Őszi bordzsem feminin, masculin

Sokoldalú gasztroélmény, érzéki plusz a tél torkában.

cabernetcranberries02c.jpg

Az őszi-téli különlegességet szobahőmérsékleten sajtokhoz, tapas-kompozíciókhoz, langyosra melegítve nem túl édes (pl. túrós-vaníliás) desszertekhez ajánljuk, de a vörösboros verzió mákos és gesztenyés finomságoknak is új színezetet ad. Ha az ősz ellenére kívánjuk a hűset, a langyos bordzsem fagylaltok és semifreddo-jellegű, hideg desszertek méltó kísérője egyben, akár némi pirított mandula, pisztácia vagy kesudió társaságában.

Mielőtt hozzáfognánk készítéséhez, döntsük el, milyen irányba szeretnénk elmenni, ez alapján tervezzük meg a fűszerezést „gyümölcsös-illatosra” vagy inkább „tüzes-savanykásra”. Sajtokhoz pl. kifejezetten ajánljuk az „urak” vörösboros-borókabogyós ízesítésű verzióját cabernet sauvignonból, aszalt vörös- és feketeáfonyával, egy rezgő túrógombóchoz pedig a „hölgyek” sárgamuskotályos kompozícióját, kicsit édesebbre készítve, aranymazsolával, vaníliával, pici szegfűszeggel és narancshéjjal.

Variációk – hölgyeknek:

lady2_c.jpg

Hozzávalók:

1. 2/3 rész bor: vörös- és fehérborból is készíthetjük. Telt, illatos, gyümölcsös ízt válasszunk, pl. sárgamuskotályt a fehérboros, cabernet francot vagy egy finom vörös cuvée-t a vörösboros verzióhoz.

2. 1/3 rész alkoholmentes folyadék: ez lehet víz, de kísérletezhetünk pl. vízzel hígított gyömbérszörppel is (ha fehérborból készítjük) vagy minőségi pirosgyümölcs-teával (ha vörösborból készítjük).

3. Ha vörösborból készítjük, tehetünk bele egy kevés barna rumot is.

4. Fűszerek (célszerű őket tüll-labdába kötve a dzsembe főzni, hogy a végén könnyen ki tudjuk emelni): ízlés szerint szegfűszeg/fahéj/kardamom/gyömbér/vanília/narancshéj, kandírozott narancsdarabok/szerecsendió/szegfűbors: kompozíciónkhoz válasszunk ki max. 3 fűszert, vigyázva a mennyiséggel, hogy ne nyomja el a bor ízét. Kevés borba keverve végezzünk ízpróbát.

5. Aszalt gyümölcsök: a dzsemhez választott borban előzőleg 1 napig áztatott mazsola/aszalt vörösáfonya/szilva/szamóca/meggy (max. kétféle aszalt gyümölcsöt ajánlunk).

6. Kb. fél-háromnegyed pohár barnacukor, nádcukor vagy akár világos/fekete melasz (a dzsemfix csomagolásán feltüntetett cukormennyiség némileg csökkenthető).

Elkészítés:

Az egyszerűség kedvéért Dr. Oetker dzsemfixet használunk. Az aszalt gyümölcsöt előző nap áztassuk be a borba, majd a csomagoláson lévő instrukciók szerint egy nagy lábasban öntsük össze az összes hozzávalót, keverjük el benne a dzsemfixet, és nagy lángon forraljuk fel.

Folyamatosan kevergetve, 4-5 percig hagyjuk forrni (közben szedjük le a habot a tetejéről), majd zárjuk el a gázt, a kész bordzsemet pedig kanalazzuk az előkészített befőttesüvegekbe, egészen a peremig. Szorosan csavarjuk rá a tetőt és rögtön fordítsuk fejjel lefelé. Helyezzük a bordzsemmel telt üvegeket konyharuhára, hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük hűvös helyre (az üvegeket nem szükséges visszafordítani).

Variációk  – uraknak:

Gentleman_c.jpg(Képforrás>>)

Minden ugyanúgy történik, mint a hölgyek esetében, csak kissé borsosabb-savanykásabb irányba megyünk el, az így készült (elsősorban vörös) bordzsem sajtok, tapasok méltó kísérője lesz. A fehérboros verziót készíthetjük sauvignon blancból, a vörösborosat pedig cabernet sauvignonból.

A hozzáadott 1/3 rész folyadék lehet víz a fehérboros esetében, fekete tea vagy egy erőteljesebb vörösgyümölcs-tea a vörösboros esetében. Fűszerek között dominálhat a gyömbér, a vanília és a szegfűszeg (fehérboros verzióknál), a szegfűbors és a borókabogyó (vörösborosoknál), amit egy kis rózsaborssal vagy színes borskeverékkel tovább bolondíthatunk. Pici barna rum szintén mehet a vörösboros verzióba, az aszalt gyümölcsök közül pedig preferáljuk a vörös- és feketeáfonyát, az aszalt meggyet, szilvát.

Tipp: „dzsempesto” : a fehérbor-dzsemet magvakkal (mandula, dió, kesudió, stb.) kombinálva, kissé sűrűbbre főzve tovább emelhetjük őszi-téli spájzunk fényét, az így alkotott tápanyagdús finomság egy falat sajttal vagy egy szelet rozskenyérrel önmagában kifinomult, egészséges főétel. (Előzőleg a magvakat is áztathatjuk a dzsempestóhoz használt alkoholmentes folyadék és a bor keverékében 1-2 óráig. Az ízlés szerint finomabbra vagy durvábbra zúzott magvakat a dzsemkészítés végén keverjük a dzsempestóba.) 

cabernetcranberries01.jpgCabernet sauvignon-dzsem aszalt vörös- és feketeáfonyával (kép: Pinterest)

Nass hölgyeknek: spicces Bellini-dzsem (& koktél)>>

Pezsgőetikett mindenkinek>>

A sajt nem vicc. Vágod?>>