Svédasztal kontra zsírszövet: Kacér Jancsi & társai

A lányokkal arról beszélgettünk egy szépségszalonban, járnak-e férfiak is a divatos zsírbontó kezelésekre. Persze, mondták. A vendégek közel fele a zselés kezelőfejek iránt elkötelezett úr, minden korosztályból. És – kérdeztük – mi újság az életmódváltással, követik-e a trilipo, tripoláris, LPG, stb. mellé nyújtott tanácsokat, a 2-3 liter vízivást és a többi diétás instrukciót? Hááát – válaszolta a kozmetikus hölgy – épp ma kérdeztem egy visszajáró férfivendégemet, mit reggelizett. Szalonnát – válaszolta.

janssons_f.jpg

Ehhez igazán nincs mit hozzátenni, talán, hogy jól gondoljuk meg a különböző zsírbontó-testkezelő ajándékbérletekbe való befektetést, nem mintha teljesen eredménytelenek lennének, de biztos, hogy csak egy tágabb rendszerbe illesztve működnek, amibe beletartozik, hogy felülvizsgáljuk étkezési mintáinkat, incl. a karácsonyt és az újévet is. És ez persze nem azt jelenti, hogy a világ minden szalonnájának tiltólistára kell kerülnie, bár van, aki ilyen drasztikus messzeségekig is eljut. Fontos az ünnepi asztal, de nem a legfontosabb, mi pl. simán el tudunk képzelni egy kreatív svédasztalos karácsonyt, mint ahogy ez létezik is – nem találnánk ki: Svédországban, ahol a „mobil”, csipegetős étkezési forma az ünnepi hagyomány, a dolog karácsonyi smörgåsbord (=Julbord) néven fut. 

julbord4.jpgÜnnepi Julbord (Képek: Pinterest)

Ahogy előző, „falatkás” bejegyzésünkben írtuk, a több néha kevesebb, azaz minél lassabban eszünk minél többfélét, fantáziadús kompozíciók közül válogatva, annál karcsúbbá válhat az ünnep és így még a fa alatti 6 alkalmas Wiener testtekercselő ajándékcsomag is értelmet nyer. Nem beszélve arról, hogy a svédasztalos „technika” segít az étkezésről a kommunikációra helyezni a hangsúlyt, ugyanis ha mobilak vagyunk, válogatunk, cikázunk, beszélgetünk, sokkal inkább az emberi interakciókra koncentrálunk és nem a mennyiségi evésre.

Ebben az írásban drágán csengő, mégsem annyira húzós ünnepi falatokat, mártogatósokat, nassokat gyűjtöttünk össze, támogatandó az újévi megújulást. Jó kísérletezést az egészségesebb 2015-re készülőknek!  

1. Janssons frestelse: Janson csábító, alias „Kacér Jancsi”

A svéd karácsonyi asztal egyik főfogása (nyitó képünkön), kicsit felturbózva, citromos-pórés-tárkonyos interpretációban.

Hozzávalók 8 adaghoz: 6 doboz jó minőségű konzerv szardínia (az autentikus svéd változat spratt halból készül) / 3-4 doboz főzőtejszín, szójatejszín vagy 1 nagy doboz görög joghurt / 1kisebb póréhagyma, finomra vágva / őrölt fehérbors / finomra vágott, friss vagy szárított tárkony / frissen facsart citromlé / citromgerezd a tálaláshoz / kis kocka vaj / zsemlemorzsa, lehetőleg frissen reszelve

Elkészítés:

1. A finomra vágott főzőhagymát és a pórét olívaolajon dinszteljük meg, hogy édességük felszabaduljon.

2. A burgonyát sós vízben főzzük elő, ne túl puhára, ha kész, hámozzuk meg, karikázzuk fel.

3. A megdinsztelt hagymát keverjük össze a főző- vagy szójatejszínnel (vagy görög joghurttal, ill. a kettő keverékével fele-fele arányban), fél citrom levével, 1 evőkanálnyi tárkonnyal és jópár csipet fehérborssal. Pici sót tehetünk bele, de vigyázzunk, mert a hal is sós. (A szójatejszín természetesen a legkarcsúbb megoldás.)

4. Egy sütőtálat kenjünk ki vajjal és zsemlemorzsával, majd rétegezzük le a burgonyát és a halat, minden réteget megkenve a tejszínes-tárkonyos-hagymás öntettel. A rétegezést az öntettel fejezzük be. A kész egytál tetejét szórjuk meg egy réteg vajjal összedolgozott, frissen reszelt zsemlemorzsával, amibe pici citromhéjat is reszelhetünk (csak a sárga részét).

5. 200 fokra előmelegített sütőben süssük össze (kb. 30 perc). A végén vegyük felső lángra a sütőt, hogy a tárkonyos Janssons frestelse teteje is szépen megpiruljon. Tálaljuk előételként, citromgerezddel díszítve, friss tárkonnyal megszórva. Ha marad belőle, reggelinek is nagyon finom.

Tipp: spratt helyett van, aki füstölt lazaccal készíti. A tárkony helyett kaporral is fenséges, ez esetben a friss, apróra vágott kaprot kissé dinszteljük meg, így keverjük a tejszínes öntethez.

