Olcsó elegancia: ízes-sajtos karfiolbonbonok

Karfiollázban égünk, azon igyekezve, hogy a lehető legizgalmasabb kreációkkal támasszuk alá kedvencünk nélkülözhetetlenségét az asztalon: kár őt csupán levesbe vagy rántott karfiol-szintre redukálni. Ráadásul egészséges, tápláló, detoxikál, felhasználhatjuk benne a maradék főtt tésztát is és nem utolsósorban pénztárcakímélő.

01.jpg

Ha gasztronómiai izgalmakra vágyunk, nem biztos, hogy rücskös fehér barátunk jut először az eszünkbe. Pedig szerintünk kifejezetten aranyos és sokszor méltatlanul mellőzött. Sokkal több van benne, mint amit gondolnánk, ráadásul az általunk is népszerűsített, intenzív, természetes fűszerkombinációkhoz (pirított kömény, kurkuma, serpenyőben készült fűszerkrémek) semmi nem passzol jobban nála.

Eddig is igyekeztünk értékeire rávílágítani egy-egy guszta, „falatkás” írásunkban: kesudiós karfiolleves, olcsó, de annál fantáziadúsabb tepsis-karfiolos tészta, marokkói karfiolkrém – most viszont úgy döntöttünk, szentelünk a belőle készült bonbonoknak egy teljes bejegyzést.

Harmonikus, gyerekek kedvence-típusú falat is lehet, ami jól működik az ünnepek alatt, ha több levegővel szeretnénk eljutni januárig. Ízlés szerint, sokoldalúan variálható, a natúrtól a fűszeres-csípős, 18+-os verziókig – utóbbiak pl. remek, karcsú vacsorák egy jó mustáros kence vagy akár chilidzsem társaságában. Karfiolra fel.

Hozzávalók 4 adaghoz:

- 1 nagy karfiol, megmosva, rózsáira szedve

- 2 nagy tojás

- 3 bögre frissen reszelt, ropogós zsemlemorzsa

- 1/3 pohár finomra reszelt, aromás keménysajt vagy ízlés szerinti füstölt sajt

- 2 evőkanál tetszőleges fűszerkeverék, javaslatunk:

1 kisebb szál apróra vágott póré + kurkuma + fehérbors + 1 evőkanál enyhén megpirított köménymag és mustármag + 1 ek. lágyabb ízű mustár + 2-3 gerezd reszelt fokhagyma + petrezselyem, citromlé

- Az apróra vágott pórét külön dinszteljük meg egy serpenyőben.

- A kömény- és mustármagvat egy másik  serpenyőben, lassú tűzön, kevés  olajon pirítsuk fél-1 percig, hogy illatozzanak. Ezután reszeljük bele a fokhagymát, szórjuk meg kurkumával, pici fehérborssal. Végül keverjük el benne a mustárt, ha kell, lazítsuk pici vízzel. Zárjuk el a gázt.

- Az egészet a megdinsztelt póréval együtt tegyük konyhai aprítógépbe, és alacsonyabb fokozaton, szünetekkel mixeljük ki.

- Végül adhatunk hozzá apróra vágott petrezselymet/koraindert és egy kis citromlevet.C-vitamin-megőrzés céljából ezekkel már ne mixeljük.

- Tipp: érdemes nagyobb adagban készíteni a fűszerkrémet, lezárva, hűtőben pár napig biztos eláll és pácnak is jó.

Elkészítés:

1. A karfiolt vágjuk relatíve apróra.

2. Egy serpenyőben, olívaolajon dinszteljük meg, közben fokozatosan adjunk hozzá 1-2 pohár zöldséglevest, hagyjuk, hogy a karfiol teljesen magába szívja a nedvességet. A kész karfiolpürét hűtsük langyosra, közben készítsük el a fűszerkrémet.

3. Egy mély tálban keverjük össze a  karfiolpürét, a fűszerkrémet, 2 bögre zsemelmorzsát, a sajtot és a tojásokat.

4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

5. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd hideg vizes kézzel formáljuk meg a karfiolbonbonokat. Forgassuk őket a maradék zsemlemorzsába.

6. Süssük őket finom ropogósra (kb. 15-20 perc).

Tálalhatjuk a maradék fűszerkrémmel vagy akár ezzel a finom chilidzsemmel>>

Tipp: ha növelni szeretnénk a bonbonok mennyiségét, dúsítsuk a karfiolkrémet pár marék főtt tésztával. Konyhai robotgéppel jól bele tudjuk dolgozni a tésztát a karfiolpürébe. A módszer maradék tészta felhasználására is kiváló.

Még több karfiolos ínyencség:

Marokkói karfiolkrém>>

Kreatív tepsis-karfiolos tészta>>

Kesudió-krémhez is passzol>>

Csúcsegészség a karfiol rokonával, brokkolival>>