Hó végi-eleji tésztábavalók

Sokaknak sajnos nem hoz megkönnyebbülést, hogy ma 5-e van és a közelgő karácsony is inkább plusz szorongást, mintsem boldog várakozást ígér decemberben. Mint tudjuk, rengeteg köztük a gyerek, rájuk gondoltunk, amikor pénztárcabarát tésztákat próbáltunk alkotni, egy kikötéssel: legyen benne igazi tápanyag, töltsük meg tartalommal az elcsépelt „olcsón jót”-koncepciót. Reméljük, sikerült, egyben szeretettel várjuk Olvasóink ötleteit is olcsó, de tápanyagdús tésztákhoz, e mottó jegyében.

01.jpg

Az utóbbi időben sokat írtunk a magvakról és diófélékről, hogy milyen értékes és komplex táplálékok, melyekben sok az ásvány és a növényi fehérje: a húst is tudjuk velük pótolni. Viszont, ha nincs a családban egy dúsan termő diófa és történetesen őrségi rokonsággal sem rendelkezünk (az ország fő tökmag-lelőhelye), egyszóval boltban véve a magvak sajnos drágák: vagy veszünk egy zacskóval és emellett már csak egy kis zöldfűszerrel tudunk bűvészkedni, vagy elmegyünk teljesen más irányba. Mi az utóbbit választottuk: a vitamindús téli „gumósokra” koncentráltunk: krumpli, répa, téli retek, káposzta, kelfelék, karfiol (utóbbiak persze nem gumósok, de olcsók és tápanyagdúsak). Ez lehet egy jó irány, plusz ott van a mindig kapható alma, amivel ízesíthetünk és savanyíthatunk, valamint a tormafélék és a gyömbérgyökér – ami ugyan nem jellemző alapanyag nálunk, viszont olcsó (egy ételhez csupán pár ujjnyit kell megvenni) és tápértéke igen magas: tele van vitaminnal, ásvánnyal, immunerősít, tisztít, méregtelenít. Persze a hagymafélék és a fokhagyma sem maradhat ki és főszerepet játszhatnak a hüvelyesek is: lencse, sárgaborsó, bab, ezeknek is magas a növényi fehérje-tartalma, így jó húspótlók, emellett ásványokban, vitaminokban is gazdagok és nem utolsósorban olcsók. Összességében nem is olyan rossz ez kezdetnek. Az alábbi tésztábavalóknál figyeltünk arra is, hogy légmentesen lezárva, üvegben vagy dobozban pár napig tárolhatóak legyenek és sokoldalúan felhasználhassuk őket, akár langyosan vagy hidegen, önmagukban vagy egy szelet kenyérrel. Egyben pár tippet is megosztunk a gyömbérről, az indiai „dupla” hőhatásos főzési technikáról vagy a lágy és ropogós textúrák találkozásáról a tepsis karfiol esetében.

Karamelles-sárgarépás

Hozzávalók: 5 db sárgarépa / 1 csapott evőkanál cukor / kis kocka vaj (vagy más zsiradék) / 1 kis fej vöröshagyma vagy főzőhagyma / 3-4 gerezd fokhagyma / petrezselyem / 3-4 dl csontlé vagy forró vízben feloldott zöldségleves-kocka / fűszerek: őrölt fahéj, őrölt kömény, pici só

Elkészítés:

1. Készítsük elő a csontlevet, ha az nincs, forraljunk vizet, oldjunk fel benne 1 zöldségleves-kockát.

2. A vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát hámozzuk meg, a sárgarépát tisztítsuk meg, karikázzuk fel.

3. Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk olajat, ha van, dobjunk bele egy kocka vajat is. Tegyük bele a finomra vágott vöröshagymát, közepes lángon, kevergetve pároljuk.

4. Szórjuk meg a hagymát 1 evőkanálnyi cukorral, pároljuk tovább.

5. Közben késlappal zúzzuk össze a fokhagymát, ezt is adjuk hozzá (a fokhagymát mindig később tegyük a serpenyőbe, mint a vöröshagymát, hamarabb párolódik és gyorsan megég).

6. Amikor a vöröshagyma kissé már megkaramellizálódott, szórjuk rá a sárgarépa-karikákat, fűszerezzünk (őrölt fahéj, őrölt kömény, pici só), 3-4 percig kevergetve pároljuk a serpenyőben lévőket.

