaszelet, a „pasteli”.

Az autentikus görög receptek óvnak a finomított fehér cukor használatától, többek között, mert nagyon megkeményíti a pastelit, aminek nem ropogósnak, inkább kicsit lágyabbnak, könnyen rághatónak kell lennie, nem beszélve arról, hogy a méz jóval egészségesebb, mint az üres fehér cukor. A méz fajtája is hatással van a végeredményre: tiszta, organikus terméket javasolnak (erdei/vadvirág/kakukkfű/gesztenyeméz). Szerencsére ebből hazánkban igen széles a választék.

Hozzávalók:

- 1 + 1/3 bögre méz

- 3 bögre pörköletlen szezámmag (hántolt)

- 1/4 bögre pörköletlen pisztácia

- 1/4 bögre pörköletlen mandula (opcionális)

- 1 csík citromhéj, csak a sárga részéből

- Pici csipet só

04.jpgAhány ház, annyi pasteli... (Képek: Pinterest) 

Elkészítés:

1. Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

2. Egy lábasban alacsony lángon, kevergetve melegítsük fel a mézet a citromhéj-csíkkal, amíg folyékonnyá, önthetővé nem válik.

3. Ezalatt egy serpenyőben pirítsuk a magvakat aranybarnára (3-4 perc). Természetesen nem kell alá olaj vagy vaj.

4. A mézet a citromhéjjal együtt öntsük rá a magvakra, tegyünk bele egy pici csipet sót és alacsony lángon, kevergetve főzzük kb. 10 percig, amíg a méz aranybarna nem lesz, és a magvak teljesen magukba nem szívják. A főzés vége felé vegyük ki a citromhéjat.

5. Öntsük a folyékony pastelit az előkészített tepsibe, a tetejét igazgassuk el egy kanállal.

6. Hagyjuk először szobahőmérsékleten kihűlni, majd hűtőben teljesen hűtsük le (2-3 óra).

7. Egy éles késsel vagy ravioli-vágóval vágjuk a kívánt formára, az alján lévő sütőpapírral együtt. Fogyasztáskor csak lehúzzuk a szeletről a sütőpapírt és már kóstolhatjuk is Hérodotosz kedvencét…

Tipp: a citromos ízesítésen kívül rengeteg kreatív variáció létezik, készíthetjük pl. narancshéjjal vagy kandírozott narancsdarabokkal.

Krém, szósz, kence szezámból>>

Kesudiós mártogatós>>

Házi diákcsemege>>

Hétköznapi luxus: pisztáciapesto>>

Haladó élelmiszertechnológiák:

Így tették vonzóvá az iskolát a több mint 6 milliós indiai Bangalore-ban>>