Még több tárkonyos-citromos finomság>>

2. Barackos-mustáros mártogatós szendvicsekhez, húsokhoz

Ezt a vidám, ünnepi kencét a Saveur magazinban találtuk, ahol egy sült sertéshúsból készült szendvics önteteként szerepelt, teljes kiőrlésű kenyérrel, rukkolával, káposztasalátával. A fokhagymás sült fűszeressége, az öntet gyümölcsös savanykássága és édessége, a rukkola csípős kesernyéssége tökéletes ízharmóniát alkot, akár szenvicsben, akár bármilyen más kreatív interpretációban tálaljuk.

peach-dijon_spread.jpg

Hozzávalók 2-3 személyre: 1 bögre őszibarack-dzsem vagy őszibarackpüré / 1/3 bögre dijoni mustár vagy más csípős-savanykás, nem édes mustár / 1/4 bögre olívaolaj / 3 nagy vöröshagyma, finomra vágva

Elkészítés:

1. Olívaolajon karamellizáljuk meg a hagymát, inkább hosszabban és alacsony lángon, nehogy megégjen.

2. Keverjük el az őszibarack-dzsemet a mustárral, öntsük a megdinsztelt hagymára.

3. Fél percig kevergetve pároljuk össze. Kész is!

Tipp: természetesen készíthetjük chilis, mézes, gyömbéres interpretációban is, ekkor pár csipet chilipelyhet vagy apróra vágott friss chilit és 1-2 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért adjunk a dinsztelődő hagymához, kb. félidőnél. 1 evőkanálnyi mézet a végén keverjünk el benne.

Tipp2: őszibarack-dzsem helyett készíthetjük botmixerrel pürésített barackbefőttből is.

Mustár klasszikus, holland és James Bond-stílusban>>

3. Aszalt fügés tapenade (francia fekete olíva-krém) pirítósra/tölteléknek

Az egzotikus név ellenére ez egy egyszerű, ízes, harmonikus kence, nem beszélve arról a rendes mennyiségű ásványról és vitaminról, amit bevihetünk általa, elsősorban, ha frissen kimért fekete olívabogyóból készítjük. Sós falatkák, tészták, piték, sőt, ravioli és göngyölt hús töltelékének is kiváló. Pirítóson 5 perces főtt tojással sem kevésbé emlékezetes falat.

tapenade3.jpg

Hozzávalók 2 bögrényi mennyiséghez: 1 bögre apróra zúzott aszalt füge / fekete tea / 3/4 bögre friss, fekete olívabogyó / 1/4 bögre sós kapribogyó, hideg vízben leöblítve, megszárítva / 3 gerezd összezúzott fokhagyma / fél bögre extra szűz olívaolaj / 1 evőkanál frissen facsart citromlé / 6 szelet sós szardellafilé / frissen őrölt feketebors, ízlés szerint / tálaláskor friss, apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

1. Az aszalt fügét fél órára áztassuk fekete teába, majd szűrjük le, zúzzuk össze.

2. A sós kapribogyót hideg vízzel párszor öblítsük le, deszkára terítve szárítsuk meg.

3. Az összes hozzávalót a citromlé kivételével konyhai darabológéppel vagy botmixerrel mixeljük krémesre, alacsonyabb fokozaton, szünetekkel, hogy ne veszítsünk a hő miatt túl sok tápanyagot.

4. A végén keverjük el benne a citromlevet, de vele már ne mixeljük (a C-vitamin igen hőérzékeny).

5. A kész fügés tapenade-ot fedjük le, hűtőben 1 hétig eláll. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel, kínáljuk citromgerezzdel.

4. Macedón fetakrém, fetabonbonok, vörösáfonyás fetatekercs

Finom, krémes mártogatós grill vagy nyers zöldségcsíkokhoz, előételnek vagy akár ünnepi reggelihez langyos, teljes kiőrlésű pitával vagy karcsú, élesztőmentes pászkával.

feta_truffles.jpg

Hozzávalók 1 bögrényihez: 20 dkg görög feta (érdemes eredeti görögöt venni, más fetákból készített krém állítólag túl sós lesz) / 3 evőkanál extra szűz olívaolaj / fél citrom frissen facsart leve / frissen őrölt feketebors / 2 kisebb szárított chilipaprika / a tálaláshoz sötétlila színű Kalamata-olívabogyók

Elkészítés:

1. A citromlé és az olajbogyók kivételével konyhai aprítóban vagy botmixerrel, inkább hosszabban és alacsony fokozaton mixeljük krémesre a hozzávalókat.

2. Jól keverjük el benne a citromlevet, de vele már ne mixeljük (C-vitamin-megőrzés érdekében).

3. Lefedve tegyük hűtőbe pár órára, hogy összeálljanak az ízek.

4. Használat előtt vegyük ki a hűtőből, melegítsük szobahőmérsékletűre. Tálaljuk kevés extra szűz olívaolajjal meglocsolva, pár szem Kalamata-olajbogyó társaságában. A krém hűtőben 1 hétig eláll.

Fetabonbonok:

A fetakrém játékos, ünnepi interpretációja. Igen egyszerű: a behűtött krémből gyúrjunk bonbonokat, akár 1-1 szem kimagozott Kalamata olívát, piros paprikát vagy aszalt vörösáfonyát is tehetünk a közepébe. Forgassuk frissen vágott petrezselyembe (aszalt vörösáfonya esetén aranybarnára pirított szezámmagba), azonnal tálaljuk.

feta-cranb.jpg

Fetakrém & vörösáfonya: nagyon ütős páros, az áfonyát felhasználás előtt piros gyümölcs-teában áztassuk ki, szárítsuk meg, így keverjük a krémbe. Képünkön friss, apróra vágott póréval is kiegészül, így töltsük teljes kiőrlésű wrap-be.

Még több fantáziadús falat Katalóniából, Marokkóból, itthonról>>

Ünnepi halak jó barátja: pisztáciapesto>>

Étvágygerjesztők unlimited>>