Karibi pesto téli partikra

A nyár iránti sóvárgás, a karácsony közeledte vagy a kettő együtt egyre forróbb hangulatba sodor minket: gondolatban a Karib-tengeren ringatózunk egy kókusszal, ananásszal megpakolt csónakban, a part felől Levi Roots „Reggae Reggae Sauce” c. slágerének foszlányait sodorja felénk a hűs szellő. Ezt a pestót álmodtuk a Bounty-feelinghez.

pelican.jpg

Jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy Levi Roots, a szegény jamaikai kisfiú, aki ma már Nagy-Britannia első számú karibi ízmestere, a Reggae Reggae szószok és öntetek kitalálója évtizedek óta nem él Jamaikán, bár rengeteget köszönhet szülőhazájának és különösen nagyijának, aki megtanította a fűszerek, gyümölcsök, növények nyelvére. Ahogy előző bejegyzésünkben írtuk, ebből profitál most a ködös Albion: a karibi ihletésű szószok olykor virtuális pálmafákat növesztenek az esőáztatta vörös téglás sorházak hátsó kertjeiben.

Erre a feelingre hajtunk most, és mivel nem volt még szerencsénk a Levi Roots által jegyzett tésztaszószt, a „Rasta Pastát” kóstolni, alkottunk egy karibi pestót a saját örömünkre. Frissen kifőtt DiVita-tésztát ajánlunk hozzá, melyben a tápérték-adatok szerint kb. annyi fehérje van, mint 10 dkg szárnyashúsban és annyi rost, mint a rostban gazdag gyümölcsökben. Ha Levi Roots tudná, hogy létezik egy ilyen tészta, lehet, új slágert komponálna hozzá. Készíthetjük egy hatalmas tálban, partitésztának is, ennyi értékes munícióval simán végigpöröghetjük az éjszakát.

coconut-pineapple.jpg(Képek: Pinterest) 

Karibi ananászos-kókuszos pesto

Hozzávalók 2 személyre:

- Fél ananász, megpucolva, felkockázva

- 1 zacskó sótlan, pörköletlen pisztácia (vagy kesudió)

- Harmad-negyed doboz kókusztej

- 1 csokor koriander (ha nem találunk, helyettesítsük petrezselyemmel)

- Ujjnyi gyömbérgyökér: a héjat kiskanállal kapargassuk le, majd reszeljük le a gyömbért

- 1-2 gerezd fokhagyma

- 1-2 csipet szerecsendió, lehetőleg frissen reszelve

- 1-2 csipet szegfűbors

- Csipetnyi chilipehely vagy őrölt chili – ízlés szerint, amennyire csípősen szeretnénk

- Kevés nádcukor vagy világos melasz

- Evőkanálnyi frissen facsart lime-lé

- Opcionálisan: teáskanálnyi sárga curry-fűszerkeverék, ami ugyanúgy alapfűszere a karibi, jamaikai konyhának, mint az indiainak, mivel a brit ex-gyarmatokon keveredett az oda hurcolt rabszolgák és az indiai bevándorlók kultúrája, gasztronómiája. Javasoljuk, hogy menjen bele a karibi pestóba, forró ízeivel még autentikusabbá fogja varázsolni azt, a sárga curry egyébként is igen jól passzol az ananászhoz. 

Elkészítés:

1. A pisztáciát/kesudiót serpenyőben vagy előmelegített sütőben enyhén pörköljük meg.

2. A pestót készíthetjük mozsárral, konyhai robotgéppel vagy akár botmixerrel is. Az ananászkockákat a levétől kinyomkodva tegyük a bele (a levet őrizzük meg, a karibi tésztához finom lesz).

3. Mixeljük össze az ananászt, a pörkölt pisztáciát (vagy kesudiót), a fokhagymát és a fűszereket.

4. A sűrűséghez mérten adagoljuk hozzá a kókusztejet, ezzel is keverjük simára.

5. A koriandert a végén adjuk hozzá, ezzel már ne mixeljük nagy fokozaton. Hozzáadhatjuk apróra vágva is.

6. Kóstoljunk, véglegesítsük a fűszerezést: ha picit édesebbre szeretnénk, nádcukrot tegyünk bele, ha savanykásabbra, akkor zöldcitrom-levet facsarjunk hozzá.

Egyesítés a tésztával:

A frissen kifőtt DiVitáról öntsük le a főzővizet, de nem kell nagyon precíznek lenni. Egy nagy tálban forgassuk össze a karibi pestóval, díszítsük ananászkarikával és már suhanhatunk is a türkizkék tengerre, ringatózni a pálmafák alá...

A maradék ananászléből, ananászból, kókusztejből összedobhatunk egy gyors hangulatjavító koktélt, némi barnacukorral, lime-lével és cachaça-val, amennyiben utóbbihoz hozzá tudunk jutni. Mással nem igazán érdemes készíteni, cachaça hiányában inkább hagyjuk szűzen, úgyis nagyon finom :)

cockt2.jpg

Mire jó a kókusz?>>

Karibi hangulatban: Melaszt a kólás csirke sírjára!>>

A kesu krémes oldala>>

Rasta pasta: a legkisebb fiú meséje karibi módra>>