7. Amikor a répa is karamellizálódik, öntsük fel a csontlével (ill. zöldséglével), és kissé magasabb lángon, félig lefedve, olykor átkeverve pároljuk addig, amíg teljesen átpuhul és szinte az összes lé elfő alóla. Közben véglegesítsük a fűszerezést: adhatunk hozzá még egy pici cukrot (mézet), fahéjat, de akár pár csepp citromlevet is. Van, aki fél citrom sárga héját is belereszeli.

Egyesítés a tésztával:

1. A választott tésztát (mondjuk, tojásos orsót) főzzük ki sós vízben, majd szűrőben szűrjük le, de hideg vízzel semmiképp ne öblítsük le.

2. Serpenyőben melegítsünk vajat vagy más zsiradékot, pirítsuk át rajta a tésztát, hogy guszta színt kapjon.

3. A megpirított tésztát forgassuk össze az ízes-karamelles répával, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Tipp: Ha hozzá tudunk jutni a gyömbérgyökérhez, mindenképp vegyünk 1 ujjnyit. Kiskanállal kapargassuk le, vigyázva, mert a héj alatt van a legtöbb tápanyag. Vékonyra vágva a fokhagymával együtt adjuk az ételhez: pezsgő ízt kölcsönöz neki, a répával pedig kifejezetten illenek egymáshoz.

+Tippek gyömbérhez: Az ázsiaiak szerint szinte mindenhez és mindenre jó, a sebgyógyítástól a gyulladáscsökkentésen át a jó emésztésig és persze az immunerősítés sem marad ki a repertoárból. Ételeinkhez felkarikázva, csíkokra vágva vagy reszelve adjuk: plusz energiával tölti meg mind a sós, mind az édes ízeket. Teája étkezés után, emésztésre jó, de reggel, ha hideg gyömbérlével keverjük el 1 citrom kifacsart levét, remek muníciót adhatunk immunrendszerünknek is. (Ezt a mixet közvetlenül felkelés után, éhgyomorra ajánlott inni.) Az is jó megoldás, ha reggeli citromos vizünkbe egyszerűen belereszeljük a friss gyömbért. Gyerekeknek a reszelt gyömbért kikeverhetjük mézzel, majd citromlével dúsítva adhatjuk naponta 1-2 teáskanálnyival.

Krémes-sárgaborsós

Hozzávalók: 1 zacskó sárgaborsó / 1 fej vöröshagyma / 6 gerezd fokhagyma / egész köménymag / őrölt kurkuma / pirospaprika / 5-6 dl csontlé, forró vízben feloldott leveskocka vagy sima víz / 1 evőkanál mustár / 1-2 babérlevél

Elkészítés:

1. A sárgaborsót elvileg be kell áztatni 1 órára, de bevalljuk, idő hiányában mi legtöbbször csak leöblítjük párszor hideg vízzel, majd konyharuhára terítve kicsit szárítjuk.

2. Egy mélyebb lábasban melegítsünk zsiradékot, kevergetve pirítsuk rajta a sárgaborsót, amíg illatozni nem kezd.

3. Ekkor öntsük fel a csontlével/zöldséglével/vízzel, fűszerezzük pici sóval, tegyünk hozzá 3 gerezd fokhagymát és a babérleveleket, majd közepes lángon, olykor megkeverve kezdjük el főzni.

4. Közben egy kisebb serpenyőben, alacsony lángon melegítsünk 1 evőkanál olajat. Szórjunk bele úgy fél maréknyi egész köménymagot. Amikor illatozik, tegyük hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd 1 perc múlva 3 gerezd, késlappal összezúzott fokhagymát. Kevergetve pároljuk, amikor a vöröshagyma karamellizálódik, tegyük bele a mustárt és ízlés szerint pár csipet „forróságot” adó fűszert, pl. őrölt kurkumát, ami igen jól illik a sárgaborsóhoz és/vagy pirospaprikát. Jól keverjük át a fűszerkrémet, majd öntsük bele a fövő sárgaborsóba.

5. Félig lefedve főzzük teljesen puhára a borsót. A végén villával kevergetve szedjük szét a szemeket, hogy teljesen krémes legyen.

Egyesítés a tésztával:

1. A választott tésztát (mondjuk, tojásos nagykockát) főzzük ki sós vízben, majd öntsük le róla a főzővizet, de félpohárnyit tegyünk félre belőle.

2. A tésztát forgassuk össze a fűszeres-krémes sárgaborsóval. Ha lazítani akarjuk, a tészta főzővizéből öntsünk hozzá. Tálaláskor megszórhatjuk még egy kis pirospaprikával és akár apróra vágott petrezselyemmel.

Tipp: ez a „dupla”, lábasos-serpenyős főzéstechnika – melyet kreatív változtatásokkal bármilyen hüvelyeshez: borsóhoz, babhoz, lencséhez alkalmazhatunk – Indiából ered, ahol nagyon értenek a zöldségekhez és így a hüvelyesekhez is, hiszen, mint említettük, sokszor ők képviselik a vega táplálkozásban a fehérjét – hívhatjuk őket akár húsnövényeknek. Ebben a bejegyzésben írtunk a „húsmentes energiabajnokokról”, egy ízletes indiai lencsés recept (dahl) kíséretében>>

Mazsolás-lilakáposztás

Hozzávalók: 1 fej lilakáposzta / 1 fej vörös- vagy főzőhagyma / őrölt kömény / só / cukor / 1 zacskó mazsola / 1 nagyobb alma

Elkészítés:

1. A mazsolát áztassuk teába (a nagyobb bevásárlóközpontokban a sütemény-ízesítőknél találjuk a legolcsóbb mazsolát).

2. A lilakáposztát reszeljük le, a vöröshagymát vágjuk finomra.

3. Egy nagyobb lábasban melegítsünk zsiradékot, dinszteljük meg rajta a hagymát. Amikor karamellizálódik, szórjuk rá a lereszelt káposztát, ízesítsük pár csipet sóval, jó sok köménnyel. Kevergetve kezdjük el párolni.

4. Egy kisebb lábasban karamellizáljunk 2-3 evőkanál cukrot.

5. A karamellizált cukrot és a kiáztatott mazsolát adjuk hozzá a káposztához.

6. Reszeljük bele (héjastól) az almát is.

7. Kevergetve pároljuk készre, közben főzzük ki a tésztát (pl. masnit).

Egyesítés a tésztával:

1. A kifőtt tésztát szűrjük le, majd vajon (vagy más zsiradékon) pirítsuk át.

2. Amikor guszta színt kapott, jól keverjük össze a mazsolás lilakáposztával. Ha esetleg van mézünk, a tetejét áthúzhatjuk vele. (Pár szem durvára tört, kissé átpirított dió is jól jön a tetejére.) 

Tepsis-karfiolos

Hozzávalók: 1 karfiol / 3 doboz tejföl / 1 tojás sárgája / 2-3 gerezd fokhagyma / zöldségleves, zöldség-alaplé vagy sima víz / zsemlemorzsa / pici vaj / csipet őrölt kömény / ízlés szerint őrölt kurkuma, curry-fűszerkeverék vagy pirospaprika / só

Elkészítés:

1. A karfiolt szedjük rózsáira, főzzük meg sós vízben vagy zöldséglében.

2. Közben főzzük ki a tésztát is sós vízben: az apróbb méretű, csavart tészta ideális választás. Ha kész, szűrjük le.

3. Amikor a karfiol megfőtt, szedjük ki, hagyjuk langyosra hűlni, majd felezzük el: a felét villával nyomkodjuk szét, a másik felét hagyjuk egészben.

3. A pépesített karfiolt keverjük ki 2 doboz tejföllel, pici sóval, fűszerekkel: kömény, kurkuma/curry-fűszerkeverék/pirospaprika ízlés szerint. Reszeljük bele a fokhagymát is.

4. Az ízesített karfiolkrémben keverjük el a kifőtt tésztát.

5. Zsiradékkal, morzsával kenjünk ki egy sütőtálat. Állítsuk bele az egészben hagyott karfiolrózsákat úgy, hogy a rózsák felfelé nézzenek, majd öntsük a tálba a tésztával elkevert karfiolkrémet, egy kanállal rendezzük el egyenletesen a rózsák körül (fordítva is csinálhatjuk, ha úgy kényelmesebb: először a krémet, aztán beleállítjuk a rózsákat).

6. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A maradék doboz tejfölt keverjük el 1 tojás sárgájával, öntsük a karfiolra. Süssük össze (kb. 40 perc).

7. A sütés utolsó 10 percében nagylyukú reszelőn reszeljünk száraz zsemlét a tepsis karfiol tetejére. Pici vajat morzsoljunk rá, majd felső lángon pirítsuk meg: a morzsa ropogóssága remekül egészíti majd ki a karfiol lágyságát.

Tipp: ehhez a kompozícióhoz jól passzol a füstölt sajt, ha van rá lehetőség, reszelhetünk a karfiolkrémbe és a tojással elkevert tejfölbe is.

Értékes nass: szezámkrém>> 

Nass piciknek: mire jó a kókusz?>>

Húsmentes fehérjebajnokok>>

Suliebéd indiai módra>>

Testvérek tésztája>>