Töltött karácsonyfa Marinara-szósszal

Téli reggelekre vagy amikor már tényleg fullon vagyunk. Könnyű elkészíteni, a fokhagymás-fűszervajas karácsonyfa pedig forró sajtot rejt.

01.jpg

Van a gasztronómiának egy játékos ága, ami a formából indul ki, ehhez teszi hozzá az ízt és a kompozíciót. Mivel most a formát a karácsony inspirálja, megszületett az egyszerű, kelt pizzatésztából készített karácsonyfa finom Marinara-szósszal, zöldfűszerekkel, rozmaringgal. 

Hozzávalók:

A tésztához:

- 80 dkg minőségi lágybúzaliszt (pl. Gyermelyi búzafinomliszt)

- 20 dkg finomszemű durumliszt (pl. Gyermelyi durum fogósliszt)

- 1 csapott evőkanál finom szemcsés tengeri só

- 2x7 gramm élesztő

- 1 evőkanál aranybarna kristálycukor

- 650 ml langyos víz

Elkészítés:

1. Szitáljuk a liszteket egy tiszta felületre. Képezzünk a halom közepében egy kb. 18-20 cm mély mélyedést.

2. Az élesztőt és a cukrot oldjuk fel a langyos vízben, egy villával keverjük össze. Hagyjuk így pár percig, majd öntsük a liszthalom közepén képzett mélyedésbe.

3. Egy villa segítségével, az óramutató járásával ellentétes irányban gereblyézzük bele a lisztet a halom széléről a közepe felé, ahol a vízben oldott élesztő van. Folytassuk ezt addig, míg a liszt teljesen összekeveredik az élesztős vízzel és a massza túl kemény lesz ahhoz, hogy villával dolgozzunk tovább. Ekkor lisztezzük be a kezünket és kezdjük a tésztát labdává gyúrni.

4. Amikor a labda összeállt, tegyünk még egy extra nyújtási műveletet: a jobb tenyerünk alsó részével toljuk el a tésztát magunktól, míg a ballal húzzuk magunk felé. Ismételjük ezt 10-szer, miközben forgatjuk is a tésztát, majd ismét gyúrjuk össze a labdát.

5. Amikor kész, tegyük nagyon vékonyan kivajazott, mély tálba, fedjük le konyharuhával és kelesszük 45 percig. (forrás>>)

6. Ha ez letelt, lisztezett deszkára borítsuk ki, gyúrjuk át, majd szaggasunk belőle kis labdákat, ezeket fogjuk sajttal megtölteni.

02.jpg (Képek: eclectic recipes)

Töltés & sütés:

- Töltelék: ízlés szerint, pl. finomra reszelt mozzarella és egy intenzívebb füstölt sajt keverékével. A sajt mellé egy kis bazsalikomos pestót is tehetünk a tésztába, ill. készíthetünk eltérő töltelékű variációkat (pl. vörös és bazsalikomos pestósat), így a karácsonyfa egyes részei különböző ízűek lesznek és ez önmagában meglepetés, főleg gyerekeknek.

- Ha megtöltöttük a tésztalabdácskákat, egy sütőpapírral kibélelt tepsin állítsuk (ragasszuk) össze a karácsonyfa-formát.

- A sütőt melegítsük elő 220 fokra

- A kész tészta-karácsonyfát spricceljük meg olívaolajjal, szórjuk meg kevés  durva szemű tengeri sóval, frissen őrölt borssal

- Süssük ropogósra: kb. 17-18 perc (végezzünk próbát egy hústűvel)

Tálalás:

Deszkán állítsuk össze a karácsonyfa-formát, a tetejét kenjük meg olvasztott fokhagymás vajjal, szórjuk meg bőven frissen vágott zöldfűszerekkel.

A hozzávaló Marinara-szósz – ami egy friss, ízletes paradicsomszósz – receptjét ld. itt:

Marinara: nápolyi kikötőből világsztár>>

Rukkolás-fetás, lábasban sült kenyérkülönlegesség>>

Tartalomhoz forma, szószhoz: tészta